Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA."— Sunum transkripti:

1 Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA

2 DİRENÇ 4L L S/2 2S Test uçları Bakır tel Bakır tel 1)Uzunluğuna
Bir iletkenin elektrik akımına karşı göstermiş olduğu tepkiye direnç denir. Direnç, direnç ölçer (ohmmetre) ile ölçülür.Birimi ohm (Ω)’dur. Bir iletkenin direnci üç şeye bağlıdır. 1)Uzunluğuna 2)Kalınlığına 3)Cinsine 4L L S/2 2S Test uçları Bakır tel Bakır tel

3 REOSTA Reosta, direnci büyütüp küçültmekte (ayarlamakta) kullanılan bir araçtır.Evlerde bazı lambaların anahtarlarında reosta vardır.Bu reostalar çevirilince lambanın parlaklığı artar ya da azalır.

4 Reostayı Kim Buldu? Reosta elektrik deneyleri için Charles Wheatstone tarafından yapılmıştır. İngiliz fizikçi olan Charles Wheatstone ilk defa teller üzerine akım vererek sinyal göndermiş ve bu olayla ilk telgraf makinesi ortaya çıkmıştır. Elektrik akımlarının hızını ve akım sırasında iletkenin direnci nedeniyle kaybolan enerjiyi araştırmak için, direnç ölçümlerinde kullanmak üzere “Wheatstone Köprüsü” nü bulmuştur. Bu deneyler için ayarlayabileceği bir dirence ihtiyaç duymuştur ve reostayı yapmıştır. Reosta ise bilindiği gibi orta iletkenlikte bir telin kısa devre olmadan bir yalıtkan üzerine sarılması ve üzerindeki sürgü ile sarımın ileten kısmının kısaltılıp uzatılması sayesinde direncin ayarlanmasını sağlamaktadır.

5 REOSTA Sürgüyü 1 yönünde hareket ettirirsek ampulun parlaklığı Sürgüyü 1 yönünde hareket ettirirsek dirençte görülür. 1 2 Sürgüyü 2 yönünde hareket ettirirsek ampulun parlaklığı Sürgüyü 2 yönünde hareket ettirirsek dirençte görülür.

6 Beni dinlediğiniz için TEŞEKKÜR EDERİM


"Fen ve Teknoloji REOSTA Emir AKBABA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları