Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KUZEYİN YARAMAZ DEVLETİ KUZEY KORE

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KUZEYİN YARAMAZ DEVLETİ KUZEY KORE"— Sunum transkripti:

1 KUZEYİN YARAMAZ DEVLETİ KUZEY KORE
MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENİZİSTİKBAL ULUSLARARASI EKONOMİ POLİTİK

2 Dünyanın kara kutusu olarak adlandıran ve soğuk savaşın kötü bir hatırası olarak günümüzdeki sorunlarından biri sayılan Kuzey Kore’nin bu agresif tavırlarını anlamak tarihin tozlu sayfalarında kalmış bazı kaynakları irdelemekle mümkündür.

3 KORE TARİHİ Bazı tarihi kaynaklara göre tarih sahnesine M.Ö 2333 yılında Joseon krallığı ile çıkmış olan Kore halkı değişik dönemlerde birçok imparatorluklarda kurmuştur. Bu imparatorluklar ise kimi zaman Çin kimi zaman ise Türk ve Moğol saldırılarıyla yıkılmış olsa bile bu kültürlerle etkileşime giren Kore halkı daha çok ise Çin ve Japon kültürlerinin etkisinde kalmıştır. Bazı dönemlerde değişik Krallıkların altında birleşen Kore yarım adası ise tam bir bütünlüğü ise Birleşik Şilla döneminde yaşasa da 12. yüzyılın ilk yarısında Moğol istilasına maruz kalmış ve kısa sürede Moğol İmparatorluğunun bir parçası hale gelip Moğol ordusuyla birlikte Japonya ya sefer düzenlense de başarılı olunamamıştır. Moğol etkisi 1389 yılına kadar devam etmiş ve milliyetçi bir generalin yönetimi almasıyla Moğol yanlısı İmparatorluk dönemi sona ermiş ve Goryeo hızlı bir reform sürecinden geçmiştir. Goryeo Krallığının en büyük dertleri ise Çin ve Moğollular dışında Japonya olmuş ve Japonya ile hem karada hem de denizde büyük mücadeleler yaşanmıştır.

4 YENİ BİR DEVLET ANLAYIŞI VE JAPONLARLA MÜCADELE
1592 yılında Japonları büyük bir deniz savaşında yenen Joseon Krallığı büyük direnmelere karşı Japonları tam sindirememiş olsa da yarım adada otoriteyi sağlamış ve Çin İmparatorluğuna bağlı bir krallık olarak devam etmiştir. 16. ve 19. yüzyıllar arası bir modernleşme dönemi yaşa da Japonya’nın hızla sanayileşmesi ve güçlenmesi Kore’yi büyük bir savaş alanına çevirmiş ve Japonlar yüzyılın sonuna doğru hem Çinlileri hem de Rusları bölgeden uzaklaştırmış ve 1910 yılında Kore Japon İmparatorluğunun bir parçası haline gelmiştir.

5 KOREDE JAPONYA DÖNEMİ 1910 yılı ile 1945 yılları arasında Japonya yönetimin altında olan Kore büyük sıkıntılar yaşamış ve Japonların 2. dünya savaşını kayıp etmesiyle Kore Sovyetler ve ABD’nin yapmış oldukları anlaşma gereği Sovyetler Kore’nin Kuzeyini ABD ise Kore’nin Güneyini işgal etmiş ve genel bir seçim yapılmak istense de Soğuk savaşında etkisiyle Kuzey ve Güney de ayrı rejimler kurulmuş ve ABD’nin güneyi bağımsız devlet olarak tanıyıp çekilmesinin ardından Sovyetlerin ve Kızıl Çin’in kışkırtmaları ile Kuzey Güneye saldırmış ve Pusana kadar ilerlemişse de Birleşmiş Milletlerin olaya müdahil olmasıyla savaş tam anlamıyla Soğuk savaşının ilk sıcak çatışmasına dönüşmüştür.

6 KORE SAVAŞI VE BÖLÜNME 1950 İLE 1953 yıllarında Kuzey ve Güney Kore’nin savaşı hem Kuzeyi hem de bölgeyi daha agresif bir yapıya büründürmüştür. Bu dönemden sonra iki tarafın birbirine üstünlük sağlayamamış olması barış anlaşmasını zorunlu kılmış ve 38. paralel iki devlet arasında bir ateşkes bölgesi ilan edilmiş ve bu bölgeye ABD ağırlıklı BM askerleri yerleştirilmiştir.

7 SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ VE KUZEY KORE
1953’den sonra Çin ve Sovyetlerinde yardımıyla tam bir sosyalist katı rejim haline gelen Kuzey ABD ve Güney Kore’yi düşman ilan etmiştir. Bu dönemde zaman zaman diğer cephelerde karşıya gelen bloklarında etkisiyle Kuzey Kore dünya genelinde bazı savaşlara katılmış ve bazı başarılarda elde etmiştir. Bu savaşlar Vietnam ve Angola iç savaşıdır. Ayrıca bugün Suriye iç savaşında Suriye hükümetine lojistik destek vermektedir. Bu dönemde hem Sovyetlerden hem de Çin rejiminden aldıkları yardımlarla hızlı bir silahlanma ve sanayileşme yaşayan Kuzey Kore soğuk savaşın sonuna doğru ise bazı ekonomik sorunlarla yüz yüzü kalmıştır.

8 1990’LARDAN GÜNÜMÜZE KUZEY KORE
Sovyetlerin dağılmasıyla bu ülkeden aldığı yardımlardan maruz kalan Kuzey Kore için büyük ekonomik ve sosyal sorunlar baş göstermiş ve bunların üzerine kuraklıkta eklenince Açlıktan ölümle ve yetersiz beslenme gibi Sosyalist bir rejim için utanç verici durumlar ortaya çıkmıştır. Tüm bunlara karşı eğitim sistemin katılığı ve halkın ülke dışına çıkmasının yasak olması ve devlet tarafından desteklenen ateist ideoloji ülkeyi bir arada tutmuştur. Rejimin katılığı ise Sovyetlerin yıkılması ile daha fazla artmıştır.

9 İLGİNÇ YASAKLAR ÜLKESİ KUZEY KORE VE EKONOMİ
Kuzey Kore de kot paltalon giymek yasaktır. Kuzey Kore de sadece yöneticiler ve askerler araç sahibi olabilirler. Dünyanın en büyük stadı Kuzey Kore de bulunmaktadır. Kuzey Kore de hükümetin belirlediği 18 saç stilinden başka saç kestirmek yasaktır. Kuzey Kore 1968 yılından beri bir ABD gemisini esir tutmaktadır. Kuzey Kore de fakir halkın fotorafını çekmek yasaktır. Kuzey Kore de tüm ev ve işyerlerinde hükümet radyosunun dinlenmesi zorunludur. Kesinlikle kapatılamaz sadece sesi kısılabilir. Kuzey Kore Liderinin hem ismini kullanmak hem de saç stilinde saçını kestirmek yasak cezası idam. 12,6 milyonluk işgücü ile 4 milyar dolarlık bir ihracat yapmaktadır Tüm bunlara nazaran belli bir kesimin refah içinde yaşadığı Kuzey Kore de teknolojik gelişmeler ise özellikle silah sanayinde Hem ABD’yi hem de bölge ülkelerini tedirgin etmektedir. Tabi özellikle 1953 yılından beri uygulanan ambargolarında etkisiyle Kuzey Kore ekonomisi tam gelişememişse de bazı konularda Güney Kore ile işbirliği yapmakta ve ihracat , ithalat gibi konularda Güneyi 2. sırada tutmaktadır. Aynı dili konuşan ve yüzyıllarca aynı şehirleri paylaşmış ailelerin şimdi düşman iki devlette yaşamaları ise tam bir ironik tartışmaya bizi itmekte ve bazı soruları akla getirmektedir.

10 NÜKLEER GÜÇ KUZEY KORE 10 ADET NÜKLLEER BOMBA 100 GÜN SÜRECEK SAVAŞ İÇİN YAKIT 72 DENİZALTI 645 ORTA ÖLÇEKLİ SAVAŞ GEMİSİ 1852 SAVAŞ UCAĞI 6560 TANK 21 BİN KISA MENZİLLİ TOP 11 HAVA SAVUNMA SİLAHI 1 VEYA 2 ADET KITALARARASI BALİSTİK FÜZE 1.2 MİLYON AKTİF ASKER 10 MİLYON YEDEK ASKER 29 MİLYAR DOLARLIK HASILANIN %20’Sİ SAVUNMA HARCAMASINA GİTMEKTE TOPLAM OLARAK 25 MİLYON NÜFUS TÜM BUNLARA EK OLARAK K.KORE’NİN YAPTIĞI NÜKLEER TESTTE 5,6 ŞİDDETİNDE DEPREM OLMUŞTUR. BALİSTİK FÜZELERİN MEZİLİ 2012 YILI İTİBARİ İLE 15 BİN KM’DİR Tüm bunların yanında hem Japonya’nın hem de Güney Kore’nin askeri harcamalarını arttırmakta ve bölge için istikrarsızlıklar çıkaran Kuzey Kore 63 yıldır hem sınırlarını hem de rejimini korumuştur.

11 KUZEY KORE VE DÜŞMANLARI
Günümüzde ABD tarafından şer üçgeni devletlerinde biri olarak görülen Kuzey Kore Güneyin yanında gelişememiş olmasının yanında dünyanın sosyalist rejimlerinden hiç birini benzememekte ve silahlanmaya bütün kısıtlamalara rağmen devam etmektedir. Tüm bunlara rağmen adada barış imkanları olsa da hem Kuzeyin tutumu hem de Güneyin ulaştığı ekonomik ve teknolojik gelişmeyle gün geçtikte azalmakta ve Bir halkın çocukları aynı yarımadada düşman olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Güney Kore ise bugün dünyanın hem sayılı ekonomilerinden biri olmuş ve 1960’lardan itibaren sağladığı başarılar ile 1.5 Trilyon dolarlık bir milli hasılaya ulaşsa da nükleer güç bakımından zayıf ve Kuzey tehdidine karşı ABD korumasına ise muhtaçtır bu sadece Nükleer silah konusunda olmakta ve Güney Kore bugün askeri anlamda da 40 milyar dolarlık harcaması ve 700 bine yakın ordusu ile Kuzeye aslında meydan okumakta veya kendini savunmak için çalışmalar yapmaktadır.


"KUZEYİN YARAMAZ DEVLETİ KUZEY KORE" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları