Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler   Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler   Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların,"— Sunum transkripti:

1

2

3 12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler
Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların, işletmelerin ve de muhasebe meslek örgütünün bu konuya eğilimlerinde önemli rol oynamaktadır. Özellikle Türkiye’nin küreselleşme süreci içinde Avrupa Birliği’ne üyelik yönündeki girişimler ve yabancı sermaye yatırımcıları özendirmek amacıyla gelişmiş ülkelerdeki meslek ahlakı ile ilgili yaklaşımları, düşünceleri ve uygulamaları baz alarak uygulama yönüne gitmesi zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Muhasebe açısından bu durum ele alındığında ise 3568 sayılı kanunla muhasebe mesleği yasal boyut kazanmış ve gün geçtikçe de hem toplumda hem de iş dünyasında olması gereken yerine kavuşmaktadır. Bu bağlamda yasa ile ortaya çıkan Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik meslekleri yeni ve olması gereken sorumluluklar üstlenmektedirler. Söz konusu bu yeni sorumlulukların en önemlilerinden biri meslek ahlakıdır. Çünkü daha önce belirttiğimiz gibi mesleğin verimliliğini artırmak ve saygın bir hale getirmek için mesleğin kendine özgü ve kabul gören bir meslek ahlakı olgusuna sahip olması şarttır.

4 Bugüne kadar muhasebede meslek ahlakı olgusu tam anlamı ile oturtulmamıştır. Ancak bu konu ile ilgili ilk adımlar 3568 sayılı kanun hazırlanırken atılmış ve meslek mensuplarının çalışma usul ve esasları hakkındaki yönetmelikte meslek ahlakına yönelik bazı unsurlar yer almıştır. Adı geçen bu yönetmeliğin ikinci bölümünü oluşturan “Meslek Mensuplarının Çalışma Usul ve Esasları” başlığı altında “Genel Mesleki Standartlar” olarak belirtilen standartlar meslek ahlakı için yapılmış ilk girişimler olarak adlandırılabilinir. Söz konusu standartlar yedi adet olarak belirlenmiştir. Bunlar (17): Mesleki Unvan ve Yeterlilik Mesleki Eğitim ve Bilgi Dürüstlük, Güvenilirlik ve Tarafsızlık Sır Saklama Sorumluluk a- Sosyal Sorumluluk b- İşletme Sahip ve Yöneticilerine Karşı c- Meslektaşlara Karşı Sorumluluk Bağımsızlık Haksız Rekabet dir. 3568 sayılı meslek yasası ile muhasebe mesleği yasal bir boyut kazanmış ve hem toplum hayatında hem da iş hayatında kendine yer bulmuştur Sayılı Kanun’da, meslek etiği ayrıca düzenlemiş bir konu olmayıp, uyulması gereken kurallar, Meslek sırları (43. madde), Reklam yasağı (44. madde), Ücretler (46. madde), Görevle ilgili suçlar ve yasaklar (47. madde) ve Disiplin cezalar› (48. madde) şeklinde düzenlenmiştir.

5 Bu yönetmeliğin yanı sıra Türkiye’de yine mensupların mesleklerini icra ederken uymak zorunda oldukları ikinci bir mevzuat vardır ki bu mevzuat Sermaye Piyasası Mevzuatıdır. Fakat bu mevzuat daha önce belirtilen üç meslek mensubundan sadece iki tanesini yani SMMM ve YMM’leri kapsamaktadır. Bu iki meslek grubu da mevzuat açısından sadece yaptıkları denetimler itibariyle ele alınmaktadır. Söz konusu mevzuata göre görevleri arasında denetim yapmanın da yer aldığı bu meslek mensuplarına ilişkin genel esasları belirlemiştir ki bu esaslar bir anlamda meslek ahlakı ile ilgili kurallar olarak da algılanabilir.

6 Bunlar (18): Mesleki Yeterlilik İlkesi Mesleki Yeterliliğin Sağlanması ve Geliştirilmesi Hizmet İçi Eğitim ve Refakat Çalışması Mesleki Deneyim Bağımsızlık Mesleki Özen ve Titizlik ilkesi Sır Saklama Reklam Yasağı Karşılıklı İlişkiler ve Haksız Rekabet Ticaret ve Mesleğe Aykırı Faaliyet Yasağı Görev Değişiminde Sorumluluk Görev Kabulünde Sorumluluk Unvan Kullanımı dır.

7 Türkiye’de gerçekte incelenecek olursa muhasebe mesleğinde meslek ahlakına ilişkin, özel olarak hazırlanmış herhangi bir yönetmelik ya da kılavuz yoktur. Sadece sözü edilen ve temelde birbirine benzeyen ama farklı mesleki örgütler tarafından hazırlanmış bu iki yönetmelik vardır. Bu noktada muhasebede meslek ahlakına ilişkin ciddi çalışmalardan söz edemeyiz. Şu anda mesleki faaliyette bulunan meslek mensupları kendi kişisel ahlakları, sosyal çevreleri ve mesleğin gerektirdiği özellikler çerçevesinde oluşmuş meslek ahlakı olguları ile davranmaktadırlar ki bunun da ne kadar meslek ahlakına uygun ya da uygun olmadığı gelişmiş ülkeler bazındaki uygulamalar ele alınarak tartışılabilir. Türkiye’de muhasebe mesleğinde etik kuralların oluşturulmasına yönelik farklı zamanlarda farklı birimler tarafından yapılmış düzenlemeler söz konusudur. TÜRMOB (Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği) tarafından tarihli sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Meslek Ahlâk Kuralları İle İlgili Mecburi Meslek Kararı hazırlanmadan önce Sermaye Piyasası Kurulu Tebliğlerinde, Muhasebe Meslek Kanunu ile ilgili olarak geliştirilen ve yayınlanan yönetmelik ve tebliğlerde dağınık bir biçimde meslek ahlâkı kurallarına yer verilmiştir. Daha sonra TÜRMOB tarafından düzenlenen ve tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Serbest Muhasebeciler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin Mesleki Faaliyetlerinde Uyacakları Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik ile konuya yeni bir düzenleme getirilmiştir. TÜRMOB’un meslek etiği ile ilgili ilk düzenlemesi olan Mecburi Meslek Kararı toplam 23 maddeden oluşmakta ve doğrudan etik ile ilgili kararları kapsamaktadır.

8 Başlıklar itibariyle meslek kararları aşağıda belirtilmiştir:
• Mesleki Uzmanlık (m. 4) • Defter Tutma ve Finansal Tabloları Hazırlama ( m. 5), • Muhasebe İlkelerine ve Standartlara Uyma Zorunluluğu ( m. 6), • Dürüstlük, Güvenilirlik ve Tarafsızlık ( m.7), • Mesleki Özen ve Titizlik (m. 8), • Tasdik İşlerinde ve Denetimde Bağımsızlık (m. 9), • Sır Saklama (m.10), • Ücretler (m. 11), • Denetim Standartları ve Muhasebe İlkeleri (m. 12), • Öngörü Yasağı (m. 13), • Haksız Rekabet Yasağı (m.14), • Personel Sağlanması (m.15), • Dürüst Olmayan Davranışlar (m.16), • Reklam ve Teşvik Yasağı (m.17), • Ücretlerin Düşürülmesi ve Komisyon Yasağı (m. 18), • Bağdaşmayan İşler (m.19), • Diğer Meslek Mensupları Aleyhinde Konuşma Yasağı (m. 20), • Denetimde Kamu Sorumluluğu (m.21).

9 TÜRMOB’un konu ile ilgili hazırladığı ikinci düzenleme olan Etik İlkeler Hakkında Yönetmelik’te düzenlemenin amacı, tüm üyeleri en üst derecede meslekî bilgiye sahip, sosyal sorumluluk bilinci olan, etik değerlere bağlı, rekabet anlayışı daha kaliteli hizmet sunumu biçiminde oluşmuş, güvenilir ve saygın bir meslek mensupları kitlesi oluşturmak hedefine ulaşmak için muhasebe meslek mensuplarının meslekî ilişkilerinde uymaları gereken asgari etik ilkeleri belirlemektir şeklinde ifade edilmektedir. Söz konusu yönetmelikte, meslek etik ilkeleri üç bölümden ve 88 maddeden oluşmaktadır.

10 Birinci bölümde 18 madde bulunmakta ve bu bölümde tüm meslek mensuplarının uyması gereken temel etik ilkeleri yer almaktadır. Ayrıca bu ilkelerin uygulanması için gereken kavramsal çerçeve sunulmaktadır. Kavramsal çerçeve; meslek mensuplarının temel ilkelere uyum ile ilgili tehditleri belirlemeleri, bu tehditleri ortadan kaldırmak veya kabul edilebilir bir düzeye indirgemek için koruyucu önlemleri almaları için gerekli bir rehberdir. İkinci bölüm bağımsız çalışan meslek mensupları, üçüncü bölüm ise bağımlı çalışanlar için geçerli ilke ve durumları içermektedir.

11 BİRİNCİ BÖLÜM: Tüm Meslek Mensuplarının Uyması Gereken Zorunlu
Temel Etik İlkeleri Dürüstlük: Meslek mensuplarının tüm meslekî ve iş ilişkilerinde doğru sözlü ve dürüst davranmalarıdır. Tarafsızlık: Yanlı veya önyargılı davranarak; üçüncü kişilerin haksız ve uygunsuz biçimde yaptıkları baskıların meslek mensuplarının meslekî kararlarını etkilememesi veya engellememesidir. Meslekî Yeterlilik Ve Özen: Meslek mensubunun meslekî faaliyetlerini yerine getirirken teknik ve meslekî standartlara uygun olarak, özen ve gayret içinde davranmasıdır. Gizlilik: Meslek mensubunun meslekî ilişkileri sonucunda elde ettiği bilgileri açıklamasını gerektirecek bir hak veya görevi olmadıkça üçüncü kişi veya gruplara açıklamaması ve bu bilgilerin meslek mensubunun veya üçüncü kişilerin çıkarları için kullanılmamasıdır. Meslekî Davranış: Meslek mensubunun mevcut yasa ve yönetmeliklere uymasını ve mesleğin itibarını zedeleyecek her türlü davranıştan kaçınmasını ifade etmektedir.

12 İKİNCİ BÖLÜM: Bağımsız Çalışan Meslek Mensuplarının Uyması Gereken
Etik İlkeleri Bu bölümde birinci bölümde açıklanan temel ilkeler çerçevesinde bağımsız çalışan meslek mensuplarının uyması gereken etik ilkeler, karşılaşılabilecekleri tehditler ve önlemleri örneklerle ayrıntılı olarak aşağıdaki başlıklar altında açıklanmıştır. Bölümde 43 madde bulunmaktadır. • Mesleki Atamalar (m.33-34) • Mesleki Atamalardaki Değişiklikler (m.35) • Çıkar Çatışmaları (m.36-38) • İkincil Görüşler (m.39) • Ücretler ve Diğer Gelirler (m.40-43) • Mesleki Hizmetlerin Pazarlanması (m ) • Hediyeler Ve Ağırlama (m.46) • Müşteri Varlıklarının Muhafazası (m.47) • Tüm Hizmetlerde Tarafsızlık (m.48-50) • Güvence Sağlama Amaçlı Sözleşmeler, Bağımsızlık Ve Sözleşme Dönemi (m )

13 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM: Bağımlı Çalışan Meslek Mensuplarının Uyması Gereken
Etik ilkeleri 27 madde halinde düzenlenen bu bölümde bağımlı çalışan meslek mensuplarının yine temel ilkeler çerçevesinde uymaları gereken ilkeler ve davranışlar örneklerle alt başlıklarda açıklanmıştır. • Potansiyel Çıkarlar (m ) • Bilginin Hazırlanması ve Raporlanması (m ) • Yeterli Uzmanlık Bilgisi İle Hareket Etme (m.75-78) • Finansal Çıkarlar (m ) • Teşvikler (m )

14 Yönetmelik ayrıntılı bir şekilde incelendiğinde, TÜRMOB’un meslek etik ilkelerini genel olarak tanımladığı, tehdit ve önlemleri örneklerle açıkladığı görülmektedir. TÜRMOB’un meslek etiği ile ilgili düzenlemesi uygulamada büyük bir boşluğu doldurmuş ve bu konudaki dağınıklığı gidermiş olması bakımından önemli bir gelişmedir. Bu düzenleme uygulayıcılara yol gösterici bir rehber niteliği taşımaktadır. En önemlisi ise ilkelerin yazılı hale getirilmiş olmasıdır.Birçok mesleğin meslek etiği kurallarının oluşturulmasına yönelik faaliyetlerine rağmen bu ilkeleri hâlâ yazılı hale getiremedikleri dikkate alındığında TÜRMOB’un düzenlemesinin önemi daha da artmaktadır. Meslek etik ilkelerinin uygulamada başarılı olabilmesi şüphesiz ki sıkı bir denetim ve disiplinle sağlanabilecektir.

15 Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik
Yapılan Düzenlemeler Muhasebe mesleğinde meslek etiğine yönelik gerek Türkiye’de gerekse uluslararası alanda kapsamlı çalışmalar yapılmış ve etik kurallar belirlenmiştir. Türkiye’de muhasebe mesleğinde etik değerleri oluşturmak amacıyla özellikle son yıllarda ciddi çabaların olduğu gözlenmektedir. Bu bölümde muhasebe meslek etiğine yönelik olarak ülkemizde yapılan düzenlemeler dolaylı ve doğrudan yapılan düzenlemeler olmak üzere iki başlık altında incelenmektedir.

16 3.1. Dolaylı Olarak Yapılan Düzenlemeler
Ülkemizde muhasebe meslek etiğine yönelik dolaylı olarak yapılan düzenlemeler kısaca aşağıdaki başlıklar altında özetlenmiştir. Maliye Bakanlığı Tarafından Yapılan Düzenlemeler Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği’ne (MSUGT) göre muhasebenin temel kavramları 12 başlık altında toplanmıştır. Bu kavramlardan sosyal sorumluluk kavramı, tarafsızlık ve belgelendirme kavramı, tutarlılık kavramı ve tam açıklama kavramı, özün önceliği kavramı MSUGT’ye göre muhasebe mesleğinde etikle ilgili düzenlemelerdendir (Ünsal, 2008:6). Bilindiği gibi muhasebe meslek mensupları mesleği yürürlükteki mevzuat ile genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri ve temel kavramları çerçevesinde yürütürler. Bu temel kavramlardan biri olan “sosyal sorumluluk kavramı” diğer kavramlar içinde etik ile bire bir ilişkili bir kavram olup, etik kurallarına uyumu zorunlu kılmaktadır. Çünkü sosyal sorumluluk kavramı diğer tüm kavram ve ilkelerin uygulanışlarındaki etkinliği doğrudan etkilemektedir. Muhasebe açısından bu kavram meslek mensubunun üstlendiği sorumluluğu yerine getirmesini, muhasebenin kapsamını, anlamını ve amacını ifade etmektedir (Selimoğlu, 2006:444). Sosyal sorumluluk Kavramı ve ahlaki değerlerle oluşturulmuş Muhasebe bilgilerini kullanan bilgi kullanıcılarının alacakları kararlarda o derece güvenilir ve doğru olacağından toplumun da çıkarları korunmuş olacaktır.

17 Sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Türkiye’de muhasebe mesleğini düzenleyen 3568 Sayılı Kanun’da, meslek etiği ayrıca düzenlenmemiş, sadece uyulması gereken kurallar olarak bazı düzenlemeler yapılmıştır. Bu kurallar ile muhasebe mesleğinde çalışma disiplini, mesleki güven ve etik amaçlanmıştır. Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları Hakkındaki Yönetmelik 3 Ocak 1990 tarih ve sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğin ikinci bölümünde meslek mensuplarının çalışma usul ve esasları belirtilmiştir. Yönetmeliğe göre meslek etiğini sağlamaya yönelik düzenlemeler maddeler halinde açıklanmıştır. Bunlar aşağıdaki Tablo.2’de sunulmuştur.

18 3.1.4. Sermaye Piyasası Kurulu(SPKur.) Tarafından Yapılan Düzenlemeler
2499 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu (SPK)’nda kamuyu aydınlatma ilkesinin (md. 22 d ve e’de) esas alındığı ve SPKur. tarafından yayınlanan tebliğlerde meslek etiğiyle ilgili bazı konulara yer verildiği görülmektedir.SPKur.’nun Seri: X, No:7, 12, 15 Sayılı Tebliğler ve Seri:X, No:16 Sayılı Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğdir. Bu tebliğlerde bağımsız denetimle ilgili olarak şu konulara yer verilmektedir; Bağımsız Denetim Faaliyeti, Bağımsız Denetim Kuruluşları, Bu Kuruluşların Yetkilendirilmesi, Bağımsız Denetçiye İlişkin Standartlar, Bağımsız Denetim Faaliyetine İlişkin Standartlar, Raporlamaya İlişkin Standartlar. 4 Mart 1996 tarih ve sayılı resmi Gazetede yayınlanan Seri X, No:16 Sermaye Piyasasında Bağımsız Denetim Hakkında Tebliğin ikinci bölümünde de bağımsız denetim kuruluşlarının yönetici ve denetçilerinde aranılan nitelikler ayrıntılı biçimde açıklanmıştır. Bu niteliklerden etikle ilgili olanları şöyle sıralanmaktadır; Mesleki yeterlilik(m.8), Bağımsızlık ilkeleri(m.9), Mesleki özen ve titizlik(m.12), Ticaret ve mesleğe aykırı faaliyet yasağı(m.13), Reklam yasağı(m.14), Sır saklama yükümlülüğü(m.15), Karşılıklı ilişkiler ve haksız rekabet(m.16), Ekip çalışmasında görev, yetki ve sorumluluk dağılımı (m.17).

19 Ayrıca 12.06.2006 tarih ve 26196 sayılı RG’de yayımlanan Seri: X no:22 nolu Sermaye Piyasasında
Bağımsız Denetim Standartları hakkında tebliğin ikinci kısım birinci bölümü (Bağımsız denetim kuruluşlarının yetkilendirilmelerine, yönetici ve bağımsız deneticilere ilişkin esaslar) mad.4’de (b, e, f, g, h bentlerinde) yönetici ve bağımsız denetçiye ilişkin hususlar ile bağımsız denetçilerin nitelikleri ikinci bölüm mad. 7’de 3568 sayılı meslek kanuna atfen sayılmıştır.Ayrıca SPKur. tarafından yayınlanan “Sermaye Piyasasında Mali Tablo ve Raporlara İlişkin İlke ve Kurallar Hakkındaki 1 No’lu tebliğ’in birinci bölümünde (md. 3) muhasebenin temel kavramları sıralanmış ve muhasebe politikalarının seçilmesinde ve bu politikaların uygulanmasında bu kavramların esas alınacağı açık olarak belirtilmiştir. Aynı Tebliğin üçüncü bölümünde Mali Tablolara İlişkin Şekil ve esaslar sıralanmış ve mali tabloların işletmelerin varlıkları, kaynakları, mali durumu ve kar veya zararı hakkında gerçeği ve doğruyu yansıtacak bir biçimde hazırlanması gerektiği açıkça vurgulanmıştır ki buda yine meslek mensuplarıyla ve etikle ilişkilendirilebilir. SPK mevzuatı incelendiğinde daha çok bağımsız denetim faaliyeti yapacak meslek mensupları açısından birtakım kuralların konulmuş olduğu görülmektedir.

20 3.2. Doğrudan Yapılan Düzenlemeler
Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Meslek Ahlakı Kuralları İle İlgili Mecburi Meslek Kararı Türkiye’de muhasebe meslek etiği ile ilgili doğrudan yapılmış ilk düzenleme tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir Meslek Ahlakı Kuralları İle İlgili Mecburi Meslek Kararı” olmuştur.3568 sayılı Kanun’a göre ruhsat almış Serbest Muhasebeci, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin taşımaları gereken asgari nitelikler, yasal davranışları ve sorumlulukları 3568 sayılı Yasa ile bu Yasa’ya dayanılarak çıkarılan Yönetmeliklerle düzenlenmiştir. Bu mecburi meslek kararının amacı yasal gerekleri aşan ölçüde meslek mensuplarının kendilerini kontrol etmeleri amacıyla moral ilkeler sistemini, toplum, müşteriler ve diğer meslek mensuplarıyla ilişkilerde uyulması gereken ve yerine getirilmesi gereken kuralları içermektedir(md.1). Bu mecburi meslek kararı ile saptanan meslek ahlak kuralları Serbest Muhasebecileri, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirleri ve Yeminli Mali Müşavirleri ve muhasebe meslek şirketlerini (muhasebe, denetim, müşavirlik ve tasdik şirketleri) kapsamaktadır(md.2).

21 Bunun yanında TÜRMOB tarafından farklı zamanlarda yayımlanmış diğer bazı meslek kararları da bulunmaktadır. TÜRMOB tarafından yayımlanmış olan bu meslek kararları da aşağıdaki Tablo.4’da ayrıntılı olarak sunulmuştur. Görüldüğü gibi farklı zamanlarda düzenlenen ve yukarıda adı geçen mecburi meslek karar(ları)ında muhasebe meslek etiği ile ilgili düzenlemelere geniş bir şekilde yer verilmiştir.


"12- Türkiye’de Muhasebe Meslek Etiğine Yönelik Yapılan Düzenlemeler   Meslek ahlakının ekonomik kalkınma çabalarını güdüleyici yöndeki etkileri araştırmacıların," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları