ÖZET II.DÜNYA SAVAŞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Schengen Antlaşması 14 haziran 1985
Advertisements

Avrupa Birliği.
II.ÜNİTE.
1940’lar Türkiye’si Prof. Dr. Turgut Göksu.
KÜRESEL VE BÖLGESEL ÖRGÜTLER
Prof.Dr.Erol Güngör.İO T.C İNKİLAP VE ATATÜRKÇÜLÜK DÖNEM ÖDEVİ
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
T.C ATATÜRK DÖNEMİ DIŞ POLİTİKASI
TÜRKİYE CUMHURİYETİ DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
2 dakikada hep beraber tus birikimi yapalım
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI ( ) Yılları Arasında Türk Dış Politikası İkinci Dünya Savaşı sonrasında ABD ve Avrupalı devletlerin.
Dünya hep dönüyor.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
ZAMANI ÖĞRENELİM.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
II.DÜNYA SAVAŞI VE SONRASINI ETKİLEYEN KONFERANSLAR VE GELİŞMELER
ÜLkeLer Arası KöprüLer
İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE TÜRKİYE
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
ÇANAKKALE SAVAŞI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Lozan’a Giden Süreç Anadolu'daki Yunan Kuvvetleri Başkomutan Mustafa Kemal’in önderliğinde yurdumuzdan atıldı.(Büyük Taarruz Ağustos 1922) Mudanya.
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
Lütfen fikirlerinizi bizimle payaşınız
Mevsim Şeridi
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DÜNYA BARIŞI
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
2010 TAKVİMİ İYİ SENELER.
II. Dünya Savaşı.
ZAMANI ÖĞRENELİM.
Çalışma soruları 8. video
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
MEVSİMLER.
20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı ( )
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
Uzun vadeli kredilerin döviz kompozisyonu
2014 Yeni Slayt Masa Takvimi
2010 Aylık Takvim Bu şablonu, duvar takvimi olarak kullanmak için yazdırabilir veya kendi sununuza eklemek için herhangi bir ayın sayfasını kopyalayabilirsiniz.
2010 TAKVİMİ İYİ SENELER.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
Atatürk İlke ve İnkılapları Tarihi
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
AETR KONVANSİYONU
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
Ocak 2010 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA CUMARTESİ PAZAR 1 2 3
1914 yılında Dünya üzerinde bir çok devletin katıldığı 1. Dünya Savaşı başladı.Osmanlı Devleti istemese de Almanya ile birlikte katılmak zorunda.
Sunum transkripti:

ÖZET II.DÜNYA SAVAŞI

Birinci Dünya Savaşı'nın sonunda imzalanan barış antlaşmaları sorunları çözmemiş ve yeni sorunları ortaya çıkarmıştır. Güçler dengesi yeniden biçimlenmişti. Dünya barışının korunması amacıyla, Milletler Cemiyeti kurulmuş, Avrupalı büyük ülkelerin de yer aldığı bazı Avrupalı devletler karşılıklı güvenliğin sağlanması için Locarno Antlaşmasını, A.B.D. ile Fransa Dışişleri Bakanlarının öncülüğünde de savaşı yasa dışı ilan eden Briand- Kelogg Paktı imzalanarak yürürlüğe sokulmuştu. Ancak, barışın korunmasına yönelik bu çabalar yeterli olmamıştır.

İtalya'da faşist rejiminin kurulması ve bu rejimin yayılmacılığa yönelmesi, Almanya'da Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi'nin iktidara tırmanarak Versailles Barış Antlaşması düzenini ortadan kaldırmaya çalışması ve Büyük Germen İmparatorluğunu kurmak istemesi, Japonya'nın da Uzakdoğu'da güçler dengesini alt-üst ederek militarist temellere dayalı bir imparatorluk kurma tutumuna girmesi, İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasına yol açan en önemli gelişmeler olmuştur.

Almanya, İtalya ve Japonya'nın katılımı ile Anti Komintern Paktı'nın kurulması, İkinci Dünya Savaşı'na giden süreçte önemli bir dönüm noktası olmuştur. "Berlin-Roma-Tokyo Mihveri" dünyanın savaşın eşiğine getirmiştir.

İkinci Dünya Savaşı, Alman birliklerinin 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırısıyla başlamıştır.Bu olay üzerine İngiltere ve Fransa, Almanya'ya savaş ilan etmişlerdir. Sovyetler Birliği, Baltık ülkelerini ele geçirmiştir.

II.DÜNYA SAVAŞI KRONOLOJİSİ 1940 Nisan- Almanya Norveç ve Danimarka’yı işgal etti. Mayıs-Hollanda ve Belçika’yı işgal etti. Haziran-İtalya Batılı devletlere savaş ilan etti. Haziran- Almanya, Fransa ateşkes Antlaşması imzaladı. 1941 Mart- Kuzey Afrika’da Alman –İtalyan taarruzu başladı. Ağustos- Atlantik Sözleşmesi yayınlandı. Aralık- Japon uçakları ABD üssü Pearl Harlbour’u bomboladı. Aralık- Almanya ve İtalya ABD’ye savaş ilan etti. 1942 Haziran- ABD Midway Deniz Savaşı’nda Japonları yenilgiye uğrattı. Kassım- SSCB, Almanya’yı Stalingrad Savaşı’nda yenilgiye uğrattı. 1943 Eylül- İtalya, Müttefik- lerle ateşkes antlaşması imzaladı. 1944 Haziran- Normandiya çıkarması yapıldı. Ağustos- Müttefikler Paris’e girdi. 1945 Şubat- Yalta konferansı yapıldı. Nisan- San Fransisko konferansı yapıldı. Mayıs- Almanya kayıtsız şartsız teslim oldu. Temmuz- Potsdam Konferansı yapıldı. Ağustos- Hiroşima’ya atom bombası atıldı. Ağustos- Japon imparatoru Hirohito kayıtsız şartsız teslim oldu.

Almanya ise, Norveç ve Danimarka'yı işgal ettikten sonra, Avrupa içlerinde ilerleyerek Hollanda, Belçika ve Fransa'yı işgal ederek, bu ülkeleri kendi topraklarına katmıştır. Bununla birlikte, Almanya ve İtalya, Kuzey Afrika'da da yayılmaya çalışmışlardır. Japonya'nın da, A.B.D.'ni bir ani baskınla savaşa sürüklemesi sonucu, savaş tüm dünyaya yayılmıştır.

Mihver Devletleri'nin yayılmacılığına karşı İngiltere, Sovyetler Birliği ve A.B.D. İttifak yapmışlardır. Müttefik Devletler, gerek savaş sırasında gerçekleştirdikleri siyasal buluşmalarla gerek ordularını seferber ederek, Mihver Devletlerini yenilgiye uğratmışlardır. Mihver Devletlerinin tüm cephelerde teslim olmasıyla, dünyaya beş buçuk yıl felaket yaşatan İkinci Dünya Savaşı sona ermiştir.