BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRMESİ İZİN ve DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanı
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGELERİNDE İKİNCİL İŞLEM GÖRMÜŞ ÜRÜNLER
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
PCB ENVANTERİ VE EYLEM PLANLARI
Köylerimizde Asbest Karışımlı Topraklar ve
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
ELEKTRİKLİ ve ELEKTRONİK EŞYALARDA BAZI ZARARLI MADDELERİN KULLANIMININ SINIRLANDIRILMASINA DAİR YÖNETMELİK - EEE Ekim 2008.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ATIK YÖNETİMİNDE ENVANTER VE ONLINE UYGULAMALAR ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI (TABS, MOTAT, KDS) Arzu NURAY Şube Md. V.
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
PATLAYICI ORTAM BULUNAN TESİSLERDE PROJELENDİRME ve RUHSAT İŞLEMLERİ
Burak BÜYÜKKUŞOĞLU* Rekabet Başuzmanı Rekabet Kurumu
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
Ürün Güvenliği Sistemi ve İthalat Denetimleri
1 ANTALYA OCAK 2010 Kimyasalların Envanteri Ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik Tacim ALINCAK Çevre ve Orman Bakanlığı (26 Aralık 2008 / Mükerrer R.G.
METEOROLOJİK BİR UYARININ DİKKATE ALINMASI DURUMUNDA VE ALINMAMASI DURUMUNDA YAŞANANLAR…
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
ÇEVRE GÖREVLİSİ Halil İbrahim YÖRÜBULUT Çevre Denetimi Şube Müdürü
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
Dış Ticaret Mevzuatı 2 İthalat Şekil ve Esasları Dr. Dilek Seymen
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
TEHLİKELİ MADDELER VE MÜSTAHZARLARA İLİŞKİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARININ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
A. Teoman SANALAN Çevre Mühendisi, AB Uzmanı
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
REACH TÜZÜĞÜ EK-XVII KAPSAMINDA KISITLAMALAR YÖNETMELİĞİNDE YAPILACAK DEĞİŞİKLİKLER ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
Konu : Kurullar – Kuruluşlar – Komisyonlar
TDMS TEK DÜZEN MUHASEBE SİSTEMİ Ali Gazi Hastane İşletmeciliği Uzmanı
Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı 1 ANKARA 6 Ocak 2011 (26 ARALIK 2008 Mükerrer R.G. Sayı:27092)
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI SANAYİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRİK ELEKTRONİK VE BİLGİ TEKNOLOJİLERİ SANAYİ ŞUBESİ EKO TASARIM VE ENERJİ ETİKETLEMESİ.
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER DERS-1 ASBEST
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
ERZURUM ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ YAPI MALZEMELERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ.
Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü
TRABZON İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Veteriner Ecza Deposu Sorumlu Yönetici Eğitim Toplantısı
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
ŞERAFETTİN AYDEMİR KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI ŞUBE MÜDÜRÜ TEL
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Veysi GÜMÜŞ Jeoteknik Hizmetler ve Yeraltısuları Dairesi Başkanlığı Etüd ve Değerlendirme Şube Müdürü 09 – 11 Şubat /21 T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI.
Büyük endüstriyel kazalar
Sunum Planı 1.2. Çıkış İşlemleri : Devretme
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
HAZIRLAYAN ŞAHABEDDİN BORAK. Asbest ya da diğer bir adıyla amyant, aslında Anadolu’da oldukça kullanılan ve değişik isimlerle anılan kanserojen.
TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU TEŞKİLAT YAPISI VE GÖREVLERİ.
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
Dış Ticarette Standardizasyon ve Ürün Güvenliği Uygulamaları
Sunum transkripti:

BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü ÇOB, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı

 Amacı ; İnsan sağlığını ve çevreyi tehlikeli kimyasalların olumsuz etkilerinden korumak üzere bazı tehlikeli kimyasalların üretim,kullanım ve piyasaya arzını düzenlemek. İnsan sağlığını ve çevreyi tehlikeli kimyasalların olumsuz etkilerinden korumak üzere bazı tehlikeli kimyasalların üretim,kullanım ve piyasaya arzını düzenlemek.  Yayımlanması ; 26 Aralık 2008 tarih ve sayılı RG, 5.mükerrer 26 Aralık 2008 tarih ve sayılı RG, 5.mükerrer  Yürürlüğe giriş ; Yayımlandığı tarih Yayımlandığı tarih Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kapsamı Kapsamı  Bazı tehlikeli maddeler veya madde gruplarının; - üretim, - üretim, - müstahzar içerisinde / eşyada kullanım - müstahzar içerisinde / eşyada kullanım kısıtlamaları, kısıtlamaları,  Kısıtlanmış olan maddeler / madde grupları ile müstahzar ve eşyanın piyasaya arzının yasaklanması. Piyasaya arz ; Piyasaya arz ; ürünün üretim sonrası / ithalatta gümrük idarelerince ilgiliye teslim sonrası, kullanım / satış amacıyla, bedelli / bedelsiz piyasada yer alması için yapılan ilk faaliyet. ürünün üretim sonrası / ithalatta gümrük idarelerince ilgiliye teslim sonrası, kullanım / satış amacıyla, bedelli / bedelsiz piyasada yer alması için yapılan ilk faaliyet. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kapsam dışı Kapsam dışı  Radyoaktif maddeler / madde grupları,  Kozmetik ürünlerinin üretiminde kullanılan maddeler / madde grupları,  Atık maddeler / madde grupları,  Yürürlükte bulunan diğer düzenlemeler ile üretimi, piyasaya arzı ve kullanımı kısıtlanmış olan maddeler / madde grupları,  Ara ürün konumunda olan maddeler / madde grupları, Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları Kısıtlama şartları  Yönetmeliğin Ek – 1’inde verilmiştir.  Ek – 1’de listelenen tehlikeli maddeler / madde grupları, aynı ek’te listelenen kriterlere uymadıkça; - kendi başına, - kendi başına, - müstahzar içerisinde, - müstahzar içerisinde, - eşyalarda, - eşyalarda, kullanılamaz, piyasaya arz edilemez. kullanılamaz, piyasaya arz edilemez. İstisna ; bilimsel araştırma ve geliştirme amacı ile kullanımlarının söz konusu olması halinde, Çevre ve Orman Bakanlığının izni alınır. İstisna ; bilimsel araştırma ve geliştirme amacı ile kullanımlarının söz konusu olması halinde, Çevre ve Orman Bakanlığının izni alınır. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Kısıtlama şartları ( Ek – 1 )  Asbest  Poliklorlu terfeniller (PCT ler)  Poliklorlu bifeniller (PCB ler)  Polibromlu bifeniller (PBB ler) Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Asbest ; Asbest ; A ) Asbest lifleri ve asbest lifleri ihtiva eden topraklara ilişkin olarak aşağıdaki hususlara uyulması zorunludur. 1 ) Amfibol grubu asbest lifleri olarak tanımlanan; 1 ) Amfibol grubu asbest lifleri olarak tanımlanan; - Krosidolit, (Mavi Asbest); - Krosidolit, (Mavi Asbest); - Amozit, (Kahverengi Asbest) - Amozit, (Kahverengi Asbest) - Antofillit, - Antofillit, - Aktinolit, - Aktinolit, - Tremolit, - Tremolit, asbest lifleri çıkarılamaz, üretilemez, herhangi bir ürün üretiminde ve üretim dışında herhangi bir amaçla kullanılamaz, satış ve kullanım amacıyla piyasaya arz edilemez. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Asbest ; Asbest ; 2 ) Amfibol grubu asbest ihtiva eden ürünler piyasaya arz edilemez. 2 ) Amfibol grubu asbest ihtiva eden ürünler piyasaya arz edilemez. 3 ) Serpantin grubu asbest lifi olarak tanımlanan, Krizotil, ( Beyaz Asbest ) asbest’in 18 alanda kullanımı yasaklanmış olup, sadece çimento boru üretiminde kullanımı yasaklanmamıştır. 3 ) Serpantin grubu asbest lifi olarak tanımlanan, Krizotil, ( Beyaz Asbest ) asbest’in 18 alanda kullanımı yasaklanmış olup, sadece çimento boru üretiminde kullanımı yasaklanmamıştır. B ) Asbest içeren eşyalar yönetmeliğin Ek-2’sinde verilen etiketi taşımadan piyasaya arz edilemez. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Poliklorlu terfeniller (PCT ler) ; Poliklorlu bifeniller (PCB ler) ; Poliklorlu terfeniller (PCT ler) ; Poliklorlu bifeniller (PCB ler) ; 1 ) PCT / PCB ler üretilemez, herhangi bir ürün üretiminde kullanılamaz, satış ve kullanım amacıyla piyasaya arz edilemez. 1 ) PCT / PCB ler üretilemez, herhangi bir ürün üretiminde kullanılamaz, satış ve kullanım amacıyla piyasaya arz edilemez. 2) PCT / PCB ler içeren ürünler piyasaya arz edilemez. 2) PCT / PCB ler içeren ürünler piyasaya arz edilemez. 3) Halen kullanılmakta olan; 3) Halen kullanılmakta olan; a) Transformatör, rezistör, indüktör gibi kapalı sistem elektrikli cihaz / teçhizatların, a) Transformatör, rezistör, indüktör gibi kapalı sistem elektrikli cihaz / teçhizatların, b) Kondansatörlerin, b) Kondansatörlerin, c) Kapalı devre ısı transfer cihazları / teçhizatlarındaki ısı transfer sıvılarının, c) Kapalı devre ısı transfer cihazları / teçhizatlarındaki ısı transfer sıvılarının, e) Yer altı kazı cihazları / teçhizatları için gerekli hidrolik sıvıların, e) Yer altı kazı cihazları / teçhizatları için gerekli hidrolik sıvıların, kullanımlarına servis süreleri dolana kadar devam edilir. kullanımlarına servis süreleri dolana kadar devam edilir. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Kısıtlama şartları ( Ek – 1 ) Polibromlu bifeniller (PBBler); Polibromlu bifeniller (PBBler); 1 ) PBB ler; a) Hekzabromobifenil; a) Hekzabromobifenil; b) Oktabromobifenil; b) Oktabromobifenil; c) Dekabromobifenil; c) Dekabromobifenil; üretilemez, kendi halinde piyasaya arz edilemez, kendi halinde ve müstahzar içerisinde giysi, çamaşır ve iç çamaşırları gibi deri ile temas eden tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılamaz üretilemez, kendi halinde piyasaya arz edilemez, kendi halinde ve müstahzar içerisinde giysi, çamaşır ve iç çamaşırları gibi deri ile temas eden tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılamaz 2 ) PBB ler içeren, (1)’inci fıkrada belirtilen eşyalar piyasaya arz edilemez. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

Denetim ve Yaptırım  İlgili Kuruluşlar ; - Çevre ve Orman Bakanlığı - Çevre ve Orman Bakanlığı - Sağlık Bakanlığı - Sağlık Bakanlığı  Yaptırım ; İlgili kuruluşların mevzuatı çerçevesinde. İlgili kuruluşların mevzuatı çerçevesinde. Müfide DEMİRURAL Ankara KISITLAMA YÖNETMELİĞİ

İLGİNİZE TEŞEKKÜR EDERİM Müfide DEMİRURAL Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü ÇOB, Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü, Kimyasallar Yönetimi Dairesi Başkanlığı e- posta :