Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR"— Sunum transkripti:

1 ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR

2 Mustafa Kemal Atatürk’ün Okuduğu Okullar:
Mahalle Mektebi Şemsi Efendi Okulu Selanik Mülkiye Rüştiyesi Selanik Askeri Rüştiyesi (Hazırlık Okulu) Selanik Askeri İdadisi (Lisesi) Harp Okulu Harp Akademisi

3 Mahalle Mektebi ve Şemsi Efendi Okulu
Öğrenim çağına gelen Mustafa, annesinin isteğiyle Hafız Mehmet Efendi'nin mahalle mektebinde öğrenime başladı, daha sonra babasının isteğiyle Şemsi Efendi Mektebi'ne geçti. Yan tarafta Mustafa Kemal’in doğduğu evi görüyorsunuz. Şemsi Efendi Mektebi bu mahalledeydi.

4 Manastır Askeri Rüştiyesi - 1893
Küçük Mustafa, Şemsi Efendi İlkokulu'ndan sonra bir süre Selânik Mülkiye Rüştiyesi'ne devam etti. Bu okuldan ayrıldı ve Selanik'teki Askeri Hazırlık Okulu’na (Selanik Askeri Rüştiyesi) başladı. Bu okulda matematik öğretmenliği yapan Yüzbaşı Mustafa Efendi, genç öğrencisinin yetenekleri ve zekâsı karşısında sınıftaki diğer Mustafa'larla aralarındaki farkı belirtmek üzere öğrencisinin adının sonuna " Kemal " ismini ilâve etti. Artık genç öğrenci Mustafa Kemal olmuştu.

5 Manastır Askeri Lisesi (İdadisi) - 1895
Mustafa Kemal, 14 yaşındayken Manastır Askeri Hazırlık Okulu’nu bitirdi ve yatılı olarak Askeri Liseye başladı. Okul hayatının sert koşulları, Mustafa Kemal'in vücutça gücünü arttırdı, jimnastik dersleri aldı. En sevdiği ders hâlâ matematikti ama şiirle de ilgilenmeye başladı. Matematik öğretmeni onu bu hevesten vazgeçirdi. Fransızca dersleri aldı.

6 Atatürk'ün askerî idadîyi okuduğu (lise tahsilini yapmış olduğu) Askerî İdadî binasıdır. Makedonya'nın Manastır şehrindedir. Yatılı eğitim verilen okulda matematik, edebiyat ve hitabet dersleri ağırlıklı olarak veriliyordu.

7 Atatürk'ün okuduğu askeri okulun giriş kapısı. Manastır

8 Atatürk'ün okuduğu askeri okulun geneli. Manastır

9 Atatürk'ün okuduğu askeri okulun geneli - GÜNÜMÜZ
Manastır

10 Atatürk okuduğu Askeri Liseyi ziyaret ederken…

11 Günümüzde okuduğu askeri okulda bir oda Atatürk'e ayrılmıştır.
Manastır

12 Harp Okulu Genç Mustafa Kemal, Manastır Askerî Lisesi'ni de başarı ile bitirerek 13 Mart 1899 tarihinde İstanbul'da Harp Okulu'na girdi. 3 senelik öğrenimden sonra 10 Şubat 1902'de bu okulu Teğmen rütbesiyle bitirdi.

13

14 Harp Okulu - İstanbul

15 Harp Okulu - İstanbul

16 Harp Akademisi - 1902 Mustafa Kemal Harp Okulu’ndan mezun oldu.
Harp Okulu’nu derece ile bitiren ilk 5 subaya Harp Akademisine devam hakkı tanınmıştı. Mustafa Kemal bu sınıfa seçildi ve Harp Akademisine başladı.

17 Harp Akademisi – Sınıftan Bir Görünüm
İstanbul

18 Harp Akademisi – Sınıftan Bir Görünüm
İstanbul

19 Günümüzde Harp Okulu, Askeri Müze olarak kullanılmaktadır.
Harbiye Askeri Müzesi - Günümüz İstanbul

20 11 Ocak 1905 tarihinde Kurmay Yüzbaşı rütbesiyle Harp Akademisi'nden mezun oldu.

21 Küçük Bir Not: Fransız öğretmenleri, Avrupai hayatı daha yakından tanımak isteyen Mustafa Kemal’i bir dans okuluna götürdü. Mustafa Kemal burada vals ve polka yapmasını öğrendi.

22


"ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU OKULLAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları