Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sigorta Sektöründe Meslek Grupları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sigorta Sektöründe Meslek Grupları"— Sunum transkripti:

1 Sigorta Sektöründe Meslek Grupları
Üretim bölümünü ilgilendiren birimler: Acente, Broker 2) Üretim bölümünü ilgilendirmeyen yardımcı bölümler: Eksper, Aktüer

2 a. Acente Türk Ticaret Kanunu ve Sigortacılık Kanunu’nda acentenin tanımı yapılmıştır. Buna göre;  Ticari mümessil, ticari vekil, satış memuru veya müstahdem gibi tâbi bir sıfatı olmaksızın,  Bir sözleşmeye dayanarak,  Belli bir yer veya bölge içinde,  Daimi bir surette,  Sigorta şirketlerinin nam ve hesabına,  Sigorta sözleşmesine aracılık etmeyi veya,  Bunları sigorta şirketleri adına yapmayı meslek edinen,  Sözleşmenin akdinden önce hazırlık çalışmalarını yürüten ve  Sözleşmenin uygulanması ile tazminatın ödenmesinde yardımcı olan  Gerçek veya tüzel kişilere sigorta acentesi denir.

3 b. Broker Sigorta veya reasürans sözleşmesi yaptırmak isteyenleri temsil ederek, bu sözleşmelerin yaptırılacağı şirketlerin seçiminde tamamen tarafsız ve bağımsız davranarak ve teminat almak isteyen kişilerin hak ve menfaatlerini gözeterek sözleşmelerin akdinden önceki hazırlık çalışmalarını yürütmeyi ve gerektiğinde sözleşmelerin uygulanmasında veya tazminatın tahsilinde yardımcı olmayı meslek edinen gerçek veya tüzel kişilere sigorta brokeri denilmektedir

4 b. Eksper Sigorta edilen risklerin gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıkan kayıp ve hasarların miktarını, nedenlerini ve niteliklerini belirleyen ve mutabakatlı kıymet tespiti, ön ekspertiz ve hasar gözetimi gibi işleri mutad meslek olarak yapan tarafsız ve bağımsız kişiye Sigorta Hasar Eksperi denilmektedir.

5 a. Aktüer Aktüerlerin faaliyetlerine ilişkin esas ve usulleri düzenleyen Aktüerler Yönetmeliği 15 Ağustos 2007 tarihli sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.  Aktüerya, yatırım, istatistik, matematik, finansman ve demografi konularında çeşitli bilimsel teoriler kullanarak prim,  karşılık ve yatırım getirilerini hesaplayan,  her türlü tarife, tablo ve teknik esasları hazırlayan,  geleceğe yönelik teknik ve finansal tahminler yapan,  olası riskleri belirleyen,  bunların olumsuz etkilerini önleyici tedbirlere ilişkin tavsiyelerde bulunan  Müsteşarlık nezdinde aktüerler için tutulan Sicile kayıtlı kişilere aktüer denilmektedir.


"Sigorta Sektöründe Meslek Grupları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları