Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN."— Sunum transkripti:

1 T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN IRAK Sunumu Hazırlayanlar: Ercan ERGİN Arafat ÜREKİL Mehmet İZ Oğuzhan GÜLEÇ Adil İSSAKHA Bilal UVEYS

2 Alaşım Nedir? Alaşım, bir metal elementinin en az bir başka element (metal,ametal)birleşmesiyle oluşan homojen karışımdır. Elde edilen malzeme yine metal karakterli malzeme olur. Alaşımlar, uygulamaların gerektirdiği fiziksel özelliklere sahip malzemeler üretilmesinde yaygın olarak kullanılır.

3 Alaşımların Tarihçesi! İnsanoğlunun değişik metallerden yaptığı ilk alaşım olarak, bronz örnek verilebi­lir. Bakır ile kalayı alaşım yaparak kullanmış ve bir çağı bronz çağı (M.Ö. yaklaşık 2500) olarak tanımlanmıştır. Alaşımı meydana getiren kalay ve bakır metallerinin ergime derecesinin düşük olması, bronz yapımının ilk olmasına olanak sağlamıştır.

4 Neden Alaşım Yapılır! Malzemenin fiziksel ve mekaniksel özelliklerini değiştirmek suretiyle daha elverişli malzemeler üretmek için. Çok sayıda ve değişik özelliklerde metaller geliştirerek ihtiyaçlara cevap vermek için. Isıl işlemlere uygun metaller üretmek için. Malzemenin maliyetini düşürmek için. Malzemeyi aşınma ve dış şartların yıpratıcı etkilerinden korumak için.

5 Alaşımların Özellikleri ! Herhangi bir alaşım, kendisini oluşturan tüm metallerden farklı özellikler taşır. Yeni oluşturulan alaşımların özellikleri, alaşımı oluşturan elementlerin özelliğine ve oranına göre değişir.

6 Önemli Alaşımları Bulunan Elementler Bakır (Cu) Çinko (Zn) Alüminyum Kurşun (Pb)

7 Alaşım Nasıl Oluşur? Elementlerin alaşım oluşturabilmesi için, atomların tek tek bir ölçüye göre gruplaşması gerekir. Bazı atomların bir bölümü bu gruplaşmaya katılırken, bazılarında tüm atomlar katılmaktadır. Mesela pirinçte bütün çinko ve bakır atomları bir araya gelir ve moleküller halinde gruplaşırlar. Çelikte ise demir atomları ve karbon atomlarının bir bölümü birleşerek, demir karbür molekülleri oluşturur

8 Alaşımların Elde Edilmesi Alaşımlar: Birden fazla çeşitli maden parçaları eritilmek suretiyle elde edilir. Madenlerin oksitlenmelerine engel olmak için kömür tozu ile örtülür ve toprak bir pota içerisinde eritilir.

9 Alaşım Nasıl Yapılır?

10 Reverber Fırınlarında Ergitme Öncesi Metallerin Preslenmesi

11 Reverber Fırınlarında Ergitme Öncesi Preslenen Metallerin Ocaklara Taşınması

12 Reverber Fırınlarında Ergitme

13 Reverber Fırınlarında Eritme Dönüşüm Sistemi

14 Alaşımların Adlandırılması Alaşımlar ya bu alaşımı meydana getiren metallerin adları yan yana getirilerek (gümüş-bakır alaşımları, ferro-nikeller), ya alaşıma özel bir ad verilerek (Pirinç, Duralümin, İnkonel) ya da sembolik belirtmeler (normlar ve standartlar) kullanılarak adlandırılır. Sayıları çok yüksek olduğu için, alaşımları içlerindeki başlıca metale göre sınıflandırmak gerekir

15 Bakır Alaşımları Bakır + Kalay —> Tunç Bakır + Çinko —> Pirinç Bakır + Çinko + Nikel —> Mayakor Bakır + Çinko + Kalay —> Teknik eserler tuncu Bakır + Alüminyum —> Fen aygıtlarında, deniz valfleri, pervaneler, dümenler.

16 Altın, gümüş ve altın, bakır alaşımları Altın + Gümüş —> Yeşil altın Altın + Gümüş —> Solmuş yaprak altını Altın + Gümüş —> Su yeşili altını Altın + Gümüş + Bakır —> Roz altını Altın + Gümüş + Bakır —> Sarı, çok beyaz, değerli İngiliz altını

17 Kurşun alaşımları Kurşun + Kalay —> Lehim Kurşun + Arsenik —> Saçma ve mermi Kurşun + Antimon + Kalay —> Matbaa harfleri

18 Demir alaşımları Krom + Demir —> Tel-silindir yatakları Demir + Nikel —> Fen aletleri Demir + Nikel —> Ampul teli Demir + Molibden —> Yüksek hızlı dökümde Demir + Volfram —> Parça dökümünde (tungsten çeliği) Demirin fosforlu, karbonlu, silisyumlu, çelikleri de önemli alaşımlardandır.

19 Nikel alaşımları Bakır + Nikel —> Asit tankları (Monel Metal) Nikel + Krom —> Elektrik demiri ve elektrik ızgarası.

20 Alaşım örnekleri Elektronik devrelerde kullanılan lehim bir alaşımdır.

21 Pirinç, bakır çinko alaşımıdır. Çinko oranı en fazla % 46 ′ dır

22 Amalgam, Civanın farklı metallerle oluşturduğu alaşım örneklerindendir. Örneğin, dişçilerin dolgu amaçlı kullandığı gümüş amalgamıdır.

23 Kobalt ve alaşımları, aşınmaya ve vücut sıvılarına dayanıklı bir malzeme olduğundan, vücut protezlerinde tercih edilir.

24 Silah mermileri ve saçmalar, Kurşun-Arsenik alaşımından yapılır. Bu yüzden ”kurşun”adıyla da bilinirler.

25 Kaynakça http://ferhatdokum.com.tr/Alasimlar_ve_Ozellikleri-7-tr http://yumurtaliekmek.com/alasimlar-ve-ozellikleri- nelerdir/-haber.html http://yumurtaliekmek.com/alasimlar-ve-ozellikleri- nelerdir/-haber.html https://tr.wikipedia.org/wiki/Ala%C5%9F%C4%B1m https://www.makinaegitimi.com/malzeme-bilgisi/alasim- nedir-nasil-olusur.html https://www.makinaegitimi.com/malzeme-bilgisi/alasim- nedir-nasil-olusur.html https://www.azza13.com/sayfa/http-www-azza13-com- metal-alasim-elde-edilmesi-ve-adlandirmalari-dp-23-html Kütüphane


"T.C IĞDIR ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK VE ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ KONU: METAL ALAŞIMLAR Dersin Adı: Genel Kimya Ders Hocası : Zeynep ŞilanTURHAN." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları