Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
BİREYSEL EMEKLİLİK 2013.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ, GRUP EMEKLİLİK PLANI VE FON İÇERİĞİ.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Tek Pazar Çoklu faaliyet rekabeti
MİHDİYE ORHAN YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
AVİVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
 İdareler ve sektörden gelen taleplerin değerlendirilmesi sonucunda katılım ve rekabeti artıracak şekilde yapım işleri ihalelerini ilgilendiren önemli.
KAMU HARCAMA SÜRECİ VE SAYIŞTAY
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE EMEKLİLİK ŞİRKETLERİ Ali Haydar ELVEREN
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Temel Esaslar ve Güvenlik Unsurları
GİRİŞİMCİLİK VE İNOVASYON DERS NOTLARI – IX
Hedefiniz Sizce mevcut hayat standartlarınızı sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün mü?
İYİ YÖNETİŞİM.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
Bankaların Faaliyet Konuları
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Banka muhasebesi, banka işlemlerinin hesap ve defter sistemlerini ve bunların uygulama şekillerini inceleyen muhasebe sistemidir. Bankacılık Kanunu’nun.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ
5018 Kapsamında Stratejik Planlama Tuğba DİNÇER 25 Nisan 2011
1 KURUMSAL DEĞERLEME 2004 KONFERANSI GAYRİMENKUL DEĞERLEMESİ KONUSUNDA SPK DÜZENLEMELERİ SPK DÜZENLEMELERİ Deniz DERELİOĞLU ÖZÜTÜRK SPK Kurumsal Yatırımcılar.
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
Bireysel Emeklilik Sistemi Yasal Düzenlemeler
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: İşleyişi ve Gelişmeler
GARANTİ EMEKLİLİK BES ÜRÜNLERİ.
Risk Merkezi Aralık 2014.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
NÜFUS HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE EMEKLİLİĞE HAK KAZANMA ŞARTLARI VE SONUÇLARI ESRA ÇAKMAKTEPE.
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI YATIRIM VE İŞLETMELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SEYAHAT ACENTALARINA SAĞLANACAK TURİZM DESTEĞİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME.
SOSYAL GÜVENLİK VE SOSYAL GÜVENLİK MEVZUATI HAZIRLAYICI EĞİTİMİ
1 Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 18 yaşın üstündeki her gönüllü sisteme dahil olabilir. Katılımcı.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
TASARRUF, YATIRIM VE FİNANSAL SİSTEM
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası
Finans Sistemine Genel Bakış
İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik.
ÇALIŞANLARA ZORUNLU BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ
ÖNEMLİ Insert client name
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
ASİM-SEN Askeri İş Yerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
Teknik Karşılıklar 12/05/2017.
Kamu Altyapı Yatırımları: Bağımsız Şirket ve Özkaynak Finansmanı
SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Bireysel Emeklilik Sistemi
DOÇ.DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
Sendikaların Faaliyetleri
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ VE TARAFLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
Türkiye Sermaye Piyasaları
Sunum transkripti:

Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER

2 SOSYAL GÜVENLİK SİSTEMİ VE REFORM I. AYAK: Zorunlu katılıma dayalı ve genellikle dağıtım esaslı (PAYG), sosyal fayda sağlayıcı II. AYAK: İşverenler ve sendikaların katıldığı emeklilik geliri sistemleri III. AYAK: Bireysel emeklilik hesapları

3 TÜRKİYE’DE REFORM I. ve II. Ayak Kamu tarafından sağlanan zorunlu, tanımlanmış fayda esaslı III. Ayak Özel sektör tarafından sağlanan gönüllülük ve tanımlanmış katkı esaslı Türkiye’de kapsamlı sosyal güvenlik reformu iki aşamalı süreç olarak tasarlanmış ve 1999 yılından bu yana hayata geçirilmeye başlanmıştır.

4 SÖZLEŞMEYE BAĞLI TASARRUFLARIN FİNANSAL VARLIKLARI ÜLKE ÖRNEKLERİ (GSYİH %)

5 TANIMLANMIŞ KATKI ESASININ KATILIMCIYA SAĞLADIĞI OLANAKLAR Bireysel hesaplar katılımcıların kendi adına tutulur ve emeklilik hakkı kazanıldığında verilecek gelir, katkıların miktarına ve bunların getirilerine bağlıdır. Böylelikle katılımcı: - risk ve getiri tercihi yapabilir. - yatırım riskini üstlenir. - emekliliği ile ilgili sorumluluk üstlenir. - daha uzun süre çalışmaya ve katkı yapmaya teşvik edilir.

6 BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN TEMEL UNSURLARI p Kamu emekilik sistemlerini tamamlayıcı p Gönüllü katılım p Bireysel hesaplara dayalı fonlu sistem p Kamunun düzenleme, gözetim ve denetim sorumluluğu –Sermaye yapısı ve teknik alt yapısı güçlü şirketlere ruhsat verilmesi –Kurucularının ve yöneticilerinin olumlu sicile sahip olmaları –Günlük gözetim ve denetim sistemi –Şeffaflık: Katılımcıların ve kamuoyunun bilgilendirilmesi p Vergisel teşvikler p Hizmet sunumunda uzmanlaşma

sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu (R.G. 7 Nisan 2001) 4697 sayılı Bazı Vergi Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (R.G. 10 Temmuz 2001) Bireysel Emeklilik Danışma Kurulunun Çalışma Esas ve Usulleri Hakkında Yönetmelik (R.G ) Emeklilik Şirketlerinin Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında Yönetmelik (R.G ) Bireysel Emeklilik Sistemi Hakkında Yönetmelik (R.G ) Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik (R.G ) Emeklilik Yatırım Fonlarının ve Kuruluş ve Faaliyet Esasları Hakkında Yönetmelik (R.G ) Emeklilik Şirketleri Kuruluş ve Çalışma Esasları Hakkında 2002/1 sayılı Tebliğ (R.G ) Bireysel Emeklilik Fon Türlerine İlişkin SPK Kararı ( ) YASAL DÜZENLEMELER

8  Emeklilik şirketlerinin kuruluşu ve faaliyet ruhsatı  Başvurularda istenecek bilgi ve belgeler  Ana sözleşme  Dolaylı ortaklıklar ve hisse devri  Birleşme ve devir  Yöneticiler ve atanmalarına ilişkin esaslar  Bilgi, belge ve kayıt düzeni  Mali bünyeye ilişkin alınacak tedbirler  Denetime ilişkin esaslar  İlân ve reklamlar  Kamuoyuna açıklanacak bilgiler  Hayat branşında faaliyet gösterilmesine ilişkin ek tedbirler  Hayat sigortalarından bireysel emeklilik sistemine transfere ilişkin esaslar EMEKLİK ŞİRKETLERİ KURULUŞ VE ÇALIŞMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK

9  Emeklilik sözleşmesi  Sözleşmenin tarafları ve lehdar  Sözleşmenin içeriği ve sözleşme ile verilecek belgeler  Emeklilik planlarının tasdiki  Sözleşmenin yürürlüğe girmesi  Katkı payının ödenmesi ve yatırıma yönlendirilmesi  Grup emeklilik sözleşmeleri ve hakların kullanımı  Sistemden ayrılma ve emekliliğe hak kazanma  Aktarıma ilişkin esaslar  Masraf kesintileri (giriş aidatı, yönetim gideri kesintisi, fon işletim gideri kesintisi)  Katılımcılara verilecek, bilgi, belge ve formlar BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ HAKKINDA YÖNETMELİK

10  Bireysel emeklilik aracılığı faaliyeti  Bireysel emeklilik aracılığı faaliyetini yapacak kişiler  Bireysel emeklilik aracılarında aranan nitelikler  Bireysel emeklilik aracıları sınavı  Sicil ve sicile kayıda ilişkin esaslar ve ususler  Sicil kaydının yenilenmesi ve sicilden çıkarılma  Sürekli eğitim faaliyeti BİREYSEL EMEKLİLİK ARACILARI HAKKINDA YÖNETMELİK

11 EMEKLİLİK SÖZLEŞMESİ  Medeni hakları kullanma ehliyetine sahip herkes, o Emeklilik döneminde ikinci bir ek geliri amaçlamaları, o Mali sektörde yatırım yapmak isteyen ve tasarrufta bulunabilmeleri ve o Bireysel emeklilik sisteminde en az 10 yıl kalmaları koşuluyla 56 yaşından sonra emekli olabileceklerdir.

12 KATILIMCININ HAKLARI  Aynı şirketin fonları arasında aktarım hakkı,  Fonların bir şirketten diğerine aktarılması hakkı,  Katk ı pay ı ödemeye ara verme hakk ı,  Emeklili ğ e hak kazanmadan sistemden ayr ı lma hakk ı,  Emeklilik hak kazand ı ktan sonra birikimlerin ödenmesi,  Bilgilenme hakk ı.

13 Şirket Kuruluş İzni ve Faaliyet Ruhsatı Başvurularına İlişkin Süreç ŞİRKET Kuruluş izin başvurusu MÜSTEŞARLIK Kuruluş İzni Alan ŞİRKET MÜSTEŞARLIK EMEKLİLİK ŞİRKETİ SERMAYE PİYASASI KURULU Ruhsat başvurusu En geç 1 yıl içinde En geç 2 ay içinde sonuç bildirimi En geç 2 ay çinde sonuç bildirimi Fon kuruluş başvurusu En geç 3 ay içinde Fon kuruluş izni ve içtüzüğün tescili

14 MEVCUT DURUM  Hazine Müsteşarlığına 6 şirket emeklilik şirketine dönüşüm izni başvuruda bulunmuştur.  Kanun ve uygulama yönetmeliklerinde belirtilen bilgi ve belgelerin tamam olması  Hukuksal, mali, idari ve aktüeryal açıdan bütünsel uygunluk  Ortaklık yapısı  Geçmiş deneyimleri, yönetişim ilkeleri  Yapılabilirlik raporuna ilişkin inceleme  Teknik alt yapı  Mali güç ve itibara ilişkin inceleme

15 TEŞEKKÜRLER