Letchworth Garden City.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TARLADAN SOFRAYA DEĞER ZİNCİRİ
Advertisements

Pln 1124 şehİr coğrafyasI Konut ve yakIn çevresİnde radburn sİstemİ
Jean Lurcat Lisesi.
AKDENİZ AR-GE KASABASI MEDITERRANEAN R&D COUNTY İş+Ev+Sağlıklı Yaşam+Yaratıcılık=AKDENİZ Business+House+Wellness+Innovation=MEDITERRAIEN 1 Ekim 2007 Sadık.
WELWYN CITY GARDEN WELWYN BAHÇE ŞEHİR
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
ULUSLARARASI DEMOKRASİ FORMU
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ BURSA EVLERİ
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
ÇEVRE VE DOĞAL KAYNAKLAR EKONOMİSİ
MATH MIDWAY AT MOMATH. + MATH MIDWAY AT MOMATH + Times Square (New York) New York City''nin büyük kan dola ş ımını sa ğ lamak için manhattan''da kesi.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
CHİCAGO KENTSEL COĞRAFYA EKOLÜ
TÜRKİYE’DE KIR YERLEŞMELERİ
Christaller merkezi yerleşim teorisi
ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ
Buharla Çalışan Su Pompaları
Kırsal Kalkınma Politikası
V. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU
TOPLUMSAL YAPIYI OLUŞTURAN ÖĞELER
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
ULUSLARARASI DEMOKRASİ FORMU. Parlamento Binası Big Ben, Londra'da Westminster Sarayı'nın yanındaki ünlü saat kulesidir. Dünyanın en büyük ikinci dört.
SOSYOLOJİ DERSİ 2.ÜNİTE TOPLUMSAL YAPI.
Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü
ŞEHİR PLANLAMA –İMAR HUKUKU
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
a. Bahçe Kent b. Yeni Kent c. Kentsel Köy d. Kırsal Kent e. Köy Kent
Belediyelerin kentsel yönetim ve denetimine destek olmak üzere tasarlanmış, kentle birlikte yaşayan Coğrafi Bilgi Sistemidir. Kapsamında kentin tüm harita,
SORULAR Parsel cephesi 20m., parsel derinliği 30m.; uygulama imar planındaki yapılaşma koşulları ayrık nizam, TAKS= 0,20, KAKS= 0,40, kat adedi= 2, ön.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
Özellikle 1950’lerden itibaren sanayileşme, nüfus artışı ve hızlı bir şehirleşme görülmektedir.
LONDRA.
Arazi toplulaştırması kapsamına göre çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Dar anlamda arazi toplulaştırması, parçalanmış mülklerin hiçbir alt yapı.
TARİHSEL SÜREÇTE ŞEHİRLER
Beklenen trafik= Başlangıç trafiği +Trafik artışı
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Metro Ulaşımının Dünya Şehirlerine Faydaları….
CLUSTER DEVELOPMENT Yol akslarının kenarlarında konutların kümelenmesiyle açık alanlar; rekreasyon,eğlence,tarım ve sanayi alanlarına dönüşmesine cluster.
YERLEŞME TİPLERİ,KÖYALTI YERLEŞMELER,DAĞINIK VE TOPLU YERLEŞME
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ
Konsruktivizm Sevara Rakhimova
İZCİLİK.
BİZİM GÖZÜMÜZLE İSTANBUL
1/500 Çizim Tekniği Topografya; arazinin eğim çizgilerinin gösterilmesi, eğim kotlarının yazılması, Ev/çok katlı bina ve bahçe girişlerinin gösterilmesi,
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
YAŞANABİLİR ŞEHİRLER.
DOĞRUSAL PROGRAMLAMA Doğrusal Programlama
KIRSAL KALKINMA ve ÖRNEK PROJELER
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
Buharla Çalışan Su Pompaları
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
ÜLKEMİZDE EKONOMİK FAALİYETLER
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Kırsal Alanları Kentlerden Ayıran Farklılıklar Prof. Dr
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
TARIMSAL YAPILAR VE SULAMA DERSİ ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Yaşlıların Yaşam Alanlarında
Temel planlama elemanları
Planlama sürecinde analiz ve sentez çalışmaları
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
Kentbilimin Temelleri
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1 NOLU ARSA 2500 KİŞİLİK NÜFUS.  2500 kişilik nüfus için;  %10’ u yalnız yaşayan ve çocuksuz aileler= 250 kişi  %45’ i 3-4 kişilik aileler = 1125.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MODERN B İ REY VE TOPLUMUN ZAMAN ANLAYI Ş I a)Günlük Yaşam  Günlük yaşamda,alışkanlıklarda,bakış açısında,ilgi alanlarında değişiklikler öne çıktı. 
Sunum transkripti:

Letchworth Garden City

Ebenezer Howardın 1898 1902 yılları arası yazdığı kitabında bahsettiği, bu dönemde sanayileşmeyle kentlerde meydana gelen çevre düzensizlikleri, alt yapı sorunları, insanların düşük yaşam standartlarında yaşamaları üzerine bir alternatif olarak sunduğu kent modelidir.

Ebenenezer Howard 19. yüzyılda içinde bulunduğu kır ve kent yerleşimlerini incelemiştir. hem kırda hem şehirde bir çöküntü olduğunu gözlemlemiştir. bu çöküntünün önüne geçilmesi gerektiğini düşünmüştür. oluşturacağı ideal kentinde hem kırın hem şehrin olumlu yönlerini araştırmış ve bunlardan yola çıkarak bahçe kenti yaratmıştır. yani kır ve kenti bir bütün olarak belirtmiştir. modelindeki asıl amaç endüstri kentinin getirdiği yaşam biçimini kırsal yaşamın avantajlarıyla birleştirmektir. sağlıklı yaşam ve sanayinin dengelendiği, tüm sosyal yaşam ihtiyaçlarının kolayca sağlandığı, belli boyutta, yeşil bir bant ile sarılmış tüm arazinin kamulaştırıldığı bir kent modelidir. bahçe kentler sanayisiyle, konutlarıyla, ortak kullanım alanlarıyla, iş olanaklarıyla her konuda kendi kendine yeterli ve maksimum 30.000 kişilik olarak tasarlanmıştır. kent nüfusu 30.000i geçtiğinde yeni bir bahçe kent kurulmalıdır. ancak bu bahçe kentler birbirinden kopuk olmamalıdır. ulaşım akslarıyla birbirlerine bağlanmalıdır. fakat her kent ekonomik anlamda kendine yetmeli, çalışmak için başka kentlere gidilmemelidir. evler tek katlı olmalı ve her ailenin bir evi olmalıdır.

Bahçekent bir proje olup şu şekilde tasarlanmıştır: 4,39 dönüm bir arazi parçasının merkezi bölümünü kaplayacak, çapı 1206 m olan bir daireden meydana gelecekti. Merkezdeki bir parktan yayılan ışınsal bulvarlarla daire parçası şeklindeki altı semte bölünecekti. Parkta, kente ait çeşitli genel binalar yer alacaktı. Dış kuşakta fabrikalar, ambarlar, büyük mağazalar bulunacaktı. Tarımsal gıda maddeleri buradan elde edilecekti. Kentin nüfusu 30.000 olarak düşünülmüştü. Howard kişisel çabasıyla, 1903 yılında, ilk bahçe kenti kurmak üzere bir şirketin Letchworth'ta arazi almasını sağladı. Letchworth'un planını Raymond Unwin hazırladı. Howard Londra'ya 30 mil uzaklıktaki Welwyn'de ikinci bahçe kentin kurulmasında da öncülük etti. Bahçekent’in sektörel tanımı ise şöyledir: Kentlerin sınırında yer alan kırsal, sağlık ve konfor konusunda zengin olan, tasarlanmış şehirdir.

ayrıca kentler herhangi bir ırk ya da sınıfa göre ayrılmamışlardır ayrıca kentler herhangi bir ırk ya da sınıfa göre ayrılmamışlardır. yaratılan kentlerde sosyal ve ekonomik dengesizlikleri de ortadan kaldırmak hedeflenmiştir.

'Kent ve ülke' yaşam iyi birleştirmek için planlanan, Letchworth Garden City oldukça farklı bir yer, eşsiz mirası bize keşfetmek için bazı ilginç yerler sunuyor.

LECTWORTHUN MİRASI SPIRELLA Binası Cloisters, bu mirasların arasında yer alıyor.El sanatları ve art deco mimarisını barındıran spirella binası şehrin merkezinde yer alır