2 4691 SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE İSTİSNA VE TEŞVİKLER
Advertisements

Bölgede Ar-Ge Faaliyetinde Bulunmak İsteyen Girişimciler İçin Yapılacak Değerlendirme Başka bir kamu ve uluslar arası Ar-Ge destek programları kapsamında.
5. BİRİKİMLERİM.
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ARALIK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ.
DİĞER YABANCI KAYNAKLAR Dr. Ergün Kaya
Gelir ve Kurumlar Vergileri
1 Taşınmazlar ve İştirak Hisseleri ile Kurucu Senetleri, İntifa Senetleri ve Rüçhan Hakları Satış Kazancı İstisnası Feyyaz YAZAR Gelir İdaresi Başkanlığı.
GİDER VERGİLERİ KANUNU BANKA SİGORTA MUAMELE VERGİSİ
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
Örnek 1: Mehmet DÖNMEZ, eczacılık faaliyeti ile ilgilenmekte olup DÖNMEZ Eczanesini işletmektedir. Mükellefin 2009 yılına ait ticari kazancı TL’
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Gelir Vergileri Grup Müdürü V.
FAALİYETLERİNE YÖNELİK VERGİSEL TEŞVİKLER Gelirler Başkontrolörü

Döner Sermayeli İşletmeler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği
3218 SAYILI SERBEST BÖLGELER KANUNU
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
YENİDEN YAPILANDIRMA EMT İ A, MAK İ NE, TEÇH İ ZAT, DEM İ RBA Ş, KASA VE ORTAKLARDAN ALACAKLAR YAKUP CEYLAN.
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Ünite – 7 GİDER İŞLEMLERİ VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
Kıdem Ymm Ltd.Şti 1 KOBİ BİRLEŞMELERİNE SAĞLANAN TEŞVİKLER Bülent Yıldırım Yeminli Mali Müşavir KIDEM Yeminli Mali Müşavirlik ve Denetim Ltd.Şti.
BEYAN VE ÖZELLİKLİ DURUMLAR İbrahim Burak ASLANOĞLU
KURUMLAR VERGİSİ MATRAHI İLE STOPAJ GELİR VERGİSİ MATRAHLARININ TESPİTİ İLE KAR DAĞITIMINA İLİŞKİN ÖRNEK BİR ÇALIŞMA SAKARYA SERBEST MUHASEBECİ.
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
(STOK, KASA VE ORTAKLAR CARİ HESABINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR)
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
GELİR VERGİSİ BEYANINA İLİŞKİN ÖRNEKLER
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
Prof. Dr. Rüstem HACIRÜSTEMOĞLU TC. Galatasaray Üniversitesi
FİNANSAL KARAR TÜRLERİ
MUHASEBE UYGULAMALARI
YENİDEN YAPILANDIRMA KAPSAMINDA VERGİ ARTIRIMI YAKUP CEYLAN
MALİYET MUHASEBESİ.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Maliyet Muhasebesinde Yardımcı Hesap Kayıtları
Tam Maliyet, Normal Maliyet ve Değişken Maliyet Yöntemleri
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
Gelir Vergisi.
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
Karpayı dağıtımı. Örnek Tekstil ürünleri üretim ve pazarlama faaliyeti ile uğraşan ABC A.Ş.''''nin nominal sermayesi: ,00 TL olup ,00.
MALİYET, GİDER VE GELİR HESAPLARINA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
GELİR-GİDER HESAPLARINI KAPATILMASI
PROJE KONULARI KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
Geçici Vergi Nedir? Kazanç vergilerinin tahsilatını öne almayı ve kazançların elde ettiği takvim yılına yaymayı amaçlayan geçici vergi, geçici vergi beyannamesi.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
GELİR - GİDER HESAPLARI ve MUHASEBELEŞTİRİLMESİ. MALİ TABLOLAR MALİ OLAYLAR.
Rize RTEÜ Pedagojik Formasyon Programı Muhasebe ve Finansman Bölümü
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
İŞLETME KAYITLARININ DÜZELTİLMESİNE İLİŞKİN HÜKÜMLER
Bazı Kamu Alacaklarının Yapılandırılması.
Murat GÖKKAYA 1 Kavramsal Çerçeve. GENEL BILGI I. BÖLÜM.
TEKNOKENTLERDE VERGİ VE MUHASEBE UYGULAMALARI
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT
STOKLAR İLGİLİ HESAPLAR
Getiri Ltd. Şir.’nin Nisan 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. Maliyet hesaplarında.
GELİR VE GİDER HESAPLARININ ENVANTERİ Dönem Ayırıcı Hesaplar Gelir – Gider Hesaplarının Kanuni Yönü.
Amacı aşan iş seyahati giderleri 2.000,00
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun
Ersin GÖKGÜN / Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Oda Sekreteri
KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.
Katılım Bankalarında Muhasebe Organizasyonu ve Muhasebe Uygulamaları
Sunum transkripti:

SAYILI TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGELERİNDE FAALİYETTE BULUNAN MÜKELLEFLERİN DİKKAT E T MES İ G EREKEN HUSUSLAR

Bu Bölgelerde faaliyette bulunan mükelleflerin bölgedeki faaliyetleri istisnaya tabi kazancın tespitinde çok önemli olduğundan kayıt nizamının da ona göre tutulması gerekmektedir. Bölgede yapılan faaliyet sonucu elde edilen kazancın diğer faaliyetlerden elde edilen kazançtan ayrı hesaplanmasıdır.

İstisnaya tabi kazancın tespiti açısından mükelleflerin istisna kapsamına giren faaliyet kazançları ile istisna kapsamında değerlendirilmeyen faaliyetlerden elde edilen kazançların ayrımını yapabilecek şekilde muhasebe kayıtlarının tutulması gerekmektedir.

Görüldüğü gibi burada amaçlanan mükelleflerin bölgede elde ettiği faaliyet konusu dışındaki gelir ve giderleri ile bölge dışındaki gelir ve giderleri ve istisnaya tabi tutulacak kazancın tam anlamıyla ayrıştırılması hedeflenmiştir.

İstisna bir kazanç istisnası olduğu için hesaplama sonucu bulunan kazancın tamamı istisna olacaktır. Bunun dışındaki kazançlar vergiye tabidir. Örnek : A Ltd.Şti.’nin Teknoloji Geliştirme Bölgesinde faaliyette bulunduğu ve başkaca faaliyetinin bulunmadığı AR-GE çalışmaları sonucu geliştirdiği yazılımı bir fatura ile ,00-TL’sına satmış olduğu varsayalım. 4

X yılıTutar Brüt Satışlar ,00 Net Satışlar ,00 AR-GE Giderleri (Harcamaları) ,00 D.F. Olağan Gelir ve Karlar (Kambiyo Karı) ,00 D.F. Olağan Gider ve Zarar (Kambiyo Zararı) 3.000,00 Dönem Karı veya Zararı ,00 Dönem Net Karı ,00 -A Ltd.Şti’nin X Yılı Gelir Tablosu

-İstisnaya Tabi Kazanç Mükellef Kurum Hâsılatı : ,00 Hâsılata İlişkin Maliyet ve Giderler : (25.000,00) İstisnaya Konu Kazanç : ,00 İstisna kazanç tutarı, yapılan satış sonrası elde edilen hâsılattan ( ,00) mükellef kurumun AR-GE faaliyetinde katlanmış olduğu maliyet ve giderleri kaydetmiş olduğu 750 Araştırma ve Geliştirme Giderleri Hesabında gösterilen ,00-TL tutarın tenzili suretiyle hesaplanmıştır.Görüleceği üzere hesaplama yapılan faaliyet konusu dışında elde edilen kambiyo kâr ve zararına ilişkin tutarlar hesaplamaya dâhil edilmemiştir.

BEYANNAMENİN DÜZENLENMESİ İstisna kapsamındaki kazançlar kurumlar vergisi beyannamesinin “zarar olsa dahi indirilecek istisnalar” bölümünde yer alan “teknoloji geliştirme bölgelerinde elde edilen kazançlar” 44.satırında gösterilir. Kurum Geçici Vergi beyannamesinde ise ; Tablo 1’ de “zarar olsa dahi indirilecek İstisna ve İndirimler “ başlıklı 9. satırında gösterilir.

X YılıTutar Ticari Bilanço Kârı ,00 Zarar olsa dahi indirilecek İstisna ve indirimler (TGB Kazancı) ,00 Kâr ve İlaveler Toplamı ,00 Matrah ,00 Hesaplanan Kurumlar Vergisi 3.000,00

Beyannameye göre istisna kapsamında bulunmayan kambiyo kâr ve zararı hesaplamaya dâhil edilmediğinden kambiyo kârına isabet eden vergi hesaplanmıştır.

-Hatalar X yılıTutar Ticari Bilanço Kârı ,00 Zarar olsa dahi ind.İstisna ve İndirimler (TGB Kazancı) ,00 Matrah 0,00 Hesaplanan Kurumlar Vergisi 0,00

X YılıTutar Ticari Bilanço Kârı ,00 Zarar olsa dahi ind.İstisna ve İndirimler (TGB Kazancı) ,00 Matrah0,00 Hesaplanan Kurumlar Vergisi 0,00 -Hatalar

İstisnaya tabi faaliyetin zararla sonuçlanması halinde, zarar tutarı “kanunen kabul edilmeyen giderler” satırında gösterilir.

ÖRNEK : (B) Şirketi TGB dışında merkezi TGB şube ile faaliyette bulunan bir şirkettir. (B) Şirketi 2013 yılında TGB’deki AR-GE ve yazılım faaliyetlerinden zarar etmiş olup zararı TL’dir. Şirketin 2013 yılında toplam ticari bilanço karı TL ‘dir. 6

Bu bilgilere göre, (B) Şirketinin 2013 Kurumlar Vergisi beyanı şu şekilde olmalıdır : Bu bilgilere göre, (B) Şirketinin 2013 Kurumlar Vergisi beyanı şu şekilde olmalıdır : Ticari Bilanço Karı : TL KKEG : TL MATRAH : TL olmalıdır. 7

Yıllık Gelir Vergisi beyannamesinde eki Tablo 3’teki “TGB elde edilen kazançlar” 18.satırda gösterilecektir. Gelir Geçici Vergi beyannamesinde ise 3’nolu Tablo’nun “4691 sayılı kanun kapsamındaki istisnalar” satırına yazılacak ve matraha dahil edilmeyecektir.

Kısmi İstisna Kapsamındaki Teslim ve Hizmetlerin Katma Değer Vergisi Beyannamesinde Gösterilmesi TGB’de faaliyette bulunanların kısmi istisna kapsamında bulunan işlemlerine ait teslim ve hizmetler 1 No.lu Katma Değer Vergisi beyannamesinin ‘Kısmi İstisna Kapsamına Giren İşlemler, başlıklı 7.tablosunda gösterilmesi gerekir. Kısmi istisna kapsamında yapılan teslim ve hizmet bedeli ile yüklenilen katma değer vergisi tutarının beyan edileceği bölümler tabloda yer almaktadır.

S.M.M.M ÖMER İŞÇİ TELEFON: (224)