Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER"— Sunum transkripti:

1 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER

2 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
Günümüzde YUNANİSTAN sınırları içerisinde yer alan Selanik, Osmanlı’nın önemli bir Balkan kentiydi ve Ege Denizi kıyısındaydı. Deniz kıyısında olması deniz ticaretinin gelişmesine sebep olmuştu. Ayrıca demiryollarının varlığı Osmanlı Devleti’nin dünyaya açılan penceresi haline getirmişti. Nüfusu da, ticarete bağlı olarak gelişmişti. Başta Türkler, Rumlar, Bulgarlar, ermeni ve Sırplar olmak üzere bir çok milletin yaşadığı Selanik’te Türkçe, Rumca, Bulgarca, İbranice, Ermenice, Sırpça yayınlar bulunmaktaydı. Ayrıca Avrupa’daki yayınlardan ilk yararlanan şehirdir. Bu durum Mustafa Kemal’in fikir hayatının oluşmasını sağlamıştır. Selanik Mustafa Kemal, Selanik’e geldiğinde İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne katılsa da bir süre sonra bu cemiyetten ayrılmıştır. Çünkü ordu ile siyasetin ayrı olması gerektiğini düşünüyordu. Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler

3 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
Mustafa Kemal günümüzde MAKEDONYA sınırları içerisinde yer alan ve BİTOLA adıyla bilinen Manastır’da Askeri İdadisi okumak için bulundu. Manastır’da, birçok konsolosluk ve Avrupalılara ait birçok yayın vardı. Bu nedenle gelişmiş bir kentti. Mustafa Kemal, idadideyken Namık Kemal ve Mehmet Emin Yurdakul gibi vatan ve hürriyeti savunan, Türkçülüğü ön plana çıkartan yazarların fikirlerinden etkilendi. Ayrıca Tarih Öğretmeni Mehmet Tevfik etkilendiği için tarihle ilgilenmeye başladı. Manastır Selanik Mustafa Kemal’in Manastır günlerinde başlayan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı kazanılmasına rağmen masa başında istenen sonucun alınamaması onu derinden etkilemiştir.

4 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
İstanbul Osmanlı’nın başkentiydi ve buna bağlı olarak Osmanlı’nın en gelişmiş şehriydi. Mustafa Kemal, İstanbul da hem asker hem öğrenci olarak bulunmuştur. İstanbul her ne kadar Türk başkenti olsa da, Osmanlı’nın son dönemlerinde Gayrimüslimler daha etkin olmuştur. Gayrimüslimler İstanbul’da bir çok tiyatro ve eğlenceler düzenliyorlardı. Manastır İstanbul Selanik Yanda Mustafa Kemal’in Şişli’de kaldığı evi görmektesiniz. Bu evde Mustafa Kemal arkadaşları eşliğinde birçok toplantı düzenler konuşmalar yapardı.

5 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
Mustafa Kemal, 1913’te günümüzde BULGARİSTAN’ın başkenti olan Sofya’ya askeri ateşe olarak atandı. Burada sosyete tarafından tanınan, halk tarafından sevilen bir subay idi. Sofya’da bir yıldan uzun süren görevinde Mustafa Kemal Balkanları bütünüyle tanımış, dinin nasıl milliyetçiliğe alet olduğunu görmüştür. Bunlar Mustafa Kemal’in kendini eğitmesine sebep olmuştur. Sofya Manastır İstanbul Selanik Sofya Ataşemiliteri iken, verilen kostümlü baloya yeniçeri kıyafeti ile gitmiş ve etrafında derin bir hayranlık uyandırmıştır. Ayrıca bu kostümü giymesi Mustafa Kemal’in geçmişine ve kültürüne bağlı kaldığını da gösterir.

6 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER

7 BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER
VATAN SEVERLİĞİ Vatan sevgisi Atatürk’ün en önemli özelliğidir. Vatanın savunulması için hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır. Vatan savunmasını her şeyden önemli ve her şeyden üstün gören Atatürk’ün İstiklâl Savaşının kazanılmasında vatan sevgisi ve Türk milletine olan güveni önemli bir yer tutar. İLERİ GÖRÜŞLÜLÜĞÜ Atatürk olayların gidişini değerlendirerek sonucunu tespit ederdi. Çanakkale Muharebeleri sırasında, düşman donanmasının nerden çıkarma yapabileceğini önceden sezerek gerekli tedbiri alması savaşın sonucunu değiştirmiştir. AÇIK SÖZLÜLÜĞÜ Atatürk, doğruyu söylemekten asla çekinmezdi. ’’Ben düşündüklerimi, daima halkın huzurunda söylemeliyim. Yanlışım varsa halk beni tekzip eder.’’ derdi. İDEALİSTLİĞİ Atatürk’ün en büyük ideali, Türk Milletinin ‘’ En medeni ve refah seviyesi yüksek bir millet olarak varlığını yükseltmek’’ti. Bir idealist olarak, en kısa zamanda bu hedefe ulaşmak istiyordu. ÇOK CEPHELİLİĞİ Atatürk çok cepheli bir liderdi. O hem fikir hem de hareket adamıdır. Yani bir taraftan Türk inkılabının hazırlayıcısı diğer taraftan da uygulayıcısı olmuştur. Hem düşünen hem de eserler veren Atatürk, çok yönlü bir lider olduğunu göstermiştir. HAKİKATİ ARAMA GÜCÜ Hakikati aramak ve hakikati konuşmak Atatürk’ün yöntemiydi. O, akıl ve bilime değer verirdi. Olaylara bir bilim adamı gözüyle bakarak hakikati bulmaya çalışırdı. ’’Akıl ve mantığın halledemeyeceği mesele yoktur.’’ derdi EĞİTİMCİLİĞİ Atatürk toplumu çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarmayı amaçladığı için milli eğitim ile yakından ilgilenmiştir. O, ‘’ Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüce bir toplum olarak yaşatır ; ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder.. SABIR VE DİSİPLİN ANLAYIŞI Atatürk önemli düşünceler karşısında önce düşünür, inceler, araştırır ve tartışırdı. Sonra kesin kararını verirdi. Verdiği kararın uygulanma zamanını ise sabırla beklerdi. YÖNETİCİLİĞİ Mustafa Kemal iyi bir yönetici için gerekli bütün özelliklere sahipti. Kibar davranışları, dürüstlüğü, emir veriş tarzıyla örnek olmuştur. Gerek devlet yönetiminde gerekse askerlik hayatı boyunca hiçbir zaman maceraya yer vermemiştir. Atatürk ‘’Büyük kararlar vermek kâfi değildir. Bu kararları cesaret ve kesinlikle tatbik etmek lâzımdır.’’ diyerek verdiği kararlarda ısrarcı olmuş ve sonucun kendi istediği şekilde çözümlenmesi için uğraşmıştır. MANTIKLILIĞI Keskin bir mantık ve zekâ gücüne sahip olan Atatürk, hayatı boyunca akıl ve mantığa büyük önem vermiştir. Bu özellik onun evrensel devlet adamı olarak tanınmasında büyük bir rol oynamıştır.’’ Bizim akıl, mantık ve zekâ ile hareket etmek en belirgin özelliğimizdir.’’ diyerek ülke sorunlarında mantık ve şuurla hareket edildiğini göstermiştir.

8

9


"BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / MUSTAFA KEMAL’İN DÜŞÜNCE DÜNYASINI GELİŞTİREN ŞEHİRLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları