Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ"— Sunum transkripti:

1 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ

2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
Dünya barışını tesis ile görevli Milletler Cemiyeti, kalıcı barışı sağlayamadığı için II. Dünya Savaşı çıkmış ve çok fazla insan zarar görmüştür. Savaş sonrasında, Milletler Cemiyeti’ nin yerini alan Birleşmiş Milletler, dünyadaki barışı ve insan haklarını korumayı üstlenen en önemli kuruluş haline geldi.

3 BİRLEŞMİŞ MİLLETLER EVRENSEL İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ BİRLEŞMİŞ MİLLETLER EVRENSEL İNSAN HAKLARI BİLDİRGESİ Birleşmiş Milletler’ e üye ülkelerin kabul ettiği insan hak ve özgürlükleri 1948 yılında ilan edilen Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ile güvence altına alındı. Ülkemiz, bu bildirge esas alınarak hazırlanan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ ni 1954 yılında imzaladı.

4 İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ nin Bazı Maddeleri…
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’ nin Bazı Maddeleri… Madde 1 Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğarlar. Akıl ve vicdanla donatılmışlardır, birbirlerine kardeşlik anlayışıyla davranmalıdırlar. Madde 3 Herkesin yaşama hakkı ile kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı vardır. Madde 7 Herkes yasa önünde eşittir ve ayrım gözetilmeksizin yasa tarafından eşit korunmaya hakkı vardır. Herkes, bu Bildirgeye aykırı herhangi bir ayrımcılığa ve ayrımcı kışkırtmalara karşı eşit korunma hakkına sahiptir.

5 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, ekonomik, sosyal ve kültürel haklardan çok, sivil ve politik hakların korunmasına öncelik vermiştir.

6 TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ Ülkemizde; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ nin imzalaması dışında insan hakları ve demokrasinin gelişimiyle ilgili önemli adımlar atıldı.

7 TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ Dünyada olduğu gibi ülkemizde de insan hakları kanunlarla güvence altına alınmıştır. Irk, din, dil ve cinsiyet ayrımı gözetmeksizin tüm insanlar bu haklardan yararlanabilir. Kamu güvenliğinin ve sağlığının korunması söz konusu olduğunda ise; özgürlükler kanunlar çerçevesinde sınırlandırılabilmektedir.

8 TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ TÜRKİYE’ DE İNSAN HAKLARI GELİŞİMİ Cemiyetler Kanunu ile kişilerin çeşitli amaçlarla dernek kurmaları kolaylaştırıldı. Çalışanların haklarına yönelik düzenlemeler yapıldı ve sendikalar kurulmaya başlandı. Üniversiteler özerk hale getirildi. 2001 yılında insan hakları konularının yürütülmesi amacıyla başbakanlık bünyesinde İnsan Hakları Başkanlığı kuruldu.

9 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ
! SONUÇ II. Dünya Savaşı sonrasında Dünyada olduğu gibi Türkiye’ de de insan hak ve özgürlükleri ile demokratik anlayış gelişme göstermiştir. Bu bağlamda Türkiye 1954 yılında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ ni imzaladı.


"T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 1945 SONRASI İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları