Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ATATÜRK’ÜN OKUDUGU OKULLAR
Advertisements

1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
1 . Ü N İ T E BİR KAHRAMAN DOĞUYOR
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
Kazanım: 5. Atatürk’ün fikir hayatının oluşumunda etki eden Selanik Manastır,Sofya İstanbul şehirlerindeki ortamın rolünü fark eder.
Türkçülük akımının nazariyatçısı / sosyolog / fikir adamı/ eğitimci
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
Özboyacı İlköğretim Okulu
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
ATATÜRK'ün HAYATI
CEMİYETLER MİLLİ VARLIĞA DÜŞMAN CEMİYETLER MİLLİ CEMİYETLER
Manastır Selanik Şam 1907'de kolağası olarak Şam 5. Ordu Komutanlığında, oradan da aynı yıl içerisinde Manastır 3. Ordu Komutanlığına bağlı Selanik’e görevlendirildi.
DÖRT ŞEHİR VE MUSTAFA KEMAL MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
Mustafa Kemal ATATÜRK.
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
SÜMER İLKÖĞRETİM OKULU
BÜYÜK ASKERİ DEHA: MUSTAFA KEMAL.
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
TANZİMAT SONRASI TÜRK TOPLUM YAPISINDAKİ DEĞİŞİMLER
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
1 . Ü N İ T E BİR KAHRAMAN DOĞUYOR

MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
ATATÜRK ( ).
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ BİREY DERSANELERİ.
1.ÜNİTE 1881’DEN 1919’A MUSTAFA KEMAL
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR KONU KAZANIP TESTİ
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
TC İNKİLAP TARİH.
ATATÜRK'ÜN ÖĞRENİM HAYATI
MUSTAFA KEMAL LİDERLİK YOLUNDA
Osmanlı Devleti 17. yüzyıldan itibaren toprak kaybetmeye başlamıştır
NAMIK KEMAL.
ATATÜRKÜN ÖĞRENİM HAYATI
ATATÜRK VE CUMHURİYET. BEN İLYAS ÖZTÜRK SİLKAR İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIF ÖĞRENCİSİYİM.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR.
SELANİK Mustafa Kemal Osmanlı devletinin iç karışıklıklar içinde bulunduğu ve çöküşünün hızlandığı bir dönemde 1881 de Selanikte doğdu babası alirıza efendi.
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
Atatürk’ün öğrenim hayatı ile ilgili olay ve olguları kavrar.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
YASEMİN ŞİRAZ 2016 – 2017 EĞİTİM – ÖĞRETİM YILI T.C İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / 19. Yüzyılın Sonlarında Osmanlı Devleti
DÖRT ŞEHİR VE MUSTAFA KEMAL
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
Mustafa KEMAL’İN Çocukluğu Ve Eğİtİm HayatI
ATATÜRK’ÜN ÖĞRENİM HAYATI
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
Mustafa, 1881 yılında Selanik'te dünyaya geldi.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında o yıllarda Osmanlı Devleti’ne ba ğ lı olan, ş uanda Yunanistan’a ba ğ lı Selanik kentinde bu evde do ğ du.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
ataturkun hayatı slayt
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler

Günümüzde YUNANİSTAN sınırları içerisinde yer alan Selanik, Osmanlı’nın önemli bir Balkan kentiydi ve Ege Denizi kıyısındaydı. Deniz kıyısında olması deniz ticaretinin gelişmesine sebep olmuştu. Ayrıca demiryollarının varlığı Osmanlı Devleti’nin dünyaya açılan penceresi haline getirmişti. Nüfusu da, ticarete bağlı olarak gelişmişti. Başta Türkler, Rumlar, Bulgarlar, ermeni ve Sırplar olmak üzere bir çok milletin yaşadığı Selanik’te Türkçe, Rumca, Bulgarca, İbranice, Ermenice, Sırpça yayınlar bulunmaktaydı. Ayrıca Avrupa’daki yayınlardan ilk yararlanan şehirdir. Bu durum Mustafa Kemal’in fikir hayatının oluşmasını sağlamıştır. Mustafa Kemal, Selanik’e geldiğinde İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılsa da bir süre sonra bu cemiyetten ayrılmıştır. Çünkü ordu ile siyasetin ayrı olması gerektiğini düşünüyordu.

Mustafa Kemal günümüzde MAKEDONYA sınırları içerisinde yer alan Manastır’da Askeri İdadisi okumak için bulundu. Manastır’da, birçok konsolosluk ve Avrupalılara ait birçok yayın vardı. Bu nedenle gelişmiş bir kentti. Mustafa Kemal, idadideyken Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul gibi vatan ve hürriyeti savunan, Türkçülüğü ön plana çıkartan yazarların fikirlerinden etkilendi. Ayrıca Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik etkilendiği için tarihle ilgilenmeye başladı. Mustafa Kemal’in Manastır günlerinde başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı kazanılmasına rağmen masa başında istenen sonucun alınamaması onu derinden etkilemiştir.

İstanbul Osmanlı’nın başkentiydi ve buna bağlı olarak Osmanlı’nın en gelişmiş şehriydi. Mustafa Kemal, İstanbul da hem asker hem öğrenci olarak bulunmuştur. İstanbul her ne kadar Türk başkenti olsa da, Osmanlı’nın son dönemlerinde Gayrimüslimler daha etkin olmuştur. Gayrimüslimler İstanbul’da bir çok tiyatro ve eğlenceler düzenliyorlardı. Yanda Mustafa Kemal’in Beyoğlu'nda kaldığı evi görmektesiniz. Bu evde Mustafa Kemal arkadaşları eşliğinde birçok toplantı düzenler konuşmalar yapardı.

Kurmay Yüzbaşı Mustafa Kemal, 1913’te günümüzde BULGARİSTAN’ın başkenti olan Sofya’ya askeri ateşe olarak atandı. Burada sosyete tarafından tanınan, halk tarafından sevilen bir yüzbaşı idi. Sofya’da bir yıldan uzun süren görevinde Mustafa Kemal Balkanları bütünüyle tanımış, dinin nasıl milliyetçiliğe alet olduğunu görmüştür. Bunlar Mustafa Kemal’in kendini eğitmesine sebep olmuştur. Sofya Ataşemiliteri iken, verilen kostümlü baloya yeniçeri kıyafeti ile gitmiş ve etrafında derin bir hayranlık uyandırmıştır. Ayrıca bu kostümü giymesi Mustafa Kemal’in geçmişine ve kültürüne bağlı kaldığını da gösterir.