Türkiye'nin Jeopolitik Konumu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Avrupa Birliği ve Türkiye İlişkilerinde İzlenen Politikalar
Advertisements

Avrupa Birliği.
ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Haritalar ve Özet Bilgiler
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
KARADENİZ’dekİ gelİşmeler VE TÜRKİYE
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi….
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
DOĞU CEPHESİ Asırlarca Anadolu’da kurulan Türk Devletleri’nin egemenliği altında, ulusal kültürlerini özgürce yaşayan Osmanlı Devleti’nde “Milleti Sadıka”
ÇANAKKALE ZAFERİ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Avrupalı devletlerin.
SOĞUK SAVAŞ Devam.
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
Devletin adı: Litvanya Cumhuriyeti Başkenti : Vilnius 
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
Birinci Dünya Savaşı.
Milletler Arası Kuruluşlar ve Türkiye
MARSHALL PLANI II. Dünya Savaşı so asında savaştan büyük yaralar almış Batılı ekonomileri yeniden can­landırıp dünya işbölümündeki İşlevlerini yerine.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası   İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya tam anlamıyla.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ SONRASINDA TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük SSCB’NİN DAĞILMASI
Geçmişten günümüze demokrasinin gelişimi
ÜLkeLer Arası KöprüLer
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
DEMOKRASİ YOLUNDA TÜRKİYE
İTALYA’YLA İLİŞKİLER ( ) Roma İmparatorluğunun eski kutsal mirasına sahip olmak istedi bunun için; Trablusgarp ve Onikiadaları(1912) işgal etti.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
AMBARGO Gerekçeleri ve Neticeleri.
Türkiye Siyasi Tarihi.
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
ÇANAKKALE SAVAŞI.

4. ÜNİTE: YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
SOSYAL BİLGİLER 5. SINIF DERS KİTABI 7
DÜNYA BARIŞ GÜNÜ Neslinur YILDIZ.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
II. Dünya Savaşı.
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
Çalışma Soruları 8.ders. Türkiye Cumhuriyeti daha önce kaybettiği Boğazlar üzerindeki tam egemenlik hakkını hangi antlaşmayla yeniden elde etmiştir? A.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
SOĞUK SAVAŞ.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNDE TÜRKİYE
Türkiye Birleşmiş Milletler Boğazlar Konuları görüşülmüştür.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
ÜNİTE-3 Soğuk Savaş Dönemi ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Uluslararası Örgütler
Coğrafya Performans Ödevi
SSCB’NIN KURULUŞU VE BOLŞEVİK İHTİLALİ
KUZEYİN YARAMAZ DEVLETİ KUZEY KORE
İNSAN HAKLARI. İNSAN HAKLARI İnsan hakları nedir? İnsanlar arasında ırk, din, renk, yaş, cinsiyet ayırımı yapmadan sevgi, saygı, dostluk duygularını.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
13. Hafta: Pax Americana Pax Americana küresel kapitalizmin savaş sonrası ihtiyaçlarına uygun olarak doğdu. Öncelikle Sovyet Sosyalizmi coğrafi ve siyasal.
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER II
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
TÜRKİYE VE ULUSLAR ARASI ÖRGÜTLER
GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

Türkiye'nin Jeopolitik Konumu

SSCB I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık Rusya’sı yıkılarak Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kurulmuştur,

1945 Avrupa 1950 Avrupa İkinci Dünya Savaşı sonrasında dünya yeni bir oluşuma sahne oldu. Bu düzenin baş aktörleri ise ABD ve SSCB idi. Farklı yönetim yapılarına sahip ABD ve SSCB dünyayı kendi etki alanlarına almak istiyordu.

Bu durum dünyayı iki kutba ayırmıştır. Soğuk Savaş ABD SSCB Siyasi Hükümetlerin seçimle işbaşına geldiği demokrasi uygulanmaktaydı Devletin idaresi ve tüm birimleri tek partinin kontrolündeydi. Ekonomik Serbest piyasa ekonomisi benimsenmiş ve özel sektör ön plana çıkmıştı. Ekonomi tümüyle devletin kontrolü altındaydı. İki devlet arasında 1990 yılına kadar süren hakimiyet kurma düşüncesindeki, muharebe olmadan her alandaki çatışmaya soğuk savaş denilmektedir. Bu durum dünyayı iki kutba ayırmıştır.

ABD ve SSCB'nin Türkiye Düşüncesi İkinci Dünya Savaşından sonra SSCB hakimiyet alanını genişletmek istiyordu. Türkiye’den de Kars, Ardahan ve boğazlardan bir üst istemiştir. Amerika’nın Türkiye’yi yanına çekmeyi düşündüğü bir anda Missouri zırhlısı Amerika elçimizin cenazesini getirmek için İstanbul’a gelmiştir.

Truman Doktirini SSCB tehlikesine karşı Amerika, Truman Doktrini adı verilen ve Sovyetlerin tehdit ettiği ülkelere yardım politikası izledi. Bu kapsamda yapılan yardımlara da Marshall Planı denildi Ülkemizin Marshall Yardımı alması Sovyet Rusya tarafından tehdit edildiğinin bir göstergesidir

Zamanla NATO üyelerinin sayısı artmıştır. ABD öncülüğünde 4 Nisan 1949 tarihinde Birleşmiş Milletlerin ilkelerine sadık kalarak, Kanada ve Batı Avrupa’nın on demokratik ülkesinin bir araya gelmesi ile NATO teşkilatı kuruldu. NATO’ya üye ülkelerden herhangi birine yapılacak saldırıya üye ülkeler hep birlikte karşı koyacaklardı. Zamanla NATO üyelerinin sayısı artmıştır.

Kore Savaşı 1950-1953 Kuzey Kore Güney Kuzey Kore Güney Kuzey Kore Kuzey Kore Güney Kore Güney Kore 1950’de Sovyetler Birliği himayesindeki Kuzey Kore’nin Güney Kore’ye saldırması ile Birleşmiş Milletler Kuzey Kore’ye müdahale kararı almıştır BM üyesi olan ülkemiz Güney Kore’ ye yardım birliği göndermiştir Başarılı bir şekilde görev yapan askerlerimiz dünya barışına katkı sağlamıştır. Kore Savaşından sonra SSCB, Nato’ya karşı kendi himayesindeki devletlerle birlikte Varşova Paktı denilen grubu kurmuştur 1955

Soğuk Savaş Döneminin Bitişi 1986 yılından sonra Glasnost (açıklık) politikası izlemeye başlayan Sovyet Rusya 1991’de dağılınca soğuk Savaş dönemi de bitmiş oldu