KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Köy altı yerleşmeleri.
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Çark-ı Sosyal Oyunu.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
TÜRKİYE’DE İKLİM.
Kazanım 1.Görsel materyaller ve verilerden yararlanarak Türkiye'de nüfusun dağılışının neden ve sonuçlarını tartışır. 2.Tablo ve grafiklerden yararlanarak.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak.
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
TEMEL KAVRAMLAR. TEMEL KAVRAMLAR NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede.
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım (Akdeniz)
GÖÇLER 1.
SAĞLIKSIZ KENTLEŞME (ÇARPIK KENTLEŞME)
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
COĞRAFYA PERFORMANS ÖDEVİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
MARMARA BÖLGESİ Marmara Bölgesi yurdumuzun kuzey batısında bulunur.
ÖĞRETMENİM: ÜMİT OĞUZHAN
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
NÜFUSUN GELİŞİMİ DAĞILIŞI ve NİTELİKLERİ
NÜFUS VE YERLEŞME.
2.ÜNİTE: YERYÜZÜNDE YAŞAM KONU: TÜRKİYE’NİN İKLİMİ
Türkiye’nin Bölgelere Göre Yıllık Yağış Rejimleri
Coğrafi Bölgeler.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
NÜFUS.
Nüfus ve Dağılışını Etkileyen Faktörler
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
DÜNYADA NÜFUSUN ALANSAL DAĞILIŞI
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
Yurdumuzda Nüfus.
ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
FOTOĞRAFLARLA GÜZEL TÜRKİYE'MİZ.
NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede temel araçlardan biridir.
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
A. NÜFUSUN ÖNEMİ ve ÖZELLİKLERİ 1. Nüfus Sayımları ve Nüfusun Önemi Nüfus: Belirli bir zamanda ve sınırları belirli bir alanda yaşayan insan sayısıdır.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
Sunum transkripti:

KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS ADI:BAHTİYAR SOYADI:EKİN BÖLÜMÜ:SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 2.ÖĞRETİM 3.SINIF NO:20110956007

Nüfus:Sınırları belli bir alanda belli bir zamanda yaşayan insan topluluğudur. Demografi: Nüfusu inceleyen bilim dalıdır.

Türkiye’de Nüfus Türkiye’de ilk nüfus sayımı 1831 yılında yapıldı. 2.Mahmut döneminde yapıldı. Yalnızca askere gidecek ve vergi verecek erkekler sayıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nde ilk nüfus sayımı ise 1927 yılında yapıldı. İkincisi 1935 yılında yapıldı. 1990’a kadar 5 yılda bir,sonrasında 10 yılda bir yapıldı. Ancak 1997 de seçmen sayısını belirlemek için ara sayım yapıldı.

Son nüfus sayımı 2000 yılında yapıldı. Ülkemizde yapılan nüfus sayımları ile insan sayısı,nüfus yoğunluğu,nüfusun yaş ve cinsiyet dağılımı,okuryazarlık,iş durumu,öğrenim durumu,medeni durumu,köy ve kırsal durumlar tespit edilir. Nüfus sayımlarını (TÜİK)Türkiye İstatistik Kurumu yapar.

Nüfus yoğunluğu Bir yerde km2ye düşen insan sayısıdır. Nüfus yoğunluğu:nüfus miktarı/yüz ölçümü Türkiye’de en az nüfus artışı 2.dünya savaşı nedeniyle 1940-1945 yılları arasında olmuştur. En fazla nüfus artışı ise 1960-1965 yılları arasında olmuştur.

Nüfus artışının olumlu sonuçları Üretim ve vergi gelirleri artar. Mal ve hizmet üretimine talep artar. İş gücü artar ve ucuzlar,üretim ucuzlar. Yurt savunması kolaylaşır

Nüfus artışının olumsuz sonuçları Kişi başına düşen milli gelir azalır. Enflasyon ve işsizlik artar. Göç ve çarpık kentleşme meydana gelir. Kaynaklar hızla tükenir. Trafik sorunu ortaya çıkar. İhracat azalır Anarşi ve terör artar. Alt yapı yetersiz kalır.

Türkiye’de nüfusun dağılışı yoğun nüfuslu yerler. Marmara bölgesi (çatalca-kocaeli):Nüfusun yoğun olma sebepleri;tarım,ticaret,turizm,sanayi ve ulaşım Kıyı ege:tarım,sanayi,turizm ve ticaret İç Anadolu (yukarı Sakarya):Başkentin burada olması,tarım,ticaret,sanayi Kıyı Akdeniz: tarım,turizm,sanayi Doğu ve batı karadeniz:tarım, sanayi ,iklim Güneydoğu ve doğu:tarım,ticaret

Seyrek nüfuslu yerler Doğu Anadolu’nun yüksek yerleri,Akdeniz’de Teke ve Taşeli platoları,Ege’de Menteşe yöresi,Marmara’da Biga yarımadası,Yıldız dağları,İç Anadolu’da Tuz gölü ve çevresi,Karadeniz’de Bayburt,Sinop ve Gümüşhane’dir. Buraların iklimi sert,ulaşımı zor,dağları fazladır. Yalnız bunlar tam etki değildir;mesela Sinop’un iklimi güzel ama iç kesimlere ulaşımı zordur.

Nüfusu Etkileyen Faktörler İKLİM YER ŞEKİLLERİ YÜKSELTİ DENİZELLİK-KARASALLIK EKONOMİK ETKİNLİKLER ULAŞIM YER ALTI ZENGİNLİKLERİ

GÖÇ Ekonomik,siyasi.toplumsal ve doğal nedenlerden dolayı insanların yer değiştirmesine göç denir. İÇ GÖÇ:Ülke içinde yapılan göçlerdir.buda mevsimlik ve sürekli göç diye ayrılır.

İÇ GÖÇÜN NEDENLERİ Kırsal kesimde hızlı nüfus artışı Tarım alanlarının miras yoluyla parçalanması Kırsal kesimde iş imkanlarının yetersiz kalması Kentlerde iş imkanlarının daha fazla olması Doğal afetler Makineli tarım Güvenlik Kan davaları

İÇ GÖÇÜN SONUÇLARI Çarpık plansız kentleşme Alt yapı sorunları Belediye hizmetlerinin yetersiz kalması İşsizliğin artması Hırsızlık ve kapkaç gibi sorunların yaşanması Çevre kirliliği meydana gelir Trafik ve eğitim sorunları olur Ülkemizde iç göçler doğudan batıya doğrudur.

DIŞ GÖÇ Bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan göçlerdir. Dış göçün sebepleri: İş bulma Savaş ve doğal afetler Ülkeler arası nüfus değişimi Etnik ve kültürel nedenler Turizm faaliyetleri

Dış göçün sonuçları Göç alan ülkelerin nüfusu artar. Kültürel etkileşim olur. Ekonomik ilişkiler gelişir. İnsanlar arasında sosyal diyalog gelişir.

Beyin göçü:yetişmiş insan gücünün bilimsel araştırmaları devam ettirmek amacıyla başka ülkeye gitmesine denir. Türkiye’de yerleşmeyi etkileyen faktörler: İklim Yeryüzü şekilleri Toprak Ekonomik etkenler Su kaynakları Maden,turizm vb…

YERLEŞME Kırsal yerleşme:Nüfusu 10 binden az olan yerlerdir. Kasaba,köy,köy altı yerleşmeleri(mezra,mahalle,bağ,yayla,divan) Kentsel yerleşme:küçük şehir 10.000-25.000 Orta şehir:25.000-100.000 Büyük şehir:100.000-500.000 Metropol şehir:500.000’den çok olan şehirlerdir.