İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EĞİTİM YÖNETİMİNE KATILIM
Advertisements

EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
ISTE.
İLKÖĞRETİM OKULU MÜDÜRLERİNİN VİZYONER LİDERLİK ÖZELLİKLERİNE SAHİP OLMALARI İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL ADANMALARI ARASINDAKİ İLİŞKİ Fatma BABİL Eskişehir.
OKULUMA GÜVENLİ GİDİYORUM PROJESİ
Okulumuzda kurulacak olan Fatih projesi ile ilgili bilgi sahibi olmak.
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
Beden Hareketleriyle Kontrol Edilen Kinect Teknolojisinin Zihinsel Engelli Öğrenciler Açısından Eğitimde Kullanım Potansiyeli Figen DEMİREL UZUN Şeyma.
Bütünleşik Müfredat ve “Bilgisayar” Dersi
OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİK LİDERLİK ÖZ YETERLİLİKLERİ
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Yeni alınan deneyimsiz personelin yetiştirilmesi veya
Y USIF M AMMAD - ZADA : ,000 okulmuzdaki 620,000 dersliğimizi BT ekipmanları ile donatarak eğitimde öğrenci ve öğretmenlerimiz için fırsatları.
Eğitim Teknolojileri Araştırmaları Dergisi , 2011, 2(2) : 0-0
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Bilişim Teknolojisi Sınıfları ile İlgili Genelge ve Yönergeler
Yasemin K. Usluel Aysun Umay Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi Bakü İlköğretim Matematik Öğretmenlerinin Derslerinde BİT Kullanım Koşulları.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ FORMATÖR ÖĞRETMENLERİNİN BAKIŞ AÇISI İLE OKULLARDAKİ BİLGİ TEKNOLOJİSİ SINIFLARI.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
BEP HAZIRLAYACAK EKİBİN OLUŞTURULMASI
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
DYNED NEDİR, NASIL KURULUR?
Bilgisayar Destekli Eğitim
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
EGİtİm FAKÜLTESİ Sakarya Üniversitesi
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
Sefa BARIŞ U Eşref TİRYAKİ U Taha AKKOL U
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
TANIMLAR GÖREV VE SORUMLULUKLAR
YABANCI DİL EĞİTİM ORTAMLARININ BİLİŞİM VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ (BIT) KULLANARAK ZENGİNLEŞTİRİLMESİ Muhammet Berigel,Hasan KARAL Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
“Ideal” eÖğrenme Ortamı… Ulaşmak için Neler yapılabilir?
ÖZEL EĞİTİM SINIFI VE KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Fatih Projesi Bazı Öneriler Fatih Zirvesi akgul.web.tr/yazilar/sunum/
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
İLÇEFATİH EĞİTMENİBTR ÖĞRETMENİ Akseki 12 Aksu -3 Alanya 514 Demre 12 Döşemealtı 24 Elmalı -1 Finike 12 Gazipaşa 15 Gündoğmuş 11 İbradı 1- Kaş 17 Kemer.
Eğitim Sisteminde Öğretmenin Rolü
KISIM I Matematik Öğretme: Temeller ve Perspektifler
AĞAPINAR İLKOKULU /ORTAOKULU MÜDÜRLÜĞÜ Resmi açılış tarihi: Eğitim Öğretim yılı ilk defa eğitim öğretime başlamıştır.
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
Bilişim Teknolojileri ve Yazılım Dersi
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERS KİTAPLARI
MODÜLER SİSTEMDE HAFTALIK DERS ÇİZELGESİNİN KULLANIMI
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
İKS UYGULAMA, İZLEME DEĞERLENDİRME İKS SONUÇLARIN PAYLAŞILMASI.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIMI
7th International Congress of Research in Education
EĞİTİMDE BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNİN ETKİSİ
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Okul Yöneticilerinin Denetim ve Değerlendirme Rolü
Fatma GÖLPEK SARI Fırat KIZILTEPE Gülhan DÖNMEZ
Neden Bilişim
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
OKUL MÜDÜRLERİNİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
AMACIMIZ Hazırladığımız oyunla günlük hayatta kullandığımız yabancı sözcükler konusunda farkındalık oluşturup farklı sınıf seviyelerindeki öğrencilerin.
Sunum transkripti:

İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması ve kullanılması sürecinde teknoloji liderliği davranışlarının belirlenmesidir. Araştırmanın katılımcılarını yılı öğretim yılında Eskişehir’deki ilköğretim okullarında görev yapan 15 okul müdürü oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda okul müdürlerinin çoğunun eğitim teknolojilerinin kullanımıyla ilgili stratejik hedeflerinin olduğu, bu hedefleri müdür yardımcısı ve öğretmenlerle belirledikleri, eğitim teknolojilerini okul aile birliğine gelen bağışlarla güncelledikleri, öğretmenlerin teknoloji kullanımını hizmet içi eğitimlere yönlendirerek teşvik ettikleri, eğitim teknolojilerinin kullanımıyla ilgili problemlerin çözümünde ise bilişim teknolojileri formatörüne ve Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdukları bulgularına ulaşılmıştır.

Her geçen gün eğitimde kullanılan teknolojiler, yerlerini yeni teknolojilere bırakmaktadır. Giderek artan biçimde İnternet’e bağlı bilgisayar, projeksiyon, elektronik tahta, sınıf ortamında yerlerini almakta, öğrenme ortamı ağ ortamına taşınmaktadır. Ve öğretmenlerin yeni araç-gereçleri kullanması için yetiştirilmesi konularında da okul müdürlerinin sorumlulukları da artmaktadır. Çeşitli özel kuruluşların katkılarıyla okullara Bilişim Teknolojisi (BT) sınıfı kurulmuş ve İnternet erişimi sağlamıştır Günümüzde okul müdürlerinden beklenen, okullarında eğitim teknolojilerinin etkili şekilde kullanılmasını sağlamaları, diğer bir deyişle teknoloji liderliği yapmalarıdır. Alan yazında okul müdürlerinin eğitim teknolojileri konusunda sahip olması gereken niteliklerden bazıları şöyle sıralanmaktadır:

 Teknoloji alımı için kaynak arama ve bulma  Teknolojiyle ilgili kullanım alanlarını belirleme  Bilgisayar ve teknolojiyle ilgili temel kavramları anlama  Temel yazılım ve donanımları tanıma  Yazılım ve donanımın seçiminde ve değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulması  Teknolojinin okulda kullanılmasına ilişkin vizyon geliştirme Okul müdürlerinin teknoloji liderliği rolleri kapsamında; eğitim teknolojilerinin kullanımıyla vizyon geliştirmelerinin, öğretmenlere eğitim teknolojileriyle ilgili mesleki gelişim olanağı sağlamalarının ve desteklemelerinin, model olmalarının, eğitim teknolojilerinin alınması/güncellenmesi konusunda kaynak araştırmalarının önemli olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır

BULGULAR VE YORUMLAR Tablo 1 incelendiğinde müdürlerin yaklaşık yarısının donanım sağlamaya yönelik stratejik hedeflerinin olduğu görülmektedir. İ.K. bu konudaki stratejik hedeflerini “Hedefimizde bütün sınıflara bilgisayar ve projeksiyon koymak var.” şeklinde ifade etmiştir.

Tablo 2 incelendiğinde müdürlerin eğitim teknolojilerinin kullanımıyla ilgili stratejik hedefleri, genellikle okul içindeki paydaşlarla birlikte belirledikleri görülmektedir.

Okul müdürlerinin okullarına alınacak eğitim teknolojilerine karar verirken en çok öğretmenlerin görüşüne başvurdukları ve internetten yararlandıkları görülmektedir.

Okul müdürlerinin çoğu öğretmenlerin eğitim teknolojileriyle ilgili hizmet içi eğitimlere katılmalarını sağladıklarını, bu şekilde söz konusu teknolojileri kullanmalarını teşvik ettiklerini söylemişlerdir.

Tablo 6 incelendiğinde müdürlerin eğitim teknolojilerinin kullanımıyla ilgili problemlerin çözümünde daha çok bilişim teknolojileri öğretmenine/formatörüne ve Milli Eğitim Müdürlüğüne başvurdukları görülmektedir. Öğretmenlerin yazılım ve donanım konusunda karşılaştıkları sorunların çözümünde öncelikle bilişim teknolojileri öğretmenine/formatörüne danıştıklarını belirten K.Y. Görüşünü “Bilgisayar formatörüne, o çözemezse teknik servise başvuruyoruz.” şeklinde ifade etmiştir.

Sonuç olarak ; Araştırmada ilköğretim okullarında görev yapan okul müdürleriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla teknoloji liderliği davranışları belirlenmeye çalışılmıştır. Okul müdürlerinin eğitim teknolojileriyle ilgili stratejik hedefler belirleme, eğitim teknolojilerinin kullanımını teşvik etme ve teknik destek sağlama rollerini gerçekleştirmeye çalıştıkları sonucu çıkarılabilir. Okul müdürlerinin, eğitim teknolojilerinin kullanımına yönelik stratejik hedeflerini paydaşların görüşünü alarak belirledikleri ifade edilebilir. Okula alınacak eğitim teknolojilerine karar verirken müdürlerin bu konuda daha çok bilgi sahibi öğretmenlerle bilişim teknolojiler iöğretmeninin/formatörünün görüşlerinden ve internetten yararlanmakta oldukları belirlenmiştir.

Okul müdürlerinin öğretmenlerin eğitim teknolojileriyle öğretim materyali hazırlama ve kullanmalarını teşvik etmede, onları en çok hizmet içi eğitimlere yönlendirdiklerine ilişkin bulgularını; müdürlerin, öğretmenlerin eğitim teknolojilerini kullanmaları konusunda karşılaştıkları sorunları öncelikle okulun bilişim teknolojileri formatörüne başvurarak çözmeye çalıştıklarını belirtmişlerdir.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER… ŞEYMA AKŞAHİN