Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,"— Sunum transkripti:

1 Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül

2 Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada, Japonya ve Kanada’da parti sistemleri ciddi olarak dağıldı. Güney Afrika, Hindistan, Meksika, Kore ve Tayvan’da çok ciddi dönüşümler ortaya çıktı ve Soğuk Savaş düzeni dağıldı. Dünyanın yeni bir büyük siyasi dönüşüm sürecine girdiği algısı güçlendi. Artık dünya klasik üç dünya teorisi ile açıklanamıyor.

3 Bu dönüşüm dönemi ayrıca eski varsayımlarımızı test etmek fırsatı sunuyor bize. Eski bilgiler her zaman işe yaramayabiliyor. (*Yirminci yüzyılda iki kere olmuştu bu) Bu yeni dönemde neler oldu? Soğuk Savaş süresinde dünyanın uluslar bloğu ve kutuplara bölünmesi süreci ortadan kalktı. Çin’i tanımlamak hala zor. Üçüncü dünya ülkelerinin elitleri ülkelerini artık eskisi gibi otoriter yöntemlerle yönetemiyor. Zengin ülkeler işlerin başka ülkelere kaydığını gördüler. Üçüncü Dünya’da genç liderler, yükselen orta sınıflar, asker dışında siyasi partiler ve grupların yükselişi ve etnik, dinsel. Bölgesel ve dilsel hareketlerin uyanışı var. Yeni uluslar ortaya çıktı. Bölgesel gruplanmalar, AB, NAFTA, ASEAN öne çıktı ve ulus-devletler küreyerelleşmeyle karşılaştı.

4 Siyasal rejimler Muhafazakar: inanç, gelenek, ülke. Liberalizm: özgürlük, akıl, bireycilik. Sosyalizm: Eşitlik, güvenlik, dayanışma. Soğuk Savaş sırasında öne çıkan bu ideolojiler arasındaki çatışma idi. Şimdi daha karmaşık.

5 Muhafazakarlık Sosyalizm Liberalizm

6 MuhafazakarlıkSosyalizm


"Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları