KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TIBBİ CİHAZLAR UYARI SİSTEMİ
Advertisements

TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ
ATIK İLAÇLARIN İMHASI Uzm. Dr. Cenk COŞKUN
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
ORDU İLİ KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Prof.Dr.Ahmet Dobrucalı
TIBBİ ATIKLAR İLE İLGİLİ BÖYLE BİR ÇALIŞMAYA NEDEN İHTİYAÇ DUYDUK?
TEHLİKELİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Diş Hekimliğinde Atık Yönetimi
T.C. ANKARA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
İZMİR SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Gıda ve Çevre Kontrol Şube Müdürlüğü 2009 Şubat
ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TIBBİ ATIK YÖNETİMİ UYGULAMASI
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE
Hakan Polat Çağla Şola TIBBİ ATIKLAR.
SAĞLIK KURULUŞLARINDAN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
Kesici Ve Delici Alet Yaralanmalarını Önleme
ATIK YÖNETİMİ VE ATIKLARIN AYRIŞTIRILMASI
LABORATUAR GÜVENLİĞİ Fazilet TAVUKÇUOĞLU
TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
‘ATIK YÖNETİMİ’
T.C KONYA VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ
Dr.Leman KARAAĞAÇ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28717
SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIK YÖNETİMİ
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Atık Yönetimi.
Tıbbi Atık Yerel Eğitim Programı
BİLECİK AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİ ENFEKSİYON HEMŞİRELİĞİ
İZMİT ATIK VE ARTIKLARI ARITMA YAKMA VE DEĞERLENDİRME A.Ş.
EĞİTİM 8 Tıbbi Atık 1.
ATIK YÖNETİMİ. Elvan Bilge MENTEŞE. COMPONENTA Dökümcülük
Sanayide Ambalaj Atık Yönetimi Zeki TERZİOĞLU Ziraat Mühendisi Çevre ve Orman Bakanlığı İSKENDERUN OSB 02 Aralık HATAY.
MARDİN ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Uzm. Hemş. Fatma MUTLU
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
FEN VE TEKNOLOJİ LABORATUVARINDA GÜVENLİK
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇEVRE MEVZUATI KAPSAMINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ T.C. ÇANAKKALE VALİLİĞİ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ.
Atık Yönetimi ve Tıbbi Atıklar
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
TIBBİ ATIKLARIN KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ
Atık Nedir ? Atık, üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde.
LABORATUVARDA ATIK KİMYASALLARIN SINIFLANDIRILMASI VE DEPOLANMASI
BİYOKİMYA LABORATUVARI
HASTANE Hazırlayan ve Sunan Onur KOÇ Çevre Mühendisi Gazipaşa Mah. Zeytinlik Sok. İmera İş Merkezi No: 12/3 Telefax : TRABZON
Hastane Enfeksiyonları Kontrolünde ÇAMAŞIRHANE Nilgün Deniz KÜÇÜKLER Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Hemşiresi Dr. Güven ÇELEBİ.
HAZIRLAYAN Göknil KONGURTAY
ÖZEL KÖRFEZ MARMARA HASTANESİ EĞİTİM KOMİTESİ
TIBBİ ATIKLARIN ÜNİTE İÇİNDE TOPLANMASI, TAŞINMASI VE GEÇİCİ
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Hastaneler ve Bina Yönetimi
ATIK YÖNETİMİ.
ATIKLAR VE ATIK ÇEŞİTLERİ
ATIK YÖNETİMİ Çevre kirliliğinin önlenmesi ve mevcut kirliliğin giderilmesi için gerekli olan sistemli çalışmaların tamamına; ATIK YÖNETİMİ denir.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
TEMEL ÇEVRE BİLİNCİ EĞİTİMİ. ÇEVRE Bir kuruluşun faaliyetlerini içinde yürüttüğü hava, su, toprak, doğal kaynaklar, belirli bir ortamdaki bitki ve hayvan.
Atık Yönetimi.
Atık Yönetimi. Amaç:Hastane ortamında oluşan atıkların özelliklerine göre kaynağında ayrı toplanarak, sağlığa zarar vermeyecek şekilde uzaklaştırılmasını.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

KONU: SAĞLIK KURULUŞLARINDA TIBBİ ATIKLARIN YÖNETİMİ Gönül DEMİR ERTÜRK Çevre Yüksek Mühendisi KASIM,2012

KAPSAM: 22.07.2005 Tarih ve 25883 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” Ek-1 de belirtilen sağlık kuruluşlarının faaliyetleri sonucu oluşan ve EK-2’de detaylı olarak belirtilen atıklar ile bu atıkların üretildikleri yerlerde ayrı toplanması, geçici depolanması, taşınması ve bertaraf edilmesine ilişkin esasları kapsar.

EVSEL NİTELİKLİ ATIKLAR A. GENEL ATIKLAR Sağlıklı insanların bulunduğu kısımlar, hasta olmayanların muayene edildiği bölümler, ilk yardım alanları, idari birimler, temizlik hizmetleri, mutfaklar, ambar ve atölyelerden gelen atıklar. B,C,D,E,F,G gruplarında anılanlar hariç, tıbbi merkezlerden kaynaklanan tüm atıklar.

EVSEL NİTELİKLİ ATIKLAR B. AMBALAJ ATIKLARI

TIBBİ ATIKLAR C. ENFEKSİYÖZ ATIKLARI Enfeksiyöz ajanlarının yayılımını önlemek için taşınması ve imhası özel uygulama gerektiren atıklar. Başlıca kaynakları; I. Mikrobiyolojik laboratuvar atıkları Kültür ve stoklar İnfeksiyöz vücut sıvıları Serolojik atıklar Diğer kontamine lab. Atıkları (lam-lamel, pipet, petri v.b) II. Kan kan ürünleri ve bunlarla kontamine olmuş nesneler III.Kullanılmış ameliyat giysileri (kumaş, önlük ve eldiven v.b.) IV.Diyaliz atıkları (atık su ve ekipmanlar) V. Karantina atıkları VI.Bakteri ve virüs içeren hava filtreleri VII.Enfekte deney hayvanı leşleri, organ parçaları, kanı ve bunlarla temas eden bütün nesneler

TIBBİ ATIKLAR D. PATOLOJİK ATIKLAR Anotomik atık dokular, organ ve vücut parçaları ile ameliyat, otopsi v.b. tıbbi müdahale esnasında ortaya çıkan vücut sıvıları: Ameliyathaneler, morg, otopsi, adli tıp gibi yerlerden kaynaklanan vücut parçaları, organik parçalar, plasenta, kesici uzuvlar v.b. (insani patolojik atıklar) Biyolojik deneylerde kullanılan kobay leşleri

TIBBİ ATIKLAR E. KESİCİ DELİCİ ATIKLAR Batma, delme, sıyrık ve yaralanmalara neden olabilecek atıklar: Enjektör iğnesi iğne içeren diğer kesiciler Bisturi Lam-lamel Cam pastör pipeti Kırılmış diğer cam v.b.

F. TEHLİKELİ ATIKLAR Fiziksel veya kimyasal özelliklerinden dolayı ya da yasal nedenler dolayısı ile özel işleme tabi olacak atıklar Tehlikeli kimyasallar Sitotoksik ve sitotoksik ilaçlar Amalgam atıkları Genotoksik ve sitotostik atıklar Farmasötik atıklar Ağır metal içeren atıklar Basınçlı kaplar

G. RADYOAKTİF ATIKLAR Radyoaktif madde içeren atıklar ve bunlarla kontamine olmuş diğer atıklar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu mevzuatı hükümlerine göre toplanıp uzaklaştırılır.

TIBBİ ATIK ÜRETİCİLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ Ünite içi atık yönetimi planını hazırlamak Tıbbi, tehlikeli, evsel nitelikli atıklar ile ambalaj atıklarını kaynağında ayrı toplamak Ayrı taşımak Geçici atık deposu inşa etmek/konteynır bulundurmak Personeli eğitmek Atıkların bertarafı ile ilgili harcamaları karşılamak Oluşan tıbbi atık miktarını kayıt altına almak,

Ünite içi atık yönetim planında; Atıkların kaynağında ayrı toplanması Kullanılacak ekipman ve araçlar Atık miktarları Toplama sıklığı Geçici depolama sistemleri Toplama ekipmanlarının temizliği, dezenfeksiyonu vb. Kaza anında alınacak önlemler Sorumlu personel ve eğitimleri vb.

Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması

Atıkların ünite içinde toplanması;

Atıkların Geçici Depolanması

Küçük miktarlarda üretilen tıbbi atıkların geçici depolanması Yönetmelik ek 1-c de belirtilen ünitelerde oluşan ve tıbbi atık torbaları ile kesici delici atık kapları ile toplanan tıbbi atıklar, tıbbi atık taşıma araçları ile en yakında bulunan geçici atık deposuna veya konteynırına götürülür. Böyle bir imkanın olmaması durumunda tıbbi atıkların ilgili belediyenin tıbbi atık toplama ve tıbbi atık taşıma aracı tarafından alınması sağlanır

TEŞEKKÜRLER…