Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
Advertisements

Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
TÜRK HALKI, VEREMİ VE VEREMLE SAVAŞI DOĞRU BİLİYOR MU?
BAŞLIK METNİ ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR YÜKSEKOKULU ÖĞRENCİLERİNİN 25. DÜNYA ÜNİVERSİTELER KIŞ OYUNLARI ERZURUM 2011 VE BRANŞLARI HAKKINDAKİ.
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
-Demografik- Nüfus Analizi
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Güz Yrd. Doç.Dr. Zeynep Ocak
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
İNFERTİLİTE TEDAVİSİ İÇİN BAŞVURAN ERKEK HASTALARDA TAMAMLAYICI VE ALTERNATİF TIP YÖNTEMLERİ KULLANIMI H.Volkan ACAR, Aydın KENDİRCİ, Kubilay VİCDAN,
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
İZMİR EKONOMİ ÜNİVERSİTESİ TEKNİK ve İDARİ İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ (T.İ.İ.M) “HİZMET MEMNUNİYETİ ÇALIŞMASI” Temmuz, 2010.
MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ KPSS SINAV SONUÇLARI.
1 Yeniden Sağlık ve Eğitim Derneği 2 Koç Üniversitesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
Kezban ÖZMEN SÜNER, Ali Nihat ANNAKKAYA,
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
AKUT BRONŞİOLİT TANI VE TEDAVİSİNDE YAPILAN YANLIŞLIKLAR
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
Plansız ekstübasyon gerçekleşen hastalarda re-entübasyon için risk faktörleri Pınar Çimen, Dursun Tatar, Cenk Kıraklı, Özlem Edipoğlu, Emel Özden, Ayşe.
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
1/20 BÖLME İŞLEMİ A B C D : 4 işleminde, bölüm kaçtır?
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
ERKEN DOĞUMDA UZUN SÜRELİ TOKOLİZ
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
MALİGN PLEVRAL MEZOTELYOMADA GİRİŞİM YERİNE PROFİLAKTİK RADYOTERAPİ DAİMA GEREKLİ Mİ ? Şebnem PARSPOUR1 , Muzaffer METİNTAŞ1 , Güntülü AK1 Hüseyin YILDIRIM1.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
İLAÇLA AKILCI TEDAVİ EĞİTİMİNDE TFD’nin ROLÜ
Toplum Kökenli Pnömoniler
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Türkiye’de Kayıt Dışılık
s 39. Ulusal Nöroloji Kongresi Ekim 2003 Atlantis Otel Belek/ANTALYA P-351, Zolmitriptan Kullanan Migren Hastalarında Klinik Güvenliliğin ve Etkinliğin.
Güzel DİŞCİGİL, Ayfer GEMALMAZ, Serpil DEMİRAĞ, Okay BAŞAK
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
4 X x X X X
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BAŞAĞRILI HASTADA DEĞERLENDİRME
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
1 HAVA YOLU OBSTRÜKSİYONU TANISINDA FEV 1 /FEV 6 ORANININ YERİ İlknur Başyiğit 1, Haşim Boyacı 1, Serap Argun Barış 1, Cavit Işık Yavuz 2, Füsun Yıldız.
Multipl Skleroz (MS) - hasta okulu -
Araş. Gör. Dr. N. Emel ELVERİCİ ARDIÇ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Diz osteoartriti tedavisinde BMAC (Kemik iliği aspirasyon konsantresi) ve PRP (plateletten zengin plazma) kombinasyonunun etkinliği: Olgu serisi
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient Clinic in Karadeniz Technical University (KTU) Neurology Department) Mehmet Özmenoğlu¹, Tuna Özmen², Sibel Gazioğlu¹, Vildan Altunayoğlu¹, Hilal Horozoğlu ³, Senem Ertugrul Mut4, Cavit Boz¹ ¹ KTU Tıp Fakültesi Nöroloji ABD, ² Rize Eğitim Araştırma Hast Nöroloji Kliniği, ³ Tekirdağ Devlet Hast Nöroloji Kliniği, 4 Yakındoğu Üni Tıp Fak. Nöroloji ABD

Başağrısı MS hastalarında sık bir problemdir.. Doğu Karadeniz bölgesinde yaklaşık 2 bin ,tüm Karadeniz Bölgesinde 6-7 bin, Türkiye’de 40 bin MS hastası vardır Ocak - Nisan 2014 tarihleri ​​arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi, MS polikliniğinde takip edilen 101 ardışık MS hastasının, kesitsel örneklemeyle, başağrısı yakınmalarının klinik ve demografik özelliklerinin (migren ve gerilim tipi baş ağrısı vs ) değerlendirilmesi amaçlanmıştır.Çalışma devam etmektedir.

Mc Donald 2010 kriterlerine göre MS tanısı konulmuş hastaların müracaatları sırasında baş ağrısı için yapılandırılmış 17 sorudan oluşan, sorular içersinde birden çok seçenek bulunan anket formu kullanılarak görüşmeler yüzyüze uygulandı. Baş ağrısı tanısı ve sınıflandırılması anket öncesi hastanın ifadesine göre ve anket sonrasında Uluslararası Başağrısı Derneği (IHS,ICHD 3 beta-versiyon,2013) kriterlerine göre yapılandırıldı.

101 hastanın 34 ü Erkek,67 si kadındır. Hastaların yaş ortalaması 37 (±12)dir. Yaşa göre MS hastalarının dağılımı Hastaların illere göre dağılımında %58 i Trabzon’dan 82 hastanın 15’i migren(%18), 61’i GTBA(%74) ve 6’sı ise diğer (%8) ( sekonder başağrısı vs.) tür baş ağrısı olarak değerlendirilmiştir.

82 baş ağrılı hastanın 54’ünde (%68) ağrı çift taraflı, 28’inde (%32) tek taraflıdır. Tek taraflı ağrısı olan 28 hastanın 16’sında (%57) ağrı sağ tarafta, 12 hastada ise (%43) sol taraftadır.

BAŞAĞRISI SIKLIĞINA GÖRE HASTA SAYISI (N=82) BAŞAĞRI ŞİDDETİ BAŞ AĞRISI DIŞINDA VÜCUDUN HERHANGİ BÖLÜMÜNDE (extremitelerde) HİSSEDİLEN AĞRI BAŞAĞRISI SIKLIĞINA GÖRE HASTA SAYISI (N=82)

Hastaların EDSS skorları 82 hastanın 15’i migren(%18), 61’i GTBA(%74) ve 6’sı ise diğer (%8) ( sekonder başağrısı vs.) tür baş ağrısı olarak değerlendirilmiştir.

Tüm hastaların sadece 3'ünde basit analjeziklere yanıt (+) Baş ağrısı için bitkisel ilaç kullanan 11 hastanın (E=6, K=5) 3'ü yarar görürken (%22), 8'i yarar görmemiştir (%78). Bitkisel ilaç olarak zencefil,nane yağı,zerdeçal,buğday suyu,capari vs kullanmışlardır.

SONUÇ MS hastalarında başağrısı sıklığı genel popülasyondan daha yüksektir. MS hastalarında tanı sonrası başağrısı sıklığı artmaktadır. Değişik çalışmalarda değişken veriler dikkati çekmektedir. Etyopatogenezde nörojenik inflamasyon,menengeal irritasyon, tedavide kullanılan interferonlar, kan-beyin bariyeri ve T hücre aktivasyonu önemlidir. Basit analjezikler ve bitkisel ilaç kullanımı MS başağrısında yeterince etkili değildir. MS ve başağrısı arasındaki olası ilişki hipotezi için klinik çalışmalara gereksinim vardır.