Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ."— Sunum transkripti:

1 MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ

2 Çocuğu istismar ortamından en kısa sürede uzaklaştırın
Bildirimde bulunun Çocuğa yardım edin

3 Çocuk İzlem Merkezi İçinde istismar mağduru çocuğun ifadesinin alınması, muayenesinin yapılması ve raporunun hazırlanması için gereken tüm personel ve ekipmanın bulunduğu, işlemlerin her aşamada çocuğun yüksek yararı gözetilerek yürütüldüğü bir merkezdir.

4 ASPB KOLLUK ÇOCUK İZLEM MERKEZİ BARO MEB C. SAVCILIĞI SAĞLIK BAKANLIĞI

5 Çocuk İzleme Merkezinde Adli Görüşme…
Çocuğun ifadesi (adli görüşme); Alanında uzman olan personel (psikolog, sosyal çalışmacı) tarafından Aynalı bir odada, Ses ve görüntü kaydı yapılarak alınır.

6

7 Çocuk İzleme Merkezinde Aile Görüşmesi…
Alanında uzman olan personel (psikolog, sosyal çalışmacı) tarafından Aile görüşme odasında çocuğun birinci dereceden yakını ile yapılır.

8

9 Adli Görüşme Sırasında…
Çocuktan ifade alındığı sırada Cumhuriyet Savcısı, Aile Görüşmeci Çocuğun Avukatı aynanın arka tarafındaki izlem odasında bulunur ve ifadeyi izler.

10

11

12

13 Muayene Çocuğun muayenesi merkezde bulunan hekimler (Çocuk hekimi, Çocuk Psikiyatristi ve Adli Tıp uzmanı) tarafından yapılır. Vücudun tümü (cinsel organlar da dahil olma üzere) detaylıca muayene edilerek fizik bulgular video-kamera ile görüntülü olarak kaydedilir.

14

15 Çocuğun Tedavisi ve İzlemi
İstismar mağduru çocukla yapılan adli görüşme ve muayene sürecine paralel olarak çocuğun tedavisi de bu merkezde planlanır. İlk müdahale sürecinde çocuğun kısa süreli koruma ve tedavi tedbiri bu merkezde yürütülür.

16 Korunma gereksinimini bildirme
BİLDİRİM YÜKÜMLÜLÜĞÜ Suçu bildirme TCK 278., 279., 280. maddeler Korunma gereksinimini bildirme TCK 98. madde SHÇEK Kanunu 21. madde Çocuk Koruma Kanunu 6. madde

17 Suçu Bildirim Yükümlülüğü
TCK Madde 278 İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırılması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.

18 Mağdurun onbeş yaşını bitirmemiş bir çocuk, bedensel veya ruhsal bakımdan özürlü olan ya da hamileliği nedeniyle kendisini savunamayacak durumda bulunan kimse olması hâlinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza, yarı oranında artırılır.

19 Kamu Görevlisinin Suçu Bildirim Yükümlülüğü
TCK  Madde 279 Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.

20 Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirim Yükümlülüğü
T.C.K. Madde 280 Görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmeyen veya bu hususta gecikme gösteren sağlık mesleği mensubu, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Sağlık mesleği mensubu deyiminden tabip, diş tabibi, eczacı, ebe, hemşire ve sağlık hizmeti veren diğer kişiler anlaşılır.

21 Fiziki Ortam Çocuğun tekrar örselenmesini engelleyecek biçimde bütün adli, sosyal ve tıbbi işlemlerin tek merkezde, tek seferde yapılmasına imkan veren fizik donanımlara sahip olan Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hastane çatısı altında hizmet verir.

22 Herhangi bir durumda ÇİM’le nasıl iletişime geçer veya ÇİM’e nasıl vaka yönlendiririm ?

23 Neredeyiz ve ÇİM’E Nasıl Ulaşılır?
Samsun ÇİM olarak, Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil polikliniğinin alt katında hizmet vermekteyiz. Tel: Fax:

24 Teşekkürler….


"MEB – ÇİM İŞBİRLİĞİ SAMSUN ÇOCUK İZLEM MERKEZİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları