SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA gönüllülük ve KAYNAK GELİŞTİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STK’LARDA GÖNÜLLÜLER İLE İŞBİRLİĞİ
Advertisements

Sakarya Üniversitesi ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK YURTDIŞI MALİ KAYNAKLAR Ali Osman KURT SAÜ - Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü (ULİK) Genel.
Genel sekreterlik Genel Sekreterlik, bir Genel Sekreter ile en çok iki Genel Sekreter Yardımcısından ve bağlı birimlerden oluşur. Genel Sekreter, üniversite.
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
MİSYONUMUZ Bölgemizin stratejik ili olan Batman’ı modern ve huzurlu bir şehir haline getirmek ve Batmanlıların yaşam kalitesini yükseltmektir.
Bölgesel Rekabet Edebilirlik Operasyonel Programı
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı?
AVRUPA BİRLİĞİ SEVGİ BİLDİRİCİ Doç. Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN SPOR YÖNETİCİLİĞİ.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA KAYNAK GELİŞTİRME
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
Girişimcilik.
HATAY VALİLİĞİ İL MİLLİ EĞİTİM M Ü D Ü RL Ü Ğ Ü Strateji Geliştirme Hizmetleri Bölümü "Fidanlar Çınarların İzinde..." Projesi
Kaynak Geliştirme ve STK’lara Yönelik Hibe Programları (AB ve KA Tecrübeleri) Tayyar Doğan Planlama Uzmanı Kalkınma Bakanlığı.
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
OKULLARIMIZIN BAŞVURABİLECEĞİ HİBE PROGRAMLARI VE KAZANDIRACAKLARI
STK’LARA YÖNELİK MALİ DESTEK MEKANİZMALARI
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
Bilim Merkezi Vakfı, 2004 STK’lar ve Özel Sektör İşbirliği Zor bir tanışma süreci...
Kadın Parlamenterlere Yönelik İhtiyaç Analizi UNDP Türkiye Türkiye’de Kadının Yerel Siyasete Katılımı.
THE LINKING EASTERN ANATOLIA TO PROGRESS PROGRAMME(TUR/98/002) (DOĞU ANADOLU KALKINMA PROGRAMI) Erol Çakmak Programme Manager Ankara/ Eylül 2006 BİRLEŞMİŞ.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
1 Mali Politika Denetimi Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu (UDK) Visa Paajanen
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
20 Aralık ANKARA Erasmus+ ta Okul Eğitimi Destekleri.
KÜTÜPHANELERDE BÜTÇE YÖNETİMİ
Comenius Programı Onur AYDEMİR
KURUMSAL AÇIDAN iKS Kurumsal Amaçlar Öz Değerlendirme ve Teknik Özellikler.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları 15 Haziran 2011 Galatasaray Üniversitesi.
2006 – 2011 STRATEJİK PLAN SUNUMU
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Toplumsal Sorumluluk Tüm bireylerin, içinde yaşadıkları toplumun yaşam kalitesini iyileştirmek için bütün toplumla birlikte ekonomik, çevresel, kültürel.
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
REHBERLİK SERVİSİNİN TANIMI VE İLKELERİ
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN TÜRKİYE’DE DESTEKLEDİĞİ PROJELER AB’nin karşılıksız yardımları proje bekliyor… Sizin de çılgın bir projeniz var mı ?
AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI HİBE PROGRAMI
KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İSU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Yaşlı Turizminde Türkiye
ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
HİZMET İÇİ EĞİTİM VE YÜKSEK YÖNETİCİLERİN YETİŞTİRİLMESİ.
G ÖNÜLLÜLÜK “İsteyerek, bilerek, severek ona buna zıplama, atlamak.” “Yaşamaya devam etme sebeplerini çoğaltma ve varlığını toplumsal olarak gerçekleme.
Yönetim Danışmanları Derneği Sun Danışmanlık. Kar Amacı Gütmeyen Kurum ve Kuruluşlara Yönelik Destek Programları Mevcut durumda kamu kurumları başta olmak.
Hep Birlikte Ünitesi.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
YAŞAMA DAİR VAKIF. Yaşama Dair Vakıf Yaşama Dair Vakıf (YADA), 'bilgi' ile 'toplum' arasında köprü olma vizyonu ile 2005 yılında kuruldu. YADA, toplumsal.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Uygunluk ve Ortaklık Şartları - - Uygunluk ve Ortaklık Şartları -
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
MEZUNLAR TOPLULUĞU BİRİMİ
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
SABANCI VAKFI 14 Kasım 2016.
10. Yılında Bologna Süreci Uygulamaları
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
ORTAÖĞRETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ORTAÖĞRETİM ALMANCA DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI TANITIM SEMİNERİ
Sunum transkripti:

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA gönüllülük ve KAYNAK GELİŞTİRME Zekeriya BULMUŞ

Sivil Toplum Kuruluşu Nedir? Ne yapar? Neden yapar? Nasıl yapar? Neyle yapar? Kiminle yapar?

değil İnsan - İnsan – İnsan sonra doğru proje ve takip! Para – Para - Para değil İnsan - İnsan – İnsan sonra doğru proje ve takip!

Gönüllü Nedir? Ne verir? Ne alır? Bilgi, zaman, beceri, deneyim ve kaynak Ne alır? Manevi tatmin, Sosyal çevre, Statü, Ait olma Yeteneklerini sergilemek, Kabul görme, Çözüme ortak olma….

GÖNÜLLÜ YÖNETİMİ Kurumda Yapılacak İşlerin Belirlenmesi Ve Planlama Gönüllü Bulma – Gönüllüleri Kuruma Çekme Gönüllülerin Kuruma Oryantasyonu-  Görevlendirme Gönüllü Eğitimi ve Yetiştirilmesi Kayıtlama ve Raporlama-  Gönüllülerin Çalışmalarının Değerlendirilmesi Ödüllendirme

GÖNÜLLÜ YÖNETİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR Beklentilerinin karşılanamaması, Yaptığı işin küçük görülmesi, Kendini kullanılıyor sömürülüyor hissetmesi Eşit davranılmadığı hissi Becerisine ilgisine göre görev verilmemesi Fazla yada az görev verilmesi Yetki ve görev karmaşası Fikir ve görev kabul etme hakkı verilmemesi Ödüllendirilmeme

Kaynak Geliştirme Nedir? Bir STK’nın gerek kurumsal varlığını sürdürmesi, gerekse projelerini hayata geçirmesi için gerek duyulan para, malzeme, araç gereç ve hizmetlerin elde edilmesi için; Aktif ve sistemli olarak yapılan, Kendi hedefleri ve stratejisi olan, Profesyonel ve Etik değerlere uygun olarak yürütülen çalışmaların bütünüdür.

STK’ların Kaynak İhtiyacı Kuruluş Giderleri Bina, araç-gereç, abonelikler vs. İşletme Giderleri Personel, kira, fatura vs. Amaç ve hizmet giderleri

STK’ların Gelir Kaynakları Bireyler Özel sektör Devlet kurumları, hükümet ve yerel yönetimler Proje destekleri Ortak Proje çalışmaları Uluslararası kurumlar ve vakıflar

STK’ların Gelir Türleri Üye Ödentileri Nakdi Bağışlar Ayni Bağışlar Kullanma Hakları Etkinlik Gelirleri Sponsorluklar Yardım Kampanyaları Destek Projeleri İktisadi İşletmeler Kira Gelirleri Kar Payları vb.

Ön Bilgiler Kaynak üretmek, STK’da sistematik ve her kademede yapılan bir iştir. Kaynak üretmek; zaman, emek, sabır, kadro ve plan gerektirir. Bağışçılar işletme giderlerinden ziyade amaç ve hizmet giderlerine destek vermek isterler. Bağışçılar genel destekten ziyade projelere destek vermek isterler.

Fikir - İhtiyaç Projelendirme Bağışçılara Sunum Takip Destek

Kaynak Geliştirme Süreci Araştırma Seçme Farkındalık Oluşturmak Güven Kazanmak Strateji Oluşturmak Bağış İstemek Bağışı Toplamak Teşekkür Etmek Haberdar Etmek Devamını Sağlamak Kaynak Geliştirme Süreci

Araştırma Muhtemel tüm bağışçıların profilinin araştırılması Bağışçıların genel beklentilerini ve bağış verme eğilimlerinin araştırılması

Seçim Yapma Muhtemel bağışçılardan mevcut ihtiyaca hangilerinin destek verebileceğini Daha önce istibat kurulmuş olanlarla iletişime geçilmesi Muhtemel yeni bağışçılarla irtibat kurma yöntemlerinin belirlenmesi

Farkındalık Oluşturmak Bağışçının sizden haberdar olmasını sağlayacak yöntemlerin belirlenmesi Destek istenecek faaliyet konusunda bağışçının eğilimin yönlendirilmesi

Güven Kazanmak Güçlü marka kimliği Projenizin doğruluğu ve tutarlığı Beceri ve yetkinlikleriniz yeterli olması Şeffaf ve hesap verebilir olmanız

Strateji Oluşturmak Her bağışçının kendine özgü bağış verme alışkanlık ve öncelikleri olabilir. Bağışçının önceliklerini ve projenizin örtüşen yanlarının belirlenmesi Hangi proje için ne kadar destek isteyeceğinizin belirlenmesi Kimden hangi tür bağışın ne zaman isteneceğinin belirlenmesi Hangi teknikleri kullanacağınızı belirlenmesi Talebi kimin yapacağının belirlenmesi

Bağış İstemek Bağışçı teklifte neler görmek ister? STK’nın kimlik bilgileri, faaliyet raporu Amacın ne olduğu Desteğin ne için istendiği Bütçe ve talep edilen miktar Varılmak istenen sonuç İş planı ve zaman çizelgesi

Taahhüt Edilen Bağışı Toplamak Ödeme koşullarının belirlenmesi Taahhüt ödemelerinin düzenli takip edilmesi Teşekkür Etmek Her aşamada teşekkür edilmesi bağışçının kuruma bağlılığını artıran bir etkendir. Telefon, Mektubu, Plaket, Hediye vb.

İlerlemeden Haberdar Etmek Bağışçılar yaptıkları bağışın olumlu sonuçlar sağlaması ve insanların, toplulukların hayatlarında olumlu etki yaratmasını bilmeleri onları mutlu ve tatmin eder. Web sitenizde bilgi notları yayınlayın Her türlü ilerlemeyi bağışçı ile paylaşın

Bağışın Devamını Sağlamak Bütün bu süreçlerin sağlıklı işletilmesi bağışçının kuruma olan bağlılığını sağlayacaktır. Sonraki dönemlerde bu süreç yeniden işletilmelidir.

Kaynak Geliştirme Yöntemleri Yüz Yüze Görüşme Telefon Görüşmesi Özel Davet Küçük Grup Brifingi Resmî Yazılı Teklif Mektupla Teklif Yeni İletişim Araçları (Online Bağış, Yardım, SMS Bağışları, E-postalar)

Temel Stratejiler 1 Sivil toplum çalışmasının ana fikri, katılım ve paylaşımdır. Bir proje veya faaliyetin, STK’ya düşen kaynak ihtiyacını azaltmanın yolu, onu başka STK’larla paylaşmaktır. Aynı konuda çalışan STK’larla ortak ve tamamlayıcı projeler yapması, kaynak sağlayıcıların daha sıcak yaklaşmasına da neden olur.

Temel Stratejiler 2 Çok büyük ölçekli bir proje yerine, kısa sürede yeterli sonuç verecek, uygun ölçekli bir faaliyet için kaynak bulmak daha kolaydır. Eğer uzun süreli, büyük bir proje yapacaksanız, kaynak bulma imkanlarınızı genişletmek için projeyi (doğru düzenlenmiş) küçük parçalara bölmeyi deneyebilirsiniz.

Temel Stratejiler 3 Kaynak sağlayanların, belli kural ve koşullarının olması normaldir. Bazı destekçiler, projenin bir bölümünün başka kaynaklar tarafından veya STK’nın kendisi tarafından sağlanmasını isterler. Bazı bağışçılar nakit desteğinden çok ayni bağışı tercih ederler.

Temel Stratejiler 4 Bağışçının yaptığı bağış kendi emeğinin ve zamanının ürünüdür. Bu nedenle değerlidir. Bağışçılar bildikleri, tanıdıkları, sevdikleri, saygı duydukları veya kendi yakın çevrelerinden birinin talebine daha olumlu yanıt verirler. Kurumsal bağışçılar genel olarak riskten kaçınırlar. Şirketlerin hedefleri marka kimliğini korumak önceliklidir.

Dikkat Edilecek Hususlar 1 Tek gelir kaynağına bağımlı kalınmamalıdır. Yeni fikir, yöntem ve teknikler geliştirilmelidir. Açık, saydam, içten ve hesap verebilir olunmalıdır. Kaynak sağlama yöntemi hukuka uygun olmalıdır.

Dikkat Edilecek Hususlar 2 Bağışın gönüllü bir iş olduğunu unutmalıdır. Bağış alınış amacına uygun olarak kullanılmalıdır. Bağışçıda bıkkınlık oluşturmamalıdır. Bağış toplama usulü insanları rencide etmemelidir. “Ayak üstü” talepler şüphe uyandırmaktadır. Yapılamayacak işler için söz verilmemelidir.

Dikkat Edilecek Hususlar 3 Kaynak yaratma, özü açısından zor bir iştir; bu nedenle iyimser, sabırlı, dayanıklı ve azimli olunmalıdır. Kaynak üretecek kişi sayısı artırılmalı; aralarında bir organizasyon yapısı oluşturulmalıdır. Kaynak geliştirme ekibi yalnız bırakmamalı! Destek verilmeli, teşvik edici, uygun ve etik biçimde ödüllendirilmelidir. Hatalardan ve başarılardan da ders alınmalıdır.

Profesyonel Kaynak Üretme Kadrosu Sivil toplum kuruluşları ve sosyal sorumluluk hakkında bilgisi olan Kurumunu iyi tanıyan İletişimi güçlü, İkna kabiliyeti yüksek Güven telkin eden Giyim ve kişisel bakımı düzgün

Proje Desteği Sunan Kamu Kurumları Türkiye Büyük Millet Meclisi Cumhurbaşkanlığı Başbakanlık Bakanlıklar Devlet Üniversiteleri Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı Belediyeler İl Özel İdareleri Diğer Kamu Kurumları

Proje Desteği Sağlayan Bazı Kamu Kurumları Kültür Ve Turizm Bakanlığı Gençlik ve Spor Bakanlığı Kalkınma Bakanlığı Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı Belediyeler

Ortak Proje Çalışmaları Belediyeler: Sağlık merkezleri, hastaneler, gezici sağlık üniteleri ile yetişkinler, yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik her türlü sosyal ve kültürel hizmetler İl Özel İdareleri: Sağlık, eğitim, spor, çevre, trafik ve kültür hizmetleriyle yaşlılara, kadın ve çocuklara, engellilere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetler

Uluslararası Kuruluşlar DİĞER FON KURULUŞLARI Uluslararası Kuruluşlar AVRUPA BİRLİĞİ (AB) HİBE KATILIM ÖNCESİ YARDIM ARACI (IPA) AB PROGRAMLARI (BİRLİK PROGRAMLARI) AVRUPA KÜLTÜR PROGRAMI - CULTURE PROGRAM AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM VE GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI AVRUPA KOMİSYONU EUROPEAİD - EUROPAN COMMISSON EUROPEAID AVRUPA GENÇLİK VAKFI - EUROPEAN YOUTH FOUNDATION (EYF BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KALKINMA PROGRAMI - UNITED NATIONS DEVELOPMENT PROGRAM (UNDP) BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DEMOKRASİ FONU - UNITED NATIONS DEMOCRACY FUND (UNDEF) AVRUPA BİRLİĞİ TÜRKİYE DELEGASYONU DÜNYA BANKASI - THE WORLD BANK

Fonlara ulaşmak için bazı linkler www.dernekler.gov.tr www.gsb.gov.tr www.ytb.gov.tr www.cfcu.gov.tr www.ua.gov.tr www.ab-İlan.com www.sosyalgirisim.org www.kurumsalsosyal.com .

Sabırla dinlediğiniz için Teşekkürler