Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri."— Sunum transkripti:

1 KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri gibi kdv öder, müşterilerinden de kdv tahsil ederler. Alınan KDV’ler 391 HESAPLANAN KDV HESABINA alacak, Ödenen KDV’ler 191 İNDİRİLECEK KDV HESABINA borç, yazılır.

2 KDV

3 191 İND. KDV 153 TİC.MAL X 191 İND. KDV X X .... 391 HES. KDV .... X
KDV ÖDENMESİ Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 191 İND. KDV A 153 TİC.MAL X 191 İND. KDV X X .... KDV ALINMASI (Tahsil) Yevmiye Defteri Defteri Kebir B A B 391 HES. KDV A .... X 600 Y.İ.S X 391 HES. KDV X

4 191-İNDİRİLECEK KDV 191 İndirilecek KDV Hesabı; Bir işletmenin her türlü mal ve hizmet alımları sırasında nakden veya cari hesaba ( Satıcıya ) ödenen KDV tutarlarının indirim konusu yapılıncaya kadar izlendiği hesaptır.

5 391 HESAPLANAN KDV 391 Hesaplanan Katma Değer Vergisi Hesabı; İşletmenin mal ve hizmet satışı üzerinden hesaplanan KDV'nin alacak kaydedildiği pasif karakterli hesaptır.

6 KDV Müşterilerden tahsil edilen kdv(391) mal alırken ödenen kdv(191) den daha fazla olduğunda aradaki fark ödenecek kdv dir. 360 nolu hesaba kaydedilir. Müşterilerden alınan kdv(391), mal alırken ödenen kdv'den(191) daha az ise sonraki aya devreden kdv, 190-Devreden KDV hesabına yazılır.

7 KDV 190 DEVREDEN KDV ise bir sonraki ayda indirilmek üzere bekletilir.
360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR HESABI‘ na yazılan tutar bir sonraki ay KDV beyannamesi ile vergi dairesine ödenmek zorundadır.

8 UYGULAMA; İşletmenin Ocak ayı sonundaki büyük defter hesapları aşağıdaki gibidir. Buna göre işletmenin ay sonu KDV tahakkukunu yapınız?

9 KDV

10 UYGULAMA; İşletmenin Kasım ayı sonundaki büyük defter hesapları aşağıdaki gibidir. Buna göre işletmenin ay sonu KDV tahakkukunu yapınız.

11 KDV

12 UYGULAMA İşletme tarihinde aşağıdaki varlık ve kaynaklarla işe başlıyor. Kasa hesabı: Bankalar hesabı: Ticari mallar hesabı: Demirbaşlar hesabı: Uzun vadeli Banka kredileri hesabı:

13 UYGULAMA Dönem içi işlemler:
tarihinde TL tutarındaki malı peşin olarak almıştır. KDV %18 hariç. tarihinde TL tutarındaki malı çek karşılığı satmıştır. KDV %18 hariç. tarihinde TL genel yönetim gideri yapmış ve bu gideri peşin ödemiştir. KDV %8 hariç. tarihinde TL tutarındaki malı 10 aylık vadeli senet ile satmıştır. KDV %18 hariç. tarihinde TL tutarında pazarlama satış ve dağıtım gideri yapmıştır. KDV %8 hariç

14 UYGULAMA İstenenler: 1- Açılış bilançosunu düzenleyiniz?
2- Yevmiye kayıtlarını yapınız? 3- Büyük defter kayıtlarını yapınız? 4-Aylık mizanı düzenleyiniz? 5-Ay sonu KDV tahakkukunu yapınız?

15 AÇILIŞ BİLANÇOSU VE SERMAYE HESAPLANMASI

16 AÇILIŞ KAYDI

17 DÖNEM İÇİ KAYITLAR

18 DEFTER-İ KEBİR KAYITLARI

19 DEFTER-İ KEBİR KAYITLARI

20 AYLIK MİZAN

21 KDV TAHAKKUKU


"KDV Katma değer vergisi, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödediği vergi türüdür. İşletmeler de müşterileri." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları