İnovasyon Kültürü Hizmet Yenilikçiliği ve İnsan Kaynakları Uygulamaları Arasındaki İlişkilerin Test Edilmesi: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Makale Değerlendirme Çalışması
Advertisements

Uygun Hipotezin Kurulması, Tip I Hata ve Tip II Hata
Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Ordu/Türkiye
HEMODİYALİZDE KALİTE ANKETİ Kriter belirleme ve mevcut durum
UYGULAMA II
As.Yük.Hem.Gülçin ÇEVİRME
TÜRKİYE’DE HAVALİMANLARINDA GÖREV YAPAN GÜVENLİK PERSONELLERİ ÜZERİNDE “MESLEĞE BAĞLILIK” ARAŞTIRMASI Yener KARDEŞ, Havalimanları Güvenlik Memurları.
R2 Belirleme Katsayısı.
VOLEYBOL İNDEKS (OYUNCULARIN FİZİK YETENEKLERİNİN ÖLÇÜMÜ)
Yrd. Doç. Dr. Kemal DOYMUŞ K.K.E.F İlköğretim Bölümü
Öz değerlendirme, Akran Değerlendirmesi ve Staj Notu Tutarlılıkları
Prof. Dr. Akile Sarıoğlu-Büke*, Doç Dr. Osman Özdel**,
TIP FAKÜLTESİ VE SINIF ÖĞRETMENLİĞİ ÖĞRENCİLERİNİN BİRBİRLERİNE BAKIŞ AÇILARI.
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
AKREDİTASYON BELGESİNE SAHİP ÖZEL HASTANELERDEKİ
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
*Semra MUTLU **Yasemin AKBAL ERGÜN
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
DERS-7 TESTLER Prof. Dr. Hüseyin BAŞLIGİL YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
*Hülya ÖZKAN **Yasemin AKBAL ERGÜN
KETEM’İN TUNCELİ HALKI TARAFINDAN TANINIRLIĞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
OLASILIK ve OLASILIK DAĞILIMLARI
ÖNEMLİLİK TESTLERİ Dr.A.Tevfik SÜNTER
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
GİRİŞ BULGULAR YÖNTEM SONUÇ
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
14.ULUSAL TURİZM KONGRESİ 2013 YILI BİLDİRİLERİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Prof. Dr. A. Celil ÇAKICI Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
Hipotez Testi.
Nicel Araştırma Yöntemleri
SAĞLIK TESİSLERİNDEKİ KALİTE UYGULAMALARI DOĞRULTUSUNDA KURUMLARINDA YAPILAN UYGULAMALAR İLE İLGİLİ; ÇALIŞAN PERSONELİN BİLGİ, ALGI VE DÜŞÜNCELERİ Emre.
Hazırlayan: Uzm. Nazan TORUN
Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu (Mis.Öğr.Grv.)
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
İNCELEME Bilimin İşlevleri İstatistiksel Yöntemler Değişken Türleri
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Maliye’de SPSS Uygulamaları
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY252 Araştırma.
Dr. Mustafa Ayral: Altındağ Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Erol Bozkurt : Altındağ İlçe Milli Eğitim Müdürü Vural Çakır : Altındağ İlçe Milli Eğitim.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
OLASILIK ve İSTATİSTİK
UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ PAZARLAMA BÖLÜMÜ
TESTLER
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
Öğr.Gör.Deniz ÜNAL ADIGÜZEL Prof.Dr. Süleyman BARUTÇU
Hatice Şimşek Keskin***
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Tıp Fakültesi UYGULAMA 2
UYGULAMA II.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
HEMŞ.MELİKE ÇELİK DOÇ.DR.ÖZLEM UĞUR DOÇ.DR.EZGİ KARADAĞ
KÜRESELLEŞME VE KÜRESEL MARKA ALGISININ SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN ARAŞ. GÖR. CEVAT SÖYLEMEZ 02 Ocak 2019 Çarşamba.
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Korelasyon testleri Pearson korelasyon testi Spearman korelasyon testi Regresyon analizi Basit doğrusal regresyon Çoklu doğrusal regresyon BBY606 Araştırma.
Sunum transkripti:

İnovasyon Kültürü Hizmet Yenilikçiliği ve İnsan Kaynakları Uygulamaları Arasındaki İlişkilerin Test Edilmesi: Sağlık Çalışanları Üzerine Bir Araştırma Yrd.Doç.Dr.Kadir AKSAY Ordu Üniversitesi Dok.Öğrc. Bünyamin ÖZGÜLEŞ Haliç Üniversitesi 5. ULUSLARARASI SAĞLIK VE HASTANE YÖNETİMİ KONGRESİ ARALIK 2014 /ANTALYA 1

AMAÇ «İnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları», «Yenilikçilik (İnovasyon) Kültürü» ve «Hizmet Yenilikçiliği» kavramları arasındaki ilişkileri bir kamu hastanesi örneğinde ele almak. 2

EVREN VE ÖRNEKLEM Araştırmanın evrenini, Sağlık Bakanlığı Amasya ili Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi’nde görev yapan sağlık çalışanları (hekimler, hemşire, sağlık memuru, tekniker, teknisyen vb) oluşturmaktadır. Örneklemi ise, 15 Haziran – 30 Temmuz 2012 tarihleri arasında çalışmaya gönüllü olarak katılan 130 sağlık personeli oluşturmaktadır. Bu sayı kurumda görev yapan tüm sağlık personelinin % 43.3’ ünü kapsamaktadır. 3

HİPOTEZLER 4 H1H1 İKY uygulamalarının alt boyutlarından takım geliştirme skorları ile inovasyon (yenilikçilik) kültürü skorları arasında pozitif bir ilişki vardır. H2H2 İKY uygulamalarının alt boyutlarından stratejik eğitim skorları ile inovasyon kültürü skorları arasında pozitif bir ilişki vardır. H3H3 İKY uygulamalarının alt boyutlarından performansa dayalı ödüllendirme skorları ile inovasyon kültürü skorları arasında pozitif bir ilişki vardır. H4H4 İKY uygulamalarının alt boyutlarından takım geliştirme skorları ile hizmet inovasyonu (yenilikçiliği) skorları arasında pozitif bir ilişki vardır. H5H5 İKY uygulamalarının alt boyutlarından stratejik eğitim skorları ile hizmet inovasyonu skorları arasında pozitif bir ilişki vardır. H6H6 İKY uygulamalarının alt boyutlarından performansa dayalı ödüllendirme skorları ile hizmet inovasyonu skorları arasında pozitif bir ilişki vardır.

ALT BOYUTLAR ARASI İLİŞKİYİ GÖSTEREN ŞEMA 5 Stratejik Eğitim Performansa Dayalı Ödüllendirme Takım Çalışması Geliştirme İnovasyon Kültürü Hizmet İnovasyonu

İSTATİSTİKSEL ANALİZLER Güvenirlik analizi Kolmogrow-Smirnov testi Pearson Korelasyon Analizi Regresyon Analizi 6

BULGULAR ve TARTIŞMA Sağlık Bakanlığı Amasya ili Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesi’nde sağlık personelinin anket sorularına verdikleri cevapların kendi iç tutarlılığını ortaya koymak amacıyla yapılan güvenirlik analizi (Cronbach's Alpha) sonucunda güvenirlik katsayısı 0,791 olarak bulunmuştur. Kolmogrow-Smirnov testi neticesinde verilerin normal dağılıma sahip olduğu belirlenmiştir (P>0,05). 7

Tablo 1. Araştırmaya Katılanların Demografik Özellikleri 8 Demografik Özelliklern% CinsiyetKız Erkek Toplam İdari GörevEvet Hayır Toplam ÜnvanHekim 96.9 Hemşire 8263 Sağlık Teknikeri Diğer 86.6 Toplam Yaş üstü Toplam Hizmet Süresi0-1 yıl yıl yıl ve üzeri yıl Toplam

Tablo 2. Yenilikçilik Performansı ve İnsan Kaynakları Stratejileri Arasındaki İlişki Katsayıları ve Önem Testleri 9 DeğişkenlerPDÖSETGİK SE0,318** TG0,255**0,687** İK0,274**0,256**0,391** Hİ0,334**0,648**0,719**0,477** PDÖ: Performansa Dayalı Ödüllendirme TG : Takım Geliştirme SE : Stratejik Eğitim HY : Hizmet İnovasyonu İK : İnovasyon Kültürü **. Korelasyonlar 0.01 düzeyinde anlamlı (2-tailed).

Tablo 3. Hizmet İnovasyonu İçin Regresyon Analiz Sonuçları 10 Bağımsız değişkenler  Std.Hata t P-değeri Takım Geliştirme 0,3020,0853,5680,001 Stratejik Eğitim -0,0720,104-0,6970,487 Performansa Dayalı Ödüllendirme 0,2390,1022,3390,021 Bağımlı Değişken: Hizmet İnovasyonu

Tablo 4. İnovasyon Kültürü için Regresyon Analiz Sonuçları 11 Bağımsız Değişkenler  Std.Hata t P-değeri Takım Geliştirme 0,322 0,027 6,3750,000 Stratejik Eğitim 0,195 0,043 3,1590,002 Performansa Dayalı Ödüllendirme 0,210 0,037 1,9870,049 Bağımlı Değişken: İnovasyon Kültürü

Sonuç olarak, yöneticiler; hastanelerde görev alan sağlık çalışanlarının hizmet inovasyonu (yenilikçiliği) performansını artırmak ve inovatif bir kültüre sahip olmak için insan kaynakları uygulamalarına büyük önem vermelidirler. İnsan kaynakları uygulamalarına yönelik alt boyutlar içerisinde «takım geliştirme» boyutunun daha önemli olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlık hizmetlerinin sunumunda, takım çalışmasının gerekliliği araştırmanın sonuçlarını etkilediği değerlendirilmektedir. SONUÇ 12

TEŞEKKÜRLER 13