Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Konsruktivizm Sevara Rakhimova 20903074.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Konsruktivizm Sevara Rakhimova 20903074."— Sunum transkripti:

1 konsruktivizm Sevara Rakhimova

2 KONSTRUKTİVİZM Konstruktivizm (Çatkıcılık) yılları arasında Rusyada yerleşen modern sanat ve mimarlık akımı, yapımcılık. Vladimir Tatlin’in soyut-geometrik resim kabartmalarıyla başlattığı, ikiside heykeltraş olan Naum Gabo ve Antoine Pevsner kardeşler tarafından geliştirilmiş olup, ilke ve amaçları 1920 yılında «Realist Manifesto» (Gerçekçi Bildirge) adı altına açıklanmıştır.

3 Realist Manifesto: Sanat gerçek yaşama yanıt vermek üzere iki temel öğeye dayanır: zaman ve mekan. Hacim mekanın tek anlatımı değildir. Gerçek zamanın anlatımı, statik ritimler dışında, kinetik ve dinamik ritimler gerektirir. Kütlenin ve mekanın hacmi somut ve ölçülebilir iki ayrı malzemedir. Mekan yapının bütünleyici parçası durumundadır. Yeni biçimler bulmak için, sanat taklitçi olmaktan kurtulmalıdır.

4 Konstantin Melnikov

5 Konstantin Melnikov 1890 yılında Moskova’da doğdu
Konstantin Melnikov 1890 yılında Moskova’da doğdu yılında Moskova Resim Heykel ve Mimarlık Okulu’na kabul edildi. Buna rağmen 1912 yılında mimarlık bölümüne geçti.1917 devriminden sonra, Melnikov Moskova için yeni bir kent planı tasarımı geliştirdi yılları arasında çalışmalarının çoğunluğunu Moskova’da gerçekleştirdi.Melnikov genelde kulüpler, diger kamu binalari,evler ve büyük garajlar tasarlıyordu yılları arasında Melnikov, Moskova’da şef tasarımcısı olarak çalıştı yılında vefat etti.

6 Melnikov, tasarımda belirli bir metod uygulanmasına karşı geliyordu
Melnikov, tasarımda belirli bir metod uygulanmasına karşı geliyordu. Onun yerine binanın sosyal ve sembolik anlamını vurgulayacak esas öğe olan sezgilere odaklanmak gerektiğini savunuyordu. Bu nedenle hem "Klasisizm" hem de "Solcu Modernizm" karışımı olarak düşünülebilecek mimari çözüme ulaşmaya çalışıyordu. 1930’ların erken dönemlerinden itibaren projelerini sembolik historisizmin talepleri yönlendiriyordu.

7 SSCB Pavyonu Paris Dekoratif Sanatlar Sergisi Ahşaptan yapılmış iki katlı hafif bir yapı. Dış duvarların çoğu sırlıdır. Dikdörtgen planlı bina diagonel olarak ikinci kata bağlı olan merdivenle kesiliyor.Merdiven üzerinde çapraz olarak birbirine geçen ahşap tahtalardan oluşan orijinal bir tavanı var.Merdivenin sağında bir kule inşa edilmiş. Kulenin tepesinde SSCB harfleri,orak ve çekiç simgeleri mevcut.

8 Rusakov Kültür Evi Rusakov İşçi Kulubu
yılları arasında inşa edildi. Yapımcılık (konstruktivizm) akımının önemli örneğidir. Planı gerpaze şeklinde tasarlanmış. Üst katlarda yukselen 1000 kişilik kapasitesine sahip olan 3 oturma alanı var. Bu oturma alanları birbirinden ayrı auditori olarak kullanılabilir. Malzemesi:beton ,tugla ve cam

9

10

11 Melnikov Evi

12 1929'da Krivoarbatsky Pereulok'ta Konstantin Melnikov tarafından yapılan bina, birbirine iki aynı çapta olan silindirlerle baglanmiştır. Dolayısıyla evin planı 8 rakamın şeklini alıyor. Silindirlerden her biri altıgen pencerelerle süslenmiş.Boylece Melnikov formlarla ve aydınlatmalarla oynayarak bu evde yenilikçi sanatsal tasarım anlayışını ortaya koymaya çalışıyordu. «Melnikov Evi» uluslararası alanda da mimari bir baş yapıt olarak tanınıyor.

13 Garaj Garajin değişik devasal at nalı şeklinde formu var.Garaj kullanımına ayrılan yer üçgensel olduğundan buradan en ideal şekilde yararlanabilmek için bu formda tasarlanmıştır.Binanın bu şekli maksimum derecede araba içeriyor ve arabaların kolayca çıkıp girebilmelerini saglıyor.Ortada idari bina var.

14

15 Kaynakça: «XX Yuzyılın Mimarisi».
«Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü». Dogan Hasol.


"Konsruktivizm Sevara Rakhimova 20903074." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları