Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Silindirik Delik Taşlama Silindirik taşlama tezgâhlarında,silindirik dış yüzeyler taşlanabildiği gibi, deliklerin taşlanması da yapılmaktadır. Delik taşlama işlemi için, silindirik dış yüzey taşlama taşı devre dışı bırakılır ve delik taşlama aparatı, tezgâhın taş başlığı üzerine tespit edilerek ayrı bir motordan hareketi alır. Delik taşlama işlemlerinde taşlama payı mümkün olan değerlerde az bırakılır. Çünkü, taşlanan delik çapına göre taş çapı küçüktür ve bu bakımdan, talaş kaldırma kapasitesi azalır. Delik taşlama mili hareketini, ya doğrudan motordan ya da kayış ve kasnaktan alır.

2 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Delik Taşlama Zımpara Taşları Delik taşlama işleminde kullanılan taşın özellikleri, silindirik dış yüzey taşlama işlemlerinde kullanılan taşlardan farklıdır.Delik taşlamada kullanılan taşların daha yumuşak ve daha seyrek dokulu olması gerekir. Taşın motordan hareket aldığı mil yataklarındaki boşluktan oluşan titreşim, taşın kırılmasına neden olabilir. Bu yüzden bu tip tezgâhlarda daha sert taş seçilerek kullanılmalıdır.

3 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Delik Taşlama İşlemi İçin İş Parçalarının Bağlanması Delik taşlama işlemlerinde, taşlanacak iş parçaları, boyutlarına ve taşlanacak parça sayısına göre, üç ayaklı aynalara, bağlama kalıplarına veya mıknatıslı aynalara bağlanmak suretiyle taşlanır. Küçük çaplı ve kısa boylu parçaları üç ayaklı aynalara bağlayıp taşlamak mümkündür. Aynı şekilde küçük çaplı ve boyu uzun parçalar, ayna ve yataklar yardımıyla bağlanıp taşlanabilir. Alın yüzeyi geniş ve kalınlıkları az olan parçalar ise mıknatıslı aynalara bağlanıp taşlanabilir.

4 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Delik Taşlamada Kurs Boyu Ayarı Boydan boya delik taşlama işleminde,delik ağızlarının konikleşmemesi için taş delik içerisinden çıkarılmaz. Delik boyu taş genişliğinden büyükse, taşın her iki delik ucundan çıkma miktarı taş genişliğinin 1/4 ü kadar olmalıdır.

5 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ

6 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Dalma Taşlama Dalma taşlama işlemi kademeli millerde, kademe genişliklerinin taşın genişliğinden küçük olması durumunda uygulanan bir taşlama yöntemidir. İş parçası sadece dönme hareketi yapar, taş iş parçasına doğru yaklaşır ve taşlama işlemi gerçekleşir.

7 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Puntasız Taşlama Tezgâhı Çok sayıdaki punta yuvaları açılmamış düz ve kademeli silindirik, konik ve profilli parçalarla, boydan boya vida açılmış parçaların taşlanmasında kullanılan tezgâhtır. Hidrolik sistemle tam veya yarı otomatik olarak çalışırlar.

8 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Puntasız taşlama işleminde iş parçası,iki taş arasına ekseni doğrultusunda yerleştirilir. Taşlardan birisi taşlama görevi yapar, diğeri ise iş parçasını kendi ekseni doğrultusunda ilerletir. İş parçasına yön veren bu taşa sevk taşı adı verilir ve normal taşlama taşına göre çapı daha küçüktür.

9 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Dişlilerin Taşlanması Makinelerde hareket ve güç iletimini sağlayan dişli çarkların, en önemli kısımları bölüm dairesi çapıdır Çünkü dişli çarklar, bu çapı ifade eden kısımlarda birbirine temas eder. Bu kısımların hassas işlenmesi, dişlilerin çalışma verimlerini artırarak güç ve hareketlerin daha rahat iletilmesini sağlayacaktır. Dişli taşlama yöntemleri genel olarak iki çeşittir: 1-Form(Biçim) taşlama 2-Çizgisel(Yuvarlanma) taşlama

10 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Yuvarlanma yöntemiyle dişli taşlama işlemi, tezgâha tek form taş veya iki çanak taş takılması ile gerçekleştirilir. Dişli çark taşın altında ileri geri hareket ederken, aynı zamanda salınım(yuvarlanma) hareketi de yapmaktadır. Dişli çarkın salınım hareketi, diş profiline uygun olarak tezgâh tablası tarafından gerçekleştirilir.

11 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ
Krankların Taşlanması Krank taşlama tezgâhı,endüstride özel amaçlı kullanılan taşlama tezgâhıdır. Özellikle otomotiv sektöründe kullanılan kranklar, bu tezgâhlarda taşlanarak, daha hassas olarak kullanılmaları sağlanır. Bu tezgâhlar kullanım alanlarına göre tam veya yarı otomatiktir. Hidrolik sistemle çalışır

12 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ

13 TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ


"TEMEL TAŞLAMA İŞLEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları