9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

ÇALIŞAN HAKLARI VE GÜVENLİĞİ
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
4. Uluslararası Hastane ve Sağlık Yönetimi Kongresi
EVDE BAKIM HİZMETİ SUNAN SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
MEB Öğrenci Davranışlarının Değerlendirilmesi Yönetmeliği
SAĞLIK UYGULAMALARINDA MALPRAKTİS
TEKNOLOJİNİN BİLİMSEL İLKELERİ
ÇOCUK İSTİSMARINA BÜTÜNCÜL YAKLAŞIM
EV KAZALARI.
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
İŞ KAZALARINDAN DOĞAN CEZAi VE HUKUKi SORUMLULUKLAR
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
MURATPAŞA İLÇESİ AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ SAĞLIK ÇALIŞANLARININ HASTA HAKLARI GÖRÜŞLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA Dr. Latif Serdar ÇELİK.
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
Adli olgu kavramı ve Adli olgularda işlemler
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HASTA VE ÇALIŞAN GÜVENLİĞİ
Sağlık Hukuku Kavramı ve Eğitimde Dikkat Noktalarımız
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
HUKUKİ VE CEZAİ SORUMLULUK
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
Hasta ve Çalışan Güvenliği
GÜVENLİK RAPORLAMA SİSTEMİ
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ
Saldırgan/Psikiyatrik Hastada Triyaj
İŞ GÜVENLİĞİ VE İŞGÖREN SAĞLIĞI (KORUMA)
Hekim Hekim İlişkisi Sağlığın Temel İnsan hakları Evrensel Bildirgesi’nde bir hak olduğunu vurgulayarak sözlerime başlamak istiyorum. Her meslek grubu.
Titreşimli Çalışmalarda İSG
Travmalı hasatalara yaklaşım
TEST – 1.
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
ÇOCUK İHMALİ.
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
Kütahya Halk Sağlığı Müdürlüğü
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
HAYIR DİYEBİLMEK LÜLEBURGAZ REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ.
FİZİKSEL VE CİNSEL İSTİSMARIN YASAL BİLDİRİMİ
ŞİDDET NEDİR???.
Suç ve şiddet nedir? Çocuğun yakalanması ya da yakalanmamasına, polisle başının derde girmesi ya da girmemesine bakmaksızın hayatı boyunca bir kez suç.
İŞYERİ HEMŞİRESİNİN GÖREV, YETKİ VE SORUMLULUKLARI
ETİK SORUNLAR VE ETİK KARAR VERME
İNSAN HAKLARI STANDARTLARININ ETKİLİ UYGULANMASI BAĞLAMINDA KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE ULUSLARARASI SEMPOZYUM (07–08 Haziran 2012, İstanbul) KADINA.
Etik Türleri.
ŞİDDETİ TANIMA MEB HİZMET-İÇİ EĞİTİM 2007.
6284 SAYILI AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUNUN UYGULANMASI.
1. 2  Acil bir olayın bildirilmesinden kesin tedavi verilinceye kadar yerinde  En iyi acil bakımı en kısa zamanda  Güçlü acil servislerin kılavuzluğu.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
Türkiye’de Cinsel İstismar Bildirimi Nasıl Yapılmalı?
Y A N G I N G Ü V E N L İ Ğ İ ve T A H L İ Y E.
TRAVMADA ADLİ SORUMLULUK
1. Hasta kimlik bilgilerinin tanımlanması ve doğrulanması 2. Hastanın rızasının alınması 3. İletişim güvenliğinin sağlanması 4. İlaç güvenliğinin sağlanması.
Hasta ve Çalışan Güvenliği. HASTA GÜVENLİĞİ Hasta güvenliği; sağlık hizmeti sunumu sırasında bu hizmetlerden dolayı oluşabilecek zararları önleme eylemleridir.
KONU: KAZA GELİYORUM DEMEZ HAZIRLAYAN:CUMA ARAYICI
Sunum transkripti:

9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi 4.Ünite Etik Kavramlar ve Etik İlkeler SAĞLIK MESLEĞİ MENSUPLARI İLE İLGİLİ SUÇ TANIMLARI ( 14-18 / 04 / 2014 )

SAĞLIK MESLEĞİ MENSUPLARI ( çalışanlar ) ile İLGİLİ SUÇ TANIMLARI

..MALPRAKTİS ( tıbbi yanlış uygulama,tıbbi hata) ; son 30 yılda tüm dünyada tartışılan ..etik, ..hukuki, ..tıbbi, ..eğitimsel, ..yönetimsel yönleriyle, çok boyutlu bir konudur.

MALPRAKTİS;. sağlık çalışanlarının sebeb olduğu, MALPRAKTİS; ..sağlık çalışanlarının sebeb olduğu, ..hastanın hayatı ve sağlık durumunu tehdit eden, ..sağlık çalışanlarının hatalı uygulamaları, ..bilgi-beceri-özen eksiklikleri , ..ihmalleri sonucu gelişen İSTENMEYEN OLAYLARDIR!

TIBBİ HATALARIN OLUŞUM NEDENLERİ 1 TIBBİ HATALARIN OLUŞUM NEDENLERİ 1.)Dikkatsizlik : Tıbbi girişim sırasında yapılmaması gerekeni yapmak. örnek; ..oksijen yerine karbondioksit vermek, ..kan grubu kontrolü yapılmadan kan transfüzyonu yapmak, ..solunum yoluyla verilmesi gereken bir ilacı damar yoluyla ( IV ) vermek gibi…

2. )Tedbirsizlik : Önlenebilir bir tehlikeyi önlemede ; 2.)Tedbirsizlik : Önlenebilir bir tehlikeyi önlemede ; ..yetersiz kalmak, geç kalmak, ..unutmak Örn; ..allerjisi olan bir ilacı uygulamak, ..allerji testinde, gerekli ilaçları ve ekipmanı hazır bulundurmamak

3. )Meslekte Acemilik-Yetersizlik :. meslek esaslarını bilmemek, 3.)Meslekte Acemilik-Yetersizlik : ..meslek esaslarını bilmemek, ..temel beceriden yoksun olmak örn; ..hatalı ilaç girişiminde bulunmak, ..yanlış entübasyon, …damar yolunda olduğunu kontrol etmeden ilacı vermek gibi..

4. )Özen Eksikliği : Evrensel tıp değerlerinini uygulamamak. örn; 4.)Özen Eksikliği : Evrensel tıp değerlerinini uygulamamak. örn; ..kanamalı, ..yüksek ateşli, ..post-op, ..hipovolemik şok vb.durumu olan hastayı bekletmek,izlem gereken hastayı izlememek.

5. )İhmal : Gereken önlemleri almamak örn; 5.)İhmal : Gereken önlemleri almamak örn; ..hasta taşınması sırasında gereken önlemleri almayıp,hastayı düşürmek, ..zemin kayganken,uyarı levhası koydurmamak, vb. gibi….

6. )Emir ve Yönetmeliklere Uymamak :. kanun,. tüzük,. yönetmelik, 6.)Emir ve Yönetmeliklere Uymamak : ..kanun, .. tüzük, ..yönetmelik, ..yetkili mülki amirin emirlerine uymamak. örn; ..acil hastaya bakmamak, ..bilimsel tedavi dışında bir tedavi uygulamak, ..işkenceye göz yummak gibi…

7.)Kasıtlı Suç : Kişinin eyleminin sonuçlarını bilerek ve planlayarak davranışta bulunması. ..Bilerek, isteyerek bir suç işlemek.

8. )Taksirli Suç :. burada kasıt yoktur ama,. işi eksik yapma, 8.)Taksirli Suç : ..burada kasıt yoktur ama, ..işi eksik yapma, ..özen göstermeme, ..aldırmaz bir tutumla görevi geciktirme . Bu durum yasa karşısında SUÇTUR.

Hemşirelik Mesleği ile İlgili Tıbbi Hataların Sınıflandırılması a Hemşirelik Mesleği ile İlgili Tıbbi Hataların Sınıflandırılması a.)Hekim istemine veya varolan protokola uyulmaması, b.)İlaçlarla ilgili hatalar,yanlış veya uygun olmayan malzeme kullanılması, c.)Bakım standartlarını uygulama / izleme yetersizliği

d. )Yabancı cisim unutulması, e. )İzlem ve iletişim yetersizliği, f d.)Yabancı cisim unutulması, e.)İzlem ve iletişim yetersizliği, f.)Kayıt tutma yetersizliği, g.)Değerlendirme yetersizliği, h.)Nöbet teslim kurallarına uyulmaması, i.)Hasta güvenliği ve koruyuculuğu ile ilgili girişimlerin yetersizliği vb. şeklinde sıralanabilir.

Tıbbi Hataların Olumsuz Sonuçları Tıbbi Hataların Olumsuz Sonuçları ..Toplumun sağlık çalışanlarına güveni azalır, ..Hatayı yapanın da hastanın da ruhsal travma yaşamasına sebeb olur, ..Ülke bütçesinde önemli zararlara sebeb olur, ..Hataya maruz kalanların ,yaklaşık % 65 ‘inin hastanede yatış süresi uzar.

ÖZETLE ; Sağlık Mesleği Mensupları ile İlgili Suç Tanımları 5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu’nda sağlık mesleği mensupları ile ilgili yeni suç tanımı yapılmıştır.

Bu Suçlar ; o Suçu bildirmemek veya gecikmektir Bu Suçlar ; o Suçu bildirmemek veya gecikmektir. Durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. o Çocuğun soy bağının değiştirilmesi o Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç uygulanması ve satılması

o Yasaların izni dışında çocuk düşürtmek o Kısırlaştırma Sağlık Mesleği Mensubu Olmanın Ceza Arttırıcı Sebeb Olarak Kabul Edildiği Suçlar o Uyuşturucu madde imal ve ticareti o Uyuşturucu madde kullanımının kolaylaştırılması o Çocuğun cinsel istismarı o Sahte resmi belge düzenlenmesi

BİLDİRİMİ ZORUNLU DURUMLAR o Ölüm o Her türlü ateşli silah ve patlayıcı madde ile oluşmuş yaralanmalar o Her türlü kesici, kesici-delici, kesici-ezici alet yaralanmaları o Trafik kazaları o Düşmeler o Darp olguları

o İlaç,boğucu gaz vb.ile oluşmuş zehirlenmeler o Yanıklar o İş kazaları o Elektrik ve yıldırım çarpmaları o İntihar girişimleri o Kötü muamele şüphesi, iddiası ve ihtimali bulunan vakalar o Cinsel saldırı,kadına yönelik şiddet ve aile-içi şiddet vakaları

o Travma sonucu düşük ve erken doğum vakası o Tıbbi uygulama hatası ş şüphesi,iddiası,ihtimali olan vakalar o İnsan üzerinde kanuna aykırı bilimsel deney yapmak gibi durumlar

HAZIRLAYAN HARİKA ATA