YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akım,Direnç… Akım Akımın tanımı
Advertisements

Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
KAPASİTE ÖLÇME ÖĞR.GÖR.FERHAT HALAT.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
DİRENÇ ÖLÇME Direnç ve İletken
Created by Necdet GÜLSEVER
6.SINIF FEN ve TEKNOLOJİ TESTİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
BASINÇ SENSÖRLERİ.
4.ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
SIĞA VE KONDANSATÖRLER
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
Temel Elektrik Elektronik
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
İLETKENİ DEĞİŞTİR AMPULÜN PARLAKLIĞI DEĞİŞSİN
AĞIRLIK BİR KUVVETTİR.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
IŞIK Işığın Soğurulması Mustafa ÇELİK.
Elektrik Akımı.
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
ENDÜKTANS ÖLÇME.
MADDENİN HALLERİ ve ISI
ELEKTRİK AKIMI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
MADDENİN HALLERİ ve ISI
Elektriği üzerinden geçiren cisimlere iletken denir.
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
YERKABUĞU NELERDEN OLUŞUR?
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
MADDENİN YAPISI ve ÖZELLİKLERİ
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
HAZIRLAYAN KUMRAL KERDİĞE
HAZIRLAYAN ŞÜKRAN EBRU GÜLBEK
Bölüm 1: Laboratuvarda Kullanılacak Aletlerin Tanıtımı
ELEKTRİK VE MANYETİZMA
Bölüm8 : Alternatif Akım Ve Seri RLC Devresi
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTİRİK
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Mustafa ÇELİK. Işığın karşılaştığı madde, ışığı geçirebilir, geçiremeyebilir ya da yansıtabilir. Ay, bir ışık kaynağı değildir fakat geceleri Güneş’ten.
Adı:Muharrem Soyadı:Şireci No:683
KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde.
ELEKTRİK ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ANALOG DEVRE ELEMANLARI
Mustafa ÇELİK. Bir elektrik ampulünün içerisinde filaman adı verilen iletken bir tel bulunmaktadır. Bu tel ince ve uzun olarak seçilmiştir. Ampulün içine.
ELEKTRİK AKIMI.
İçindekiler Ünitenin Özeti Ünite Kazanımları OHM Kanunu Akımın kollara ayrılması Direncin bağlı olduğu faktörler, eşdeğer direnç Elektrik motoru Kaynaklar.
AMPULLERİN BAĞLANMA ŞEKİLLERİ HAZIRLAYAN: TANER BULUT FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ.
4. ÜNİTE YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK AKIMI.
Dogru Akim Esaslari.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK.
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
HAZIRLAYAN: NUR TUNÇ. DİRENÇ NEDİR Direncin kelime anlamı, bir şeye karşı gösterilen zorluktur. Devre elemanı olan dirençte devrede akıma karşı bir zorluk.
Elektrik-Elektronik Mühendisliği için Malzeme Bilgisi
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
MEKATRONİKTE PNÖMATİK VE HİDROLİK SİSTEMLER
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
Sunum transkripti:

YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK Elektriksel Direnç Nedir? Mustafa ÇELİK

İletken maddenin; Uzunluğu kısaldıkça elektrik iletimi kolaylaşır ve ampul parlaklığı artar. Dik kesit alanı büyüdükçe elektrik iletimi kolaylaşır ve ampul parlaklığı artar. Cinsine bağlı olarak elektrik iletimi ampul parlaklığını etkiler

İletken maddenin boyu, dik kesit alanı ve cinsindeki değişmeler, elektrik enerjisinin iletimini etkilemiştir. Elektrik enerjisinin iletimi, kullanılan iletken maddenin özelliklerine bağlı olarak bazı durumlarda kolay, bazı durumlarda ise zor olmuştur. Maddelerin elektrik enerjisinin iletimine karşı gösterdikleri zorluğa direnç denilmektedir.

O hâlde iletken maddenin; Uzunluğu azaldıkça elektrik iletimi kolaylaşır ve direnç azalır. Dik kesit alanı (kalınlığı) büyüdükçe elektrik iletimi kolaylaşır ve direnç azalır. Cinsine bağlı olarak direnç değişir. Kısaca direnç bir iletkenin boyu ile doğru, dik kesit alanı ile ters orantılıdır.

Bir madde elektrik enerjisini iletiyorsa o madde iletkendir Bir madde elektrik enerjisini iletiyorsa o madde iletkendir. Ancak en iyi iletken madde bile yapısından dolayı elektrik enerjisinin iletimine karşı zorluk gösterir. Yalıtkan maddeler ise elektrik enerjisini iletmediklerinden elektrik iletimine karşı gösterdiği zorluk fazladır. Gümüş, elektrik enerjisini daha iyi ilettiği için diğerlerine göre direnci daha azdır. Cam ve teflon ise iletken olmayan yalıtkan maddelerdir. Dolayısıyla elektrik iletimine en büyük direnci iletken olmayan cam ve teflon gösterir. Yalıtkanların direnci iletkenlere göre çok daha büyüktür.

Maddelerin dirençlerinin farklı olması değişik kullanım alanları sağlar. Örneğin, bir elektrikli aletin farklı bölümlerinde farklı dirençlerde olan maddeler kullanılabilir.

Bir su borusunda, su bir uçtan girip diğer uçtan çıkarak gitmektedir Bir su borusunda, su bir uçtan girip diğer uçtan çıkarak gitmektedir. Aynı şekilde elektrik enerjisi de iletkenin bir ucundan diğer ucuna iletilmektedir. Bu nedenle devredeki elektriğin ilerlemesi için iletken iki ucundan bağlanmalıdır.

Elektronik devre elemanları arasında yatık veya dik olarak duran, üzerinde renkli halkalar bulunan bazı elemanlar vardır. Bunlar elektrik iletimini önlemeye çalışan dirençlerdir.

Direnç, elektrik enerjisinin başka enerjilere dönüşmesini sağlar Direnç, elektrik enerjisinin başka enerjilere dönüşmesini sağlar. Dolayısıyla elektrik üretildiği miktarda başka bir noktaya iletilemez. Ütü, su ısıtıcısı vb. elektrikli aletler elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşümünden faydalanarak kullanılır. Bu aletlerin içinde direnci çok büyük olan direnç teli bulunur. Bu tel, elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüşmesini sağlar.

Elektrik devrelerinde kullanılan devre elemanlarının her biri belli bir dirence sahiptir. En iyi iletkenin çok küçük olsa dahi bir direnç değeri vardır. Bu nedenle doğru kurulan bir elektrik devresinde bir süre sonra ampul, pil ve iletken telde sıcaklık hissedebiliriz. Bu, elektrik enerjisinin ısı enerjisine dönüştüğünün ve devre elemanlarının bir dirence sahip olduğunun göstergesidir.

Bazı durumlarda devrenin kullanım amacına göre büyük dirençli devre elemanlarına da ihtiyaç vardır. Bu nedenle elektrik devrelerinde kullanılan iletkenlerin direnç ölçüsü önemlidir. Direncin birimi Ohm’dur (om) ve (Ω) ile gösterilir. Direnç birimini onu ilk olarak bulan George Simon Ohm'un (Corç Saymın Ohm) anısına ohm olarak kullanılmaktadır.

Devre elemanının direnci dirençölçer ile ölçülür.

Mustafa ÇELİK Fen ve Teknoloji Öğretmeni Türk Telekom YİBO Digor/KARS