Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAKSIZ REKABET Dr. Özlem Döğerlioğlu IŞIKSUNGUR Yaşar Üniversitesi
Advertisements

GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER
Adım Adım Kurumsallaşma
TC. BAÜ Sındırgı MYO Öğr.Gör.Suat KARA
BRS, Türkiye’de bir ilki başlatarak birçok firmadan alınacak hizmetleri tek bir kuruluştan alınmasını sağlayacak profesyonel bir kadroyla iyi bir hizmeti.
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
MESLEKTE ETİK KURALLAR
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
0 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLER ODALARI BİRLİĞİ UNION OF CHAMBERS OF CERTİFİED.
GİRİŞİMCİLİK DESTEK PROGRAMI Yeni Girişimci Desteği
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
1 Özgür TÖNGEL İzleme ve Değerlendirme Birimi Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı DEZAVANTAJLI GRUPLARA YÖNELİK SOSYAL İÇERME MALİ DESTEK.
BÖLÜM 6 DENETİM TESTLERİ
Mesleki Uzmanlık Alanlarının Gelişiminde Kurumsallaşmanın Önemi
Ticari Yaşamda İş Ahlakı ve Etiklik Anlayışı
SoHo SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK
MUHASEBE MESLEĞİNDE HAKSIZ REKABET
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
Doç. Dr. A.R Zafer SAYAR 18 Eylül 2014, Ankara
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
SÖZLEŞME MANZARALARI Sözleşmelerde Bulunan Şartlar Sözleşmelerde Bulunamayanlar Sözleşme Şakaları Dr.iklil Konyalılar.
T.C.K.'da meslek mensubuna uygulanabilecek cezai yaptırımların irdelenmesi Bekir BAYKARA Avukat.
Benoît Lebrun Başkan, Muhasebe Çalışma Grubu FEE 7 Haziran 2005 Muhasebe ve denetim düzenlemesinde gelişmiş program Muhasebe Direktifleri.
İKTİSAT Girişimcilik - İşimizi Kuruyoruz -. Girişimcilik - İşimizi Kuruyoruz  Faaliyet konusu. İşletme hangi ürün ve hizmetleri üretecektir?  Mülkiyet.
3. YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK DENETİM VE TASDİK SEMPOZYUMU
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Türmob Yönetim Kurulu Üyesi Antalya YMM Denetim Ve Tasdik Sempozyumu
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
26 Nisan 2007 Denetimin Ücretlendirilmesi Fuat Öksüz, SMMM H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. Denetim Daire Başkanı.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
MESLEK MENSUPLARI AÇISINDAN TÜRKİYE DENETİM STANDARTLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet AKIN – Yeminli Mali Müşavir TÜRMOB Yönetim Kurulu Üyesi.
GÜNDEMDEKİ MESLEKİ GELİŞMELER 2013 YÜCEL AKDEMİR TÜRMOB GENEL SEKRETERİ.
DENETİM VE DENETİME TALEP / DENETİM FAALİYETLERİ / MESLEK TEKNİĞİ.
Kurumsal Yönetimde İç Denetimin Geleceği Esra Aydın
3568 SAYILI SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU.
ULUSLARARASI (IFAC) MESLEKİ AHLAK KURALLARI
İKİNCİ HAFTA SEYAHAT ACENTACILIĞI
Muhasebe yardımcı elemanı; kişi, kurum ve kuruluşlarla ilgili yasal defterlerle belgeler hakkında bilgi sahibi olan, bu belgelerle muhasebede kullanılan.
HAKSIZ REKABETLE MÜCADELEDE YENİ YAKLAŞIMLAR
5. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ
İZMİR – İSTANBUL – GEBZE
MUHASEBE VE FİNANSMAN ALANI
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Güncel Mesleki Sorunlar ve Sorunların Çözümü İçin Yapılan Çalışmalar
İ şletmelerin Özellikleri ve Amaçları Etik, Sosyal Sorumluluk İ şletmelerin işlevleri Yrd. Doç. Dr. Şule AYDIN TURAN.
MUHASEBE DENETİMİ 1. HAFTA.
VERGİ DENETİM KURULU BAŞKANLIĞI. KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE KARİYER İMKANI Vergi Denetim Kurulu, mensuplarına kariyer imkanı sunan bir okuldur. Vergi Müfettişleri.
Ömer Faruk TOKGÖZ SMMM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN İŞ HAYATINDA YARATTIĞI KATMA DEĞER.
ŞİRKETLER VE YÖNETİCİLERİ İÇİN YENİ TÜRK TİCARET KANUNU ÖZET AÇIKLAMALAR SMMM DİNÇER BAYDAR Yeni TTK ‘nın Türk iş hayatına getirmiş olduğu yenilikleri.
Aldatıcı hareket veya dürüstlük kurallarına aykırı diğer şekillerde ekonomik rekabetin her türlü kötüye kullanılmasıdır.  Başka bir işletmeye ait ürünlerin,
7. TÜRKİYE HAKSIZ REKABET KONGRESİ Mesleğimizde Haksız Rekabet Haksız Rekabetle Mücadelede; Hizmet Kalitesi ve Meslek Kararının Rolü ve Önemi Ali Kamil.
Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında.
BAĞIMLI ÇALIŞAN MESLEK MENSUPLARI KOMİSYONU
12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler   Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların,
11. MUHASEBE ALANINDA DÜNYADAKİ ETİK KURALLAR VE İLKELER
YEMİNLİ MALİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE MALİ MÜŞAVİRLİK MESLEĞİ
İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Anlayışı
MESLEĞİMİZDE KURUMSALLAŞMA MÜŞTERİ ODAKLI HİZMET SUNUMU
e-Fatura Uygulaması ile Pratik Hayatta Gelen Değişiklikler
Biz Kimiz? 3 nesildir sürdürdüğümüz aile şirketimizin getirmiş olduğu bilgi, birikim ve güven ile 70+ yıllık tecrübemiz ve yenilikçi yaklaşım sayesinde,
Sunum transkripti:

Meslekte Haksız Rekabet Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.

Tanım “Meslek mensuplarının birbirleriyle ve iş sahibi ile olan ilişkilerini etkileyen aldatıcı veya diğer şekillerdeki dürüstlük kurallarına aykırı davranışları veya mesleki uygulamaları” TÜRMOB Haksız Rekabet ve Reklam Yönetmeliği

Kategoriler Meslek Mensupları arasında ve İş sahipleri ile ilişkilerde haksız rekabet: –Standartlara uymamak, gerekli mesleki özeni göstermemek –İş sahibini başka bir meslek mensubu ile sözleşmesinden caymaya yöneltmek –İzinsiz, yetkisiz, ruhsatsız çalışma veya yetkili izlenimi verme –Meslek ruhsatının kiralanması –Mesleki yasaklı çalıştırma/iş yapma –Gerçeğe aykırı belge düzenleme/onaylama –Rakip çalışanlarına hak etmedikleri şekilde menfaat sağlamak –Rakibin veya iş sahibinin sırlarını ele geçirmeye çalışmak –(bağımlı çalışanlar) aynı anda birden fazla işletmede sorumluluk –Mevzuata aykırı davranıp rekabette avantaj yaratma

Kategoriler (devam) Ücret ve Mali nitelikte haksız rekabet –Ücretsiz veya asgari ücretin altında ücret –Hizmetin sonundaki menfaat paylaşımı –Bir meslek mensubuna ücret borcu olana hizmet verme –İş sahibinden emanet para toplamak, gerçeğe aykırı makbuz/fatura düzenlemek –Hiç makbuz düzenlememek, sözleşme değerinin altında düzenlemek, mali yükümlüklerini yerine getirmemek –Menfaat vaadi karşılığında iş sağlamak –İş sahipleri ile ilgili bilgileri kullanıp ekonomik çıkar sağlamak –Çalışan sosyal haklarını vermemek, mevzuata aykırı davranmak

Kategoriler (Devam) Reklam yoluyla haksız rekabet –Meslek mensuplarının kendileri ve faaliyetlerinin dürüstlüğü, güvenirliği, tarafsızlığı konusunda asılsız beyanlarda bulunmak –Asılsız ihbar ve şikayet –Kendisi ve hizmetleri hakkında gerçekdışı beyan –Sahip olmadığı meslek ünvanını kullanmak –Yönetmelik çerçevesinde reklam ilke ve kurallarına aykırı davranmak.

Ne denmiş.. “…ülkemizde de müşahade edilmektedir ki çok uluslu hizmet veren denetim ve muhasebe firmaları neredeyse (..) defter tutma görevinden başlıyorlar, bir takım hizmetleri de verip denetim hizmetini de en sonunda veren konuma gelmişlerdir. Bunlar bizim gelecekte globalleşmenin getirmiş olduğu meslek içerisinde haksız rekabetle beraber en büyük tehditlerin başında gelmektedir…” “…denetim şirketleri taşeronluk sistemiyle (…) haksız rekabet boyutuyla, avukatından tutun her türlü imkanları elinde tutarak muhasebeci, mali müşavir ve yeminli mali müşavirleri devreden çıkararak eğitimden hukuksal sorundan ve vergisel sorunlardan başlayarak her türlü sorunlarınızı çözeriz iddiasıyla haksız rekabet yaratıyorlar mı (…) daha ziyade onlar yabancı şirketler olduğuna göre ulusal duruş için düşünceniz nedir?..” (6. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumundan) (6. Türkiye Muhasebe Denetimi Sempozyumundan)

Kısıtlamalar Bağımsız denetim hizmeti veya vergi tasdik hizmeti verilen bir müşteriye aşağıdaki hizmetler verilemez, teklif dahi edilemez: –Defter tutma, muhasebe kayıtları –Bilgi sistemleri uygulaması (implementasyon) –Değerleme çalışmaları –Aktüerlik –İç denetim –Müşteri adına yöneticilik –İnsan Kaynakları danışmanlığı –Hukuki hizmetler

Ücretlendirme Maliyetler –Ücret maliyetleri Ortalama Senior maaşı – yıllık 36,000 USD Ortalama saat ücreti –Yıllık 1,600 saat ortalama çalışma –36,000 / 1,600 = 19 USD / saat – yalnızca maaş –Genel giderler –Maaş – GG bire bir = 19 USD Toplam maliyet = 19+19= 38 USD /Saat

Ücretlendirme Ortalama saat maliyeti 38 USD Kar marjı (Maliyet +marj) x bütçelenen saat = ücret

Reklam Bilgi paylaşımı reklam değildir –“..bilimsel, düşünsel tartışmalar, seminerler, mesleki yetiştirme staj ve eğitim programları organize edilebilir, üçüncü şahıslara duyurulabilir..” Haksız Rekabet ve Reklam Yönetmeliği Haksız Rekabet ve Reklam Yönetmeliği

Haksız rekabet vardır ! Meslek mensupları arasında ve iş sahipleri ile olan ilişkilerde standartlara uymamak, gereken özeni göstermemek Etik değerleri yaşamamak Haksız Rekabettir!

Mesleki Standartlar Teknik konulardaki yaklaşım Dökümantasyon Personel politikaları Müşteri kabul prosedürleri

Müşteri Kabul Prosedürleri Müşteri Kabul İş Kabul Müşteri Servis devamlılığı Başka denetçiden müşteri devralma –Neden sorgulama prosedürü Teknik sorunlar Kanaat ile ilgili sorunlar

Teşekkürler Osman Dinçbaş Güney SMMM A.Ş.