Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama"— Sunum transkripti:

1 MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
Ohm Kanunu& Elektronik Bileşenler Yrd.Doç.Dr.Osman EROL

2 OHM KANUNU Alman fizikçi George Simon Ohm Pil  9V Piriz  220V
Bir devredeki gerilim(V), akım (amper) ve direnç (ohm) arasındaki ilişkiyi tanımlar. Pil  9V Piriz  220V Elektriksel potansiyel Elektriğin iletiminin başlaması için akım gerekir Yüksek Voltajdan alçağa doğru akmak ister İletken bir yol bulursa akım başlar ve devre elemanları (Lamba gibi) çalışır.

3 OHM KANUNU Voltaj farkı nasıl oluşur? Direnç akımı engeller V= I x R
( +) uç  (-) uca doğru Artı uçta V değer –eksi uçta 0 V Direnç akımı engeller V= I x R Her devrede her bir bileşen V düşüren bir dirence sahiptir.

4 OHM KANUNU Ledler direnç bakımından zayıftır.
Bu yüzden Arduino uygulamalarında Ledler üzerinden geçen V düşürülür. Örneğin; Bir led 20mA akım tüketir  0.02 A Yaklaşık 2V bir azalma yaşanır Arduino devresi 5V üretir 3V farkın direnç ile azaltılması gerekir Gerekli direnç; R=V/I  3/0.02 150 ohm luk bir direnç iş görür. 220 ohm (KKS)

5 Prototip Oluşturma-Breadboard
Elektronik bileşenlerinin lehimleme işlemine gerek duymadan kolay prototipleme yapma imkanı sunar Üzerinde pinler vardır.

6 Prototip Oluşturma-Breadboard
Ortada ise (B ve C ) yatay hat vardır. Bileşenler buraya bağlanır. Ortada boşluk vardır (Bağlantı yok) Jumper kablo Erkek/dişi kablo

7 Prototip Oluşturma-Breadboard
Kenarda (A veD) kırmızı ve mavi çizgiler Arduinodan gelen enerji (3.3 /5V) bu hatta bağlanabilir. + uç kırmızıya - uç (GND toprak ) maviye Böylelikle elektriğin aktığı bir ortam oluşur ve bağlantı sayısı çoğaltılabilir. Kırmızı(+) ve mavi(-) hatlar dikeydir.

8 Prototip Oluşturma- Mini Breadboard
Yatay şekilde bir birine bağlı pinler. Bileşenler boarda bu pinlere dikey şekilde yerleştirilir. Kablolar bileşenlerin hizasında yer alan pine takılır. A B C D E F G H 1______ ______ 2_____ ______ 3______ ______ 4______ ______ 5______ ______ 6______ ______ 7______ ______ 8 ______ ______

9 Prototip Oluşturma- Jumper Kablo
Erkek – Erkek Dişi – Erkek Dişi -Dişi


"MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları