ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Advertisements

TAŞLAMA TEZGÂHINDA TEMEL BİLGİ VE BECERİ İŞLEMLERİ
GELENEKSEL OLMAYAN YAPIM YÖNTEMLERİ
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN
BÖLÜM 3 TALAŞ KALDIRMA SIRASINDA OLUŞAN ISI.
BAŞKALLAR OTOMOTİV SAN. ve TİC. LTD. ŞTİ.
GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
Frezeleme metodu.
Kaliteli Teknik Resmin Üç Temel Niteliği:
MAKİNE TEKNOLOJİLERİ ALANI
Elektrik Elektriksel kuvvetler, Elektriksel alan, Elektrik potansiyeli
LAZER İLE KESME Lazer ışınının elde edilmesi kolaylaştıktan sonra uygulama alanları da artış göstermiştir. Endüstriyel alanda kullanımı kaynak, kesme ve.
Manyetik alan ve kuvvetler Manyetizma  Magnetler.
DÖVME (Forging) Dövmenin tarihi 4000 yıl veya daha fazlasına dayanmaktadır. Cıvatalar, perçinler, çubuklar, türbin milleri, paralar, madalyalar, dişliler,
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
ULTRASONİK İŞLEME YÖNTEMİ
Konu :ELEKTRO EREZYON TEZGAHI İŞLEME MODLARI, PARAMETRELERİ VE KULLANILAN ELEKTROD MALZEMELERİ anlatan :OĞUZHAN KAYA ELEKTRO EREZYON TEKNOLOJİSİ.
CNC TEL EROZYON Tel erozyon ile işleme, elektrot olarak bobin şeklinde makaraya sarılan iletken telin, sürekli olarak yukarıdan aşağıya doğru ilerletilmesi.
Dalga Kılavuzları ve Uygulama Alanları
Proxy ayarını yapmak ne işe yarar?
ve TORNALAMA İŞLEMLERİ
Freze tezgahları ve Frezecilik
ALET BİLEME İŞLEMLERİ.
TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
AKIŞ ÖLÇÜMÜ.
AZDIRMA TEZGAHI İLE DİŞLİ AÇMAK
FELLOW TEZGAHI İLE DİŞLİ AÇMAK
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
KOROZYONDAN KORUNMA.
G74 Delik Delme Çevrimi Çevrimin Açıklaması G74 R… G74 Z… Q… F…
FREZELEME ve FREZE TEZGAHI ÇEŞİTLERİ
HAREKET EKSENLERİ VE SAYISAL DENETİM TÜRLERİ
TEL EREZYON TEZGAHININ. İŞLEME YÖNTEMLERİ. ve
İMALAT YÖNTEMLERİ Bölüm- 3 Endüstrİ Ürünlerİ TasarImI bölümü.
İzdüşüm Bir cismin, herhangi bir düzlem üzerine düşürülen görüntüsüne izdüşüm denir.Görüntünün oluşması için uygulanan metoda da izdüşüm metodu denir.
Aşındırıcı su jeti ile işleme
ALGILAYICILAR-IV MANYETİK SENSÖRLER
KESİT VE ÇAP ÖLÇMEK Kesitin Tanımı
HADDELEME GÜCÜNÜN HESAPLANMASI:
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
TEKNİK RESİMDE KESİT GÖRÜNÜŞ
MİKROMETRELER Kumpaslara nazaran daha hassas olan ve okuma kolaylığı sağlayan ölçü aletleridir. Genellikle silindirik parçaların çaplarının ve ya düz parçaların.
BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR. BÖLÜM 6 DİFERANSİYEL VE AKSLAR.
Refrakter Metaller Toz Metalurjisi ve Sinterleme.
HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K K ayna ayna
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
(section 3) Bölüm 3 Helisel dişli çarklar
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
HOŞGELDİNİZ GALVANİZLİ ÇELİKLERİN KAYNAK KABİLİYETİ K K ayna ayna
4. İŞ PARÇASI KOORDİNAT SİSTEMİ TANIMLAMA İş parçası sağlam bir şekilde bağlandıktan sonra referans olarak seçilen takımla sıfırlama işlemi yapılır. Bunun.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
DÜNYA’NIN HAREKETLERİ
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ
COĞRAFYA HÜSEYİN GEÇİT
Tez Danışmanı: Prof. Dr. H. Rıza BÖRKLÜ
DİŞLİ ÇARK MEKANİZMALARI
TALAŞLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ ÜNİTE-5. KONU BAŞLIKLARI Giriş Üretim Yöntemlerinin Sınıflandırılması Talaşlı Üretimin Temelleri Talaşlı Üretim Yöntemleri CNC.
T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.
Üniversal freze tezgahı
EÜT 252 ÜRETİM YÖNTEMLERİ YÜZEY İŞLEMLERİ.
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MOHR DAİRESİ DERS NOTLARI M.Feridun Dengizek.
FIZ 171 GRAFİK ÇİZİM PROGRAMI ORIGIN. Temel bilimlerde yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılan grafik programlarından biri ORIGIN’dır.
Makine Metal San. ve Tic. Ltd. Şti. Altınova Mahallesi 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
CNC tezgah ve sistemlerde; tezgah, parça ve takım olmak üzere üç ayrı koordinat sistemi vardır. Bu koordinat sistemlerinin  orijinlerine; tezgaha ait olanına 
Sunum transkripti:

ERHAN ALTUN TEL EREZYON TEZGAHLARININ ÖZELLİKLERİ MAKİNE PROGRAMI 106731004

TEL EREZYON TEZGAHLARI

TEL EREZYON TEZGAHLARI Tel erozyon, üzerinde yüksek yoğunlukta akım geçirilen bir tel yardımıyla kesme yöntemidir. Klasik olmayan imal usulleri arasında yer alan bu yöntemle, sert ve karmaşık profilli iletken parçaların mikron hassasiyetinde işlenebilmesi mümkündür. Bu tezgâhlarda, farklı elektriksel kutuplara bağlanan tel elektrot, iş parçasına yaklaştırıldığında elektriksel boşalımlarla yüksek bir sıcaklık meydana gelmekte ve yerel metal ergime yolu ile talaş kaldırılmaktadır

TEL EREZYON TEZGAHLARI Bu tezgâhlarda, farklı elektriksel kutuplara bağlanan tel elektrot, iş parçasına yaklaştırıldığında elektriksel boşalımlarla yüksek bir sıcaklık meydana gelmekte ve yerel metal ergime yolu ile talaş kaldırılmaktadır Talaş kaldırma hızı, her bir kıvılcımdaki enerji miktarı ve her kıvılcımın zaman aralığına göre değişmektedir. Tel Erozyon Tezgâhlarında program iki aşamadan meydana gelmektedir

TEL EREZYON TEZGAHLARI

TEL EREZYON TEZGAHLARI Programın 1. aşamasında, İş parçasının şekli bir koordinat düzlemi içerisinde, şekildeki her bir elemana nokta, daire ve çizgi numaraları verilerek çizilmekte, 2. aşamada ise kesme yolu yardımıyla esas şekil belirlenmektedir. Kesme işlemi başlatıldığında tel kesme yolunu izleyerek kesme işlemi tamamlanmaktadır. Bu tezgahlarda genellikle tel çapları 0,05~0,4 mm arasında değişen pirinç, molibden ve tungsten tel elektrotlar kullanılmaktadır.

TEL EREZYON TEZGAHLARI Bu sayede parça yüzeyinde oluşabilecek maksimum radius miktarı 0,4mm yi geçmez. Tel erozyon tezgâhında bakır tel (+) , tabla ise (-) yüklüdür. Kesim; telin parçaya değmesi ile meydana gelen ark ile oluşur. Ark anında 8000~12000 °C ısı oluşur. Tel erozyon tezgâhı sanayide yapımı çok zor olan birçok iş parçasının imalatında kullanılır özellikle kalıp yapımında yaygın bir şekilde kullanılmakla beraber dişli çarkların imalatında da kullanılmaktadır.

TEL EREZYON TEZGAHLARI Tel erozyon tezgâhına takılmış tel makarası

TEL EREZYON TEZGAHLARI Çünkü tel erozyon tezgâhından çıkan bir imalatın taşlanması gerekmez. Herhangi bir imalatın diğer tezgâhlarda işlenmesi mümkün olmayan kısımlarının sadece telin yarıçapı kadar bir tolerans bırakılarak parçanın işlenmesi mümkündür. Ayrıca çok sert olan metaller elektrik iletebilmek koşuluyla işlenebilir Çapaksız parça işlenebilmesi ve yüzey pürüzlülüğünün diğer imalat yöntemlerine göre az olması belli başlı avantajlarıdır.

TEL EREZYON TEZGAHLARI Dezavantajları ise telin düşük talaş kaldırma hızına sahip olması ve kesici boyutunun sınırlı olmasıdır. Sanayide çeşitli türlerdeki kalıp elemanlarının ve dişli çarklarının yapımında, sert metal takımlarının işlenmesinde, elektro erozyon tezgâhlarında kullanılan karmaşık şekilli ve hassas elektrotların işlenmesinde, yüksek hızlarda çalışan kamların imalatında kullanılmaktadır. Tel Erozyon Tezgahı Çeşitleri Tel erozyon tezgahları, havuzlu soğutmalı ve püskürtme soğutmalı olarak üretilmektedir.

TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ Tel erozyon tezgahlarında X, Y, Z, ana eksenleri ve U, V yardımcı eksenleri olmak üzere toplam 5 eksen vardır. X ekseni : Tablanın sağa sola hareketini sağlar. Y ekseni : Tablanın ileri geri hareketini sağlar. Z ekseni : Telin yataya dik olan eksenidir. Kesilen parça kalınlığına göre değişir.

TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ U ekseni : Telin X ekseninde kaydırılmasıyla oluĢan eksene U ekseni, kaydırma açısına da U açısı denir. V ekseni : Telin Y ekseninde kaydırılmasıyla oluşan eksene V ekseni, kaydırma açısına da V açısı denir. Açılı kesimlerde telin programladığımız açı kadar yatmasını sağlar.

TEZGAH KORDİNAT EKSENLERİ Program yazımında çoğu zaman bu eksenler doğrudan programlanmaz. Bu eksenlerin yapması gereken hareketler verdiğimiz açıya bağlı olarak tezgah bilgisayarı tarafından hesaplanır ve uygulanır.

TEL EREZYON TEZGAHLARI

KONTROL PANEL TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ Tel erozyon tezgahı kontrol üniteleri 3 kısımdan oluşmaktadır. Bunlar: Kesme şartlarını ayarlamada kullanılan servo-mekanizma kısmı, Parça üretmek için gerekli data ve tezgah ayarının yapıldığı kısım Elle data girişinin yapıldığı kısım

KONTROL PANEL TUŞLARI VE ÖZELLİKLERİ Kontrol Panelinde Bulunan butonlar Tezgahi Açma Butonlari, Gösterge Ekrani Kontrol Tuslari Pozisyon Tuslari, Program Tusu Offset (Telafi) Tusu, Harf Tuslari Numara Tuslari, Input (giris) tusu, Kursor Kontrol Tuslari, Program Yazma Tuslari, Reset Butonu

KAYNAK: http://www.tedarik.com www.megep.com BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM  KAYNAK: http://www.tedarik.com www.megep.com http://muhendislik.nigde.edu.tr http://www.belgeler.com