Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli."— Sunum transkripti:

1 SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli bir olaydır. Aletin yerini makinenin alması demek olan bu devrimin başlamasında ilk önemli etken buhar gücünün sanayide uygulanmasıdır. ***İLK MAKİNE BUHARLA ÇALIŞAN TEKSTİL MAKİNESİ OLDU. SANAYİ= ENDÜSTRİ: Ham madenin insan gücü yerine makinelerle işlenmesine denir.

2 İNKILAP KÖKTEN DEĞİŞİM
ÖRNEĞİN; ilkçağlarda tüm kullanım maddeleri insan gücü ve el aletleri yardımıyla yapılırken bu üretim şeklinin kökten değişerek makinelerle yapılır hale gelmesi. Başka bir alandan inkılap kelimesini anlatmak için örnek vermek gerekirse ; daha önce Arap harfleri kullanan Türk halkının, harf inkılabından sonra Latin harflerini kullanmaya geçmesi.

3 İNGİLTERE’DE BAŞLAYAN SANAYİ İNKILABININ NEDENLERİ
Rönesans ve Reform hareketlerinin yol açtığı özgür düşünce, bilim ve teknik alanda gelişmelere ortam hazırladı. Coğrafi Keşiflerin başlattığı sömürgecilik hareketleri ile Avrupa zenginleşti. Teknik gelişmelerin üretim alanına uygulanmasıyla da endüstri devrimi doğdu.

4 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
1) ÜRETİMDE ALETİN YERİNİ MAKİNE ALDI SERİ ÜRETİME GEÇİLDİ. SERİ ÜRETİM OLUNCA , ELLE ÜRETİME GÖRE MALLAR DAHA UCUZ OLDU. 2)ÜRETİM PATLAMASI YAŞANDI. MALLAR FAZLALAŞINCA PAZAR ARAYIŞI ORTAYA ÇIKTI. ULUSLARARASI TİCARET HIZLANDI.

5 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
ULUSLAR ARASI TİCARET GELİŞİNCE ULAŞIM ARAÇLARI DA DEĞİŞTİ.BUHARLA ÇALIŞAN GEMİLERİN SAYISI ARTTI. YELKENLİ BUHARLI

6 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
3) BÜYÜK ÜNİTELİ FABRİKALAR KURULDU. 4) YENİ BİR SOSYAL SINIF DOĞDU (İŞÇİ SINIFI)

7 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
5) HAMMADDE KAYNAKLARI VE PAZAR ALANLARI BULMA YARIŞI SANAYİLEŞEN ÜLKELER ARASINDA REKABETE YOL AÇTI. COĞRAFİ KEŞİFLERLE DOĞAN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETİ SANAYİ İNKILABI İLE HIZ KAZANDI. ENERJİ TÜKETİMİ ARTTI YÜZYILDA ELEKTRİK ENERJİSİNE GEÇİLDİ.

8 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI

9 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
KÖYDEN KENTE GÖÇ BAŞLADI; KENTLEŞME HIZLANDI; DÜNYANIN İLK GECEKONDULARI MEYDANA GELDİ.

10 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
KÖYDEN KENTE GÖÇ OLUNCA BİRÇOK SORUN DA BERABERİNDE GELDİ. 1) Çevre kirlilikleri

11 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
2) GECEKONDULAŞMA ARTTI.

12 SANAYİ İNKILABININ SONUÇLARI
ŞEHİRLERİN NÜFUSLARI ARTARKEN KÖY NÜFUSLARINDA AZALMALAR YAŞANDI.


"SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları