Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI
Advertisements

EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
Prof.Dr.Erdal BEŞER ADÜ Tıp Fakültesi ADÜ SEM Müdürü
HASTA HAKLARI BİRİM FAALİYETLERİ
EK DERS ÜCRETİ (1) 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununun 11 inci maddesi hükümleri gereği Yükseköğretim Kurumlarında kısmı statüde çalışanlar dahil.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
Türk Bankacılık Sektörü Genel Görünümü
Konu Başlıkları Mevcut Duruma Bakış Karmaşaya Bir Çözüm?
BOLOGNA SÜRECCİNİN TÜKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN.
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
27 Haziran 2008, Prof. Dr. A.S.GÖKALP BOLOGNA SÜRECİ VE KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp Prof. Dr. Ayşe Sevim Gökalp.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus AB Yüksek Öğretim Programı Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi.
ÖYP SÜREÇ. AMAÇ Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı kapsamında, lisansüstü eğitim verme imkânına sahip olan yükseköğretim kurumlarında, öğretim üyesi ihtiyacı.
Uluslararası Hareketlilik ve Finansman İzmir Ekonomi Üniversitesi Oturumu.
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
Uzman Havuzu Projelerin ön değerlendirme, değerlendirme ve izlenmesinde görevlendirilmek üzere üniversitelerin en az lisans düzeyindeki mühendislik veya.
Ardahan ÜNİVERSİTESİ Yaz Okulu YÖNETMELİĞİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
TAM GÜN DEĞİL; ESNEK ÇALIŞMA DÜZENİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU AKADEMİK DEĞERLENDİRME ve KALİTE GELİŞTİRME TOPLANTISI NİSAN 2010.
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
TAM GÜN YASASI VE ASİSTAN HEKİMLER DR.AYSUN ERBAHÇECİ.
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
BOZOK ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ PERSONEL DAİRE BAŞKANLIĞI
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
5. Ulusal Meslek Yüksekokulları Müdürleri Toplantısı 1. Komisyon Raporu Meslek Yüksekokullarında İşyeri Eğitimi -İşyeri eğitiminin planlanması ve kredilendirilmesi.
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
ASPB ENGELİ VE YAŞLI HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENCİ GÖZÜYLE BOLOGNA SÜRECİ 30 NİSAN 2012,İZMİR N.KÜRŞAD SOLAK AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ KONSEYİ BAŞKANI.
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
NÜFUS HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Görev ve Sorumluluklar PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 1-Üniversitelere Akademik Kadro Tahsis Edilmesi YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
İTÜ Personel Daire Başkanlığı
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ
SAYILI KANUNUN 40/B MADDESİ KAPSAMINDA GÖREVLENDİRME
SUT fiyatlarının her yıl , ÜFE veya TÜFE oranında güncellenmesi,
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
T.C. Yükseköğretim Kurulu
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın çağrıları sonrasında; işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılması hedeflerine yönelik olarak,
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi ve TEŞVİK
Sunum transkripti:

Türk yükseköğretim sisteminin Bologna karnesinde yaşam boyu öğrenim Sorunlar ve çözüm önerileri Ayşe Soysal Boğaziçi Üniversitesi

Bologna süreci yükseköğretim karnesinin başlıkları:  Derece sistemi  Kalite güvencesi  Tanıma  Yaşam boyu öğrenim  Ortak derece

Bologna Süreci Durum Değerlendirme Raporu

YeşilAçık YeşilSarıTuruncuKırmızı Mükemmel Performans Çok İyi Performans İyi performansGelişme Var Az Gelişme Var Derece Sistemi’nin Değerlendirmesi

BOLOGNA KARNESİ Derece SistemiKalite GüvencesiTanıma TÜRKİYE Türk Yükseköğretiminin Bologna Süreci Durum Değerlendirmesi Bologna Ülkeleri 2007 Ortalaması Yaşam BoyuÖğrenim Ortak Derece Uygulama Erişim Yeterlilik. Çerçevesi AvrupaStand. v e İlkeleri DışDeğerlen. ÖğrenciKatılımı Ulusl. K atılım DiplomaEki LizbonTanımaAnl. AKTS YaşamBoyuÖğrenim OrtakDerec.

Neden Türkiye’nin karnesindeki yaşam boyu öğrenim notu tatmin edici değil? Bu notun yükseltilmesi için ne yapmamız gerekiyor?

Üniversite öğretim üyelerinin bilgi birikimlerini sektör ile paylaşabilmeleri için yeni yasal düzenlemeler yapılması gerekiyor sayılı Yüksek Öğretim Yasası’nın 38. ve 58. maddeleri değiştirilmelidir.

Üniversite öğretim üyelerine, maaşları ve telif ödemeleri dışında ancak görevlendirmeler çerçevesinde ödeme yapılabilir. Bu ödemeler, 3 ayrı yasa maddesi ile düzenlenmiştir:  2547 sayılı yasanın 38. maddesi  2547 sayılı yasanın 58. maddesi  4691 sayılı Teknopark Geliştirme Bölgeleri Kanunu’nun ilgili maddesi

38. madde  38. madde, kamu kurumları, kamu yararına çalışan kurumlar ve vakıflar, sosyal güvenlik kurumları, kamuya yararlı dernekler ve bunların iştirakleri, ile araştırma kurumları geçici olarak görevlendirilen öğretim üyelerinin alabilecekleri ücreti tanımlamaktadır.  Bugün ayda brüt 380 YTL kadar olan bu sınır, öğretim üyelerinin sektöre yapabilecekleri katkıları karşılamak açısından yetersizdir ve caydırıcı olmaktadır.

58. madde  58. madde, üniversitelerin Döner Sermaye’leri ile ilgilidir ve yapılan iş karşılığında alınan ücretten yapılan kesintileri belirlemektedir.  58. maddeye göre, bir öğretim üyesine, yürüttüğü bir Döner Sermaye projesinden ancak %37 oranında ödeme yapılabilmektedir. Bu oran, teşvik edici olmaktan uzaktır.

Öneri:  Öğretim üyelerinin 38. madde çerçevesinde alacakları ücretlere uygulanan üst tavan kaldırılmalıdır (aynen Teknoparklarda olduğu gibi).  Döner Sermaye projelerine uygulanan kesintiler indirilerek öğretim üyelerine ödenebilecek oran arttırılmalıdır (hem hazine payı, hem de üniversitenin aldığı birim payı azaltılmalıdır).