Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT 160456083.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT 160456083."— Sunum transkripti:

1 İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT

2 İŞLETME DEFTERİ KAYITLARI
Gider Kayıtları: İşletme faaliyetlerinin genel amacı kâr elde etmektir. İşletme, kâr elde etmek için birtakım harcamalar yapmak durumundadır. İşte işletmenin yaptığı bu harcamaların hepsinin deftere kaydına gider kayıtları denir. Tacir, mal alım satımı işi yapıyorsa dönem başındaki mal mevcudu tutarı, gider sayfasının ilk satırına satın alınan mal sütununa kaydedilir. 1.1. İşletme hesabı defterlerinin gider sayfasına aşağıdaki ödemeler yazılır: Önceki yıldan devreden mal tutarı varsa gider sayfasının aktarılan toplam satırına ilk kayıt olarak kaydedilir. İş yeri kirası Elektrik, su, telefon, ısıtma giderleri Mal alış bedeli, nakliye, komisyon, hamaliye İş yeri sigorta gideri

3 1. 2. Yanlış Kayıtların Düzeltilmesi: (VUK Md
1.2. Yanlış Kayıtların Düzeltilmesi: (VUK Md. 217) Bütün muhasebe defterlerinde olduğu gibi işletme defterinde yapılan yanlış kayıtlar, ancak muhasebe kaidelerine göre düzeltilebilir. Diğer bilumum defter ve kayıtlara rakamlar, yazılar yanlış yazıldığı taktirde düzeltmeler ancak yanlış rakam ve yazı okunacak şekilde tek çizgi ile çizilmek, üst veya yan tarafına ya da ilgili bulunduğu hesabına doğrusu yazılmak suretiyle yapılır. Defterlere geçirilen bir kaydı kazımak, çizmek veya silmek suretiyle okunmaz bir hâle getirmek yasaktır. 2. Gelir Kayıtları: İşletme defterinin gelir sayfasına, satılan mal bedeli ve yapılan hizmet karşılığı olarak tahsil edilen ve edilemeyen paralar ile işletme faaliyetlerinden elde edilen gelirler ve bunlarla ilgili hesaplanan katma değer vergileri kaydedilir. Dönem sonunda gelir sayfasının son satırına, dönem sonu mal mevcudu işlenir. Dönem sonunda gelir sayfası genel toplamı alınır. 2.1. İşletme hesabı defterinin gelir sayfasında aşağıdaki tahsilatlar yazılır: Satılan mal veya hizmet bedeli Faiz gelirleri Hesaplanan KDV tutarları İşletmeye kayıtlı sabit kıymetlerin satış tutarı

4

5 3. İşlemleri Kaydetmede İzlenecek Yollar ve Kurallar: Gider ve gelir kayıtlarında gördüğümüz gibi sadece gider ve gelir işlemleri deftere yazılır. Bunun dışında alış-satış ve giderlerle ilgili kasaya giriş-çıkışları, bankaya yatırılan paralar ve bankadan yapılan ödemeler, borçlanılan ya da alacaklının tutarlara ilişkin herhangi bir kayıt yapılmaz. Bu bilgileri de izlemek isteyen işletme sahibinin ayrıca yardımcı defterler tutmaları gerekir. 4. İşletme Hesabı Defteri Tutulurken Uyulması Gereken Kurallar: - Bir önceki yıldan devreden mal tutarı, yeni yılda tutulacak defterin ilk sayfasının gider bölümündeki aktarılan toplam satırına yazılır. (Dönem başı mal mevcudu) - Harcama belgeleri ile düzenlenen satış belgeleri, gider ve gelir belgeleri olarak ayrılarak tarih sırasına göre dizilir. - Gider belgeleri gider sayfasına, gelir belgeleri gelir sayfasına kaydedilir. - Her satıra bir belge kaydedilir. - Ticari belge üzerinde KDV ayrıca gösterilmiş olmalıdır. - KDV dahil olarak düzenlenen belgelerde, toplam tutardan vergi düşüldükten sonra kalan tutar deftere yazılır.

6

7 Örnek: Bir işletme 2008 yılının Ekim Ayı işlemleri aşağıdaki gibidir:
- İşletmenin dönem başı mal mevcudu TL dir - İşletme tarihinde TL tutarında malı 35 nolu fatura ile satmıştır. KDV oranı %8 hariç - İşletme tarihinde işyeri kirası olarak TL parayı bankaya yatırmıştır. Karşılğında dekont almıştır. Dekont numarası: İşletme tarihinde TL tutarında malı 76 nolu fatura ile almıştır. KDV oranı %8 hariç. - İşletme tarihinde TL tutarında malı 875 nolu fatura ile almıştır. KDV oranı %8 hariç - İşletme tarihinde 500 TL faiz gelirini bankadan 98 nolu makbuz ile çekmiştir. - İşletme tarihinde 400 TL tutarındaki telefon faturasını ödemiştir. Fatura numarası: 676. KDV %18 hariç - İşletme tarihinde 52 numaralı fatura ile iş yerinin ihtiyacı olan kırtasiye malzemesini 450 TL'ye peşin alınmıştır. KDV oranı %18 hariç. - İşletme tarihinde TL tutarında malı 36 nolu fatura ile satmıştır. KDV oranı %8 hariç - İşletme tarihinde TL tutarında malı 37 nolu fatura ile satmıştır. KDV oranı %8 hariç - İşletmenin dönem sonu mal mevcudu TL dir. Cevap: İşletmenin işletme hesabı defterinin gider ve gelir sayfası aşağıdaki gibi doldurulur:

8

9

10 TİCARİ HESAPLAMALAR Yüzde ve Binde Kavramı: Muhasebe derslerinde bu hesaplamalar çok sık kullanılmaktadır. Yüzde ve binde kavramları iş ve ticaret hayatında bazı sayısal değerlerin karşılaştırılmasında kullanılır. Bu değerler karşılaştırılırken yüz sayısı ya da bin sayısı temel olarak alınır ve gerekli işlemler yapılır. Yüzde % şeklinde, binde ise %0 şeklinde gösterilir.  Yüzde: Bir bütünü yüz eşit parçaya ayırıp o eşit parçaların kaçını aldığımızı ifade eden kavramdır. Sayısal olarak, bir sayının yüze bölünerek, çıkan tutarın yüzde oranı ile çarpılması sonucu bulunan tutar o sayının yüzdesidir. Yüzde Hesaplama Programı

11

12 ENVANTER / DEVİR İŞLEMLERİ  Dönem başı mevcudu fişi nasıl kaydedilir? 
Stok takibi yapılıyorsa devir işlemleri menüsünden dönem başı fişi kaydedilir. Kayıtlı devir fişleri kutusundan bir önceki dönemden gelen dönem sonu mevcutları ekrana gelir. Fiş tarihi ve açıklaması girerek fişi oluşturabilirsiniz. Stok takibi yapılmıyorsa gider girişinde belge türü Devir seçeneğini işaretleyerek dönem başı fişini oluşturabilirsiniz.  Dönem sonu mevcudu fişi nasıl kaydedilir? Stok takibi yapılıyorsa envanter işlemleri menüsünden dönem sonu fişi kaydedilir. Sistemden al butonuna basarak kayıtlı mal ve hizmet kartlarının bilgileri geldikten sonra fiş tarihi yazılarak fiş oluştura basılır. Bir sonraki 3 aylık döneme dönem başı fişi olarak aktarmak için Devir İşlemi Yap butonuna basınız. Bir sonraki yıl için dönem başı mevcudu olarak aktarmak için oluşturulan fişi envanter işlemleri menüsünde Kayıtlı Envanter Fişleri kutusundan seçin ve “bir sonraki yıla dönem başı olarak aktar” seçeneğini işaretleyin. Stok takibi yapılmıyorsa gelir girişinde belge türü Envanter seçeneğini işaretleyerek dönem sonu fişini oluşturabilirsiniz.  Dönem Sonu ve Dönem Başı fişi nasıl silinir? Envanter / Devir işlemleri menüsünden fiş kaydedildiyse envanter / Devir işlemleri menüsünden silinir. 

13 İŞLETME HESAP ÖZETİ  İşletme Hesap Özetinde dönemi seçtikten sonra ilgili rakamlar gelmiyorsa ne yapılmalıdır? Sistemden Al butonuna basılmalıdır. İşletme Hesap Özetinde dönem başı / dönem sonu rakamının gelmesi için ne yapılmalıdır? Stok takibi yapılıyorsa devir işlemleri menüsünden dönem başı fişi kaydedilir. Kayıtlı devir fişleri kutusundan bir önceki dönemden gelen dönem sonu mevcutları ekrana gelir. Fiş tarihi ve açıklaması girerek fişi oluşturabilirsiniz. Stok takibi yapılmıyorsa gider girişinde belge türü Devir seçeneğini işaretleyerek dönem başı fişini oluşturabilirsiniz. Stok takibi yapılıyorsa envanter işlemleri menüsünden dönem sonu fişi kaydedilir. Sistemden al butonuna butonuna basarak kayıtlı mal ve hizmet kartlarının bilgileri geldikten sonra fiş tarihi yazılarak fiş oluştura basılır. Stok takibi yapılmıyorsa gelir girişinde belge türü Envanter seçeneğini işaretleyerek dönem sonu fişini oluşturabilirsiniz.  İşletme Hesap Özetinde manüel girilen rakamlar rapora nasıl yansıtılır? Rapor butonuna bastıktan sonra Saklanan Değerlerden seçeneği işaretlenerek rapor alınır.

14 İşletme defteri: Türk Ticaret Kanunu’nun 66/3 maddesine göre ikinci sınıf tacirlerin ekonomik faaliyetlerini izledikleri defterlerdir. İşletme defteri, muhasebe de basit usule göre yani tek taraflı kayıt sistemine göre tutulan bir defterdir. Bu derste işletme defterini, işletme defterini kimlerin tutacağını, işletme defterinin nasıl düzenlenmesi gerektiğini, işletme defter kayıtlarını, KDV hesaplamaları gibi önemli konular bulunmaktadır.

15

16 BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM 


"İŞLETME DEFTERİ NAZAN PAT 160456083." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları