Türk Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Şartlarına Uyumunun Sağlanması ASÜD – Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Eğitim Oturumu Dr. Rodolphe de Borchgrave.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
This project is produce with the financial assistance of EU
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
EVDE BAKIM HİZMETİ SUNAN SAĞLIK KURULUŞU DENETLEME FORMU
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
AB Sürecinde Türk Veteriner Hekimliği
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
Denetim Planının Hazırlanması
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
GELECEĞİ TAHMİN ETMENİN EN İYİ YOLU ONU YARATMAKTIR…
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
TÜRKİYE DE ÇİĞ SÜTÜN TOPLANMASI VE KALİTESİ
Yapı Malzemeleri Yönetmeliği TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
HASTA ODAKLI KALİTE YÖNETİM STANDARTLARI VE HİZMET KALİTE STANDARTLARI İLİŞKİSİ Yrd. Doç. Dr. Ufuk Cebeci İTÜ Sağlık İşletmeleri Sertifika Program Koordinatörü.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 13 Aralık 2012.
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
OTO KAZA SİGORTALARI - HİZMET KALİTE İYİLEŞTİRME
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
AVRUPA BİRLİĞİNDE ÜYELİK
ISO 9001 standardı Maddelerinin Tanıtımı ve Yorumlanması, Kalite Yönetim Sistemlerinde Dokümantasyon 4. Hafta.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
“SÜT İLE İLGİLİ GERÇEKLER”
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIK SÜRECİ Nisan, Yeni Kamu Yönetimi Anlayışı Üzerine Genel Bir Değerlendirme Ana Hatlarıyla Performans Programı Performans.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
TEDARİKÇİ DENETİMLERİ
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
HastalIktan Arİ İşletmeler ve OnaylI Çİftlİkler
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
Gıda kalite sağlama sistemleri
Denetimlerin düzenlenmesi
Sunum transkripti:

Türk Süt ve Süt Ürünleri Sektörünün AB Şartlarına Uyumunun Sağlanması ASÜD – Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Eğitim Oturumu Dr. Rodolphe de Borchgrave Arcadia International Ankara 31 Mart ve 1 Nisan 2011

Gündem AB pazarına erişim AB şartları Sistem yaklaşımı Mevzuat : AB ve Türkiye FVO notları Yapılacaklar

Adım 2 : Gıda güvenliği/kalitesi lojistik İhracata yönelik rota Adım 1: Gıda güvenliği yönetmeliği Asüd/Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı projesi ! Adım 2 : Gıda güvenliği/kalitesi lojistik (BRC, Globalgap, ..) Adım 3: Teslimat lojistik (Barkod, ambalaj, ..) Adım 4 : Ticari konular (Miktar, bulunabilirlik, fiyat, vb ..)

AB Gıda Güvenliği Şartları AB veterinerlik mevzuatı : hayvansal ürünlerin « üçüncü ülkelerden » ithalat koşulları Amaç : ithal ürünlerin en az üye ülkelerde üretilen ve üye ülkeler arasında ticareti yapılan ürünlerin standartlarına eşit olmasının sağlanması

Sistem yaklaşımı SÜT ÜRETİMİ Hayvan sağlığı Kalıntılar & bulaşanlar Mikrobiyolojik kontroller SÜT İŞLEME Mikrobiyolojik kontroller Gıda güvenliği standartları Isıl işlem İHRACAT Sertifikasyon ULUSAL OTORİTELER Mevzuat, inceleme, kontrol, sertifikasyon dokümantasyon

AB Gıda Güvenliği Mevzuatı « Gıda Kanunu » (Yönetmelik 178/2002) Hijyen paketi (Yönetmelikler 852-854/2004) sütçülük sektörüne özgü hükümler - Yönetmelik 853/2004 – Ek II (Kalite) - Komisyon Yönetmeliği 605/2010 (Isıl işlem) - Komisyon Kararı 2004/438 AK (Sağlık sertifikasyonu)

AB gıda kanunu ilkeleri İnsan yaşamının ve sağlığının korunması : gıda güvenliği Tüketici hakları : bilinçli tercih, şeffaflık Hayvan sağlığı ve rafahı, bitki sağlığı, ….. Adil ticaret ve ürünlerin serbest dolaşımı Bilime dayalılık ilkesi İhtiyatlılık ilkesi Avrupa gıda güvenliği Kurumu (EFSA)

Gıda işletmesi operatörleri (Yönetmelik 852/2004) Kapsam : gıda zincirinin tamamı Gıda işletmesi operatörlerinin yükümlülükleri Sıkı kurallar : genel hijyen şartları HACCP Hijyen uygulama kılavuzları

Hayvansal ürünler (Yönetmelik 853/2004) Gıda işletmesi operatörlerinin yükümlülükleri Kuruluşların kayıt ve onayı Hayvan sağlığı ve kimliklendirme işaretlemesi AB dışından hayvansal kökenli ürünlerin için olana benzer Ticaret Belgeler Ekler : Kimliklendirme işaretlemesi, gıda zinciri bilgisi Özel şartlar, ör. Kümes hayvanları, süt ve süt ürünleri, ….

Çiğ süt (Yönetmelik 853/2004 EK II) Hayvan sağlığı şartları : insanlara bulaşabilecek bulaşıcı hastalıkların belirtisinin olmaması sağlık durumunun iyi olması süt etkileyecek herhangi bir meme yarasının olmaması yasal olmayan herhangi bir tedavinin ya da izinsiz maddenin kullanılmaması ( Dir. 96/23 )

Brusella ve Tüberküloz (Yönetmelik 853/2004 EK II) İnsanların tüketeceği süt için gerekli şartlar; brusella ve tüberkülozun olmaması …ulusal yetkili makamlar tarafından izin verilmesi ısıl işlem sonrası pozitif fosfataz testi brusella/tüberkülozun tespit edildiği sürülerde testi pozitif olmayan ineklerden elde edilmesi uygun olmayan çiğ süt insan tüketimi için kullanılamaz enfekte hayvanların iyi bir şekilde izolasyonu

Süt üretim firmaları (Yönetmelik 853/2004, EK 2) Bina ve ekipman (süt taşıma, soğutma, depolama…) kontaminasyon riskini en aza indirecek konumda ve şekilde inşa edilmiş olmalıdır haşerelere karşı korumalı ve hayvanların barındırıldığı yerler ayrı olmalı, uygun soğutma ekipmanları bulunmalıdır sütle temas eden eden yüzeyler kolay temizlenebilir olmalı ve sürekli temiz tutulmalıdır kullanıldıktan sonra tüm yüzeyler temizlenmeli ve dezenfekte edilmelidir

Sağım, toplama ve taşımada hijyen Sağımdan önce meme ve çevresi temizlenmelidir Her hayvandan alınan süt organo-leptik ve fizikokimyasal anormallikler açısından kontrol edilmelidir Meme hastalığının klinik bulguları olan hayvanlardan alınan süt yalnızca veteriner talimatlarına göre insan tüketimi için kullanılabilir İlaç tedavisi gören hayvanların sütü kullanılmaz Yalnızca sütte kalıntısı olmayacağı yetkili makamlar tarafından onaylanan meme ucu çözeltileri ya da spreyleri kullanılır

Süt üretim işletmeleri : personel hijyeni Süt sağma ve/veya taşıma işlerini yapan kişiler temiz elbiseler giymelidir. Kişisel temizlik için uygun yerler bulunmalıdır.

Çiğ inek sütü Rasgele örnekleme Mikrobiyolojik kriterler 30° C’deki plak sayısı (her ml için) : < 100.000 somatik hücre sayısı (her ml için) : < 400.000 antibiyotik kalıntısı Yönetmelik 2377/90 EK. I ve III’deki kriterlerden fazla olamaz

İşlemeye kadar ısı : max. 6° Süt işleme şartları İşlemeye kadar ısı : max. 6° Isıl işlem Yönetmelik 852/2004 şartları karşılanmalıdır HACCP yetkili makamların ayırma gibi onay kriterlerine uygun olmalıdır İşlemeden hemen önce plak sayısı 30° çiğ inek sütü : < 300.000/ml işlenmiş inek sütü : < 100.000

Süt ürünleri için şartlar Ambalaj ve paketleme doldurduktan sonra hemen mühürleme ambalajın açılıp açılmadığının kolay bir şekilde kontrol edilebilmesi Etiketleme (perakende için) Kimliklendirme işaretleri kuruluş onay numarası

İzin verilmeyen maddeler : Dir. 96/23 İzinsiz maddeler listesi : hayvansal ürünlerde üst limitleri aşmamalıdır iki ana kategori: anabolizan maddeler veterinerlik ilaçları ve kontaminantlar AK’nun onayladığı bir ulusal kalıntı kontrol/takip planı Kümes hayvanları, süt, deniz ürünleri, bal için onaylanmış Türkiye planı (Komisyon Kararı 2008/772)

Türk süt ürünlerinde ısıl işlem (Komisyon Yönetmeliği 605/2010) sterilizasyon F° > 3 135°C’dan düşük olmayan, yeterli sürede UHT 72° C’de 15 san. HTST , pH > 7 süt için iki kez uygulanacak negatif fosfataz testi, ya da eşdeğer pastörizasyon işlemi pH < 7 süt için HTST işlemi HTST işlemi ile birlikte; 1 saat pH’ı 6’nın altına düşürecek işlem ek ısıtma > 72° ve kurutma

İthalat : çeşitli idari koşullar (Komisyon Yönetmeliği 605/2010) Sertifikalar : Süt Modeli-HTC Transit ve depolama koşulları

Personel alımı ve eğitimi Yasal yaptırım gücü Yetkili makamların kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi (Kaynak : AB İthalat ve Transit Kuralları Genel Kılavuzu, EC DG Sanco) Yönetim yapıları Bağımsızlık Kaynaklar Personel alımı ve eğitimi Yasal yaptırım gücü Kontrol önceliklerinin belirlenmesi Kontrollerin belgelendirilmesi

Yetkili makamların kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi Laboratuvar hizmetleri İthalat kontrolleri Hayvan hastalıkları bildirim ve kontrol sistemleri kimyasal gıda güvenliği kontrolleri Microbiyolojik gıda güvenliği kontrolleri Kalıntı kontrol planı

Yetkili makamların kontrol sistemlerinin değerlendirilmesi Çiftlik kaydı Hayvan kimliklendirmesi Hareket kontrolü Sertifikasyon İthalat kontrolleri Laboratuvar işlemleri Hayvanlardan insanlara geçen hastalıkları ve gıda zehirlenmesi kontrolü

Türk Yönetmeliği Tebliğ 250.10.05.11. YGKB-24.1-1690 (2006) İharacat sertifikası verilecek süt işletmelerinin teftişine ilişkin talimatlar Ek 1: Gıda üreten işletmeler için Kontrol - Teftiş formu Ek 2: HACCP Denetimleri için Resmi Form Ek 3: Süt işletmelerinde kontrol edilecek kayıtlar Ek 4 : Ön izin formu Ek 5: İşletme bildirim formu

FVO Reporu 2008 : Önemli notlar CCA tarafından Süt-HTC modeli sertifikasının 9 ve 11 maddeleri kapsamında tek tip bölgesel uygulama Hayvan sağlığı kontrolü ve çiğ süt kriterlerine ilişkin tam bir mevzuat CCA onaylı işletmeler listesinin AB BR kontrol koşullarıyla uyumlu olması (Council Dir. 64/432) Süt firmalarında (çiftliklerde) hijyen kuralları ve resmi kontrollerin uyumlu olması ve uygulanması. Süt işletmelerinde (süt işleme) hijyen kuralları ve resmi kontrollerin uyumlu olması ve uygulanması.

Türk CCA Aksiyon Planı Süt işleme tesislerinde denetim, teftiş ve kontroller; Türk Gıda Kodeksinin süt-HTC modeli sertifikası ile uyumu; Onaylı firmaların AB mevzuatı ile uygunluğunun denetlenmesine ilişkin Genelge 2008/26; Sığır tüberkülozu ve brusellasına ilişkin yönetmelikler hazırlanıyor ve 2009’da yürürlüğe girecek; 5. Onaylı firmalar listesi (Circ. 2008/25 and 2008/26) düzenli olarak güncellenmesi; Hayvan kimliklendirme zorunlu. Tam uyumun sağlanması için denetimler; HACCP zorunlu. İl müdürlüklerine AB üretimi ile AB dışı üretimin tamamen ayrılması ve izlenmesi konusunda talimat verilmesi; 9. İl müdürlüklerine su analizi yapılması için talimat verilmesi ; AB ürünleri için Süt-HTC modeli sertifikası verilmesi. “Sağlık Sertifikası Genelgesi” yürürlükte.

Yapılacaklar : çiftlikler Bağımsız çiftlikler Süt çiftçiliği uygulama kuralları Uygun dokümantasyon ve kayıtların tutulması Kooperatif, hükümet servisleri ve endüstri desteği (ör. eğitim, tavsiye, sertifikasyon, ..) Sütçülük kooperatifleri Kalite ve Risk Yönetimi geliştirilmesi ve uygulanması Endüstri sponsorluğunda sertifikasyon programları desteği Çiftçi eğitimi Teşvik programlarının geliştirilmesi

Yapılacaklar : işlem birimleri İnceleme ya da yeniden tasarım işlemleri ihracata bağlı üterimde ayırma (toplu/sürekli) HACCP ve izlenebilirliğin uygulanması belge ve kayıtlar Sertifikasyon programlarının başlatılması ve desteklenmesi bilgilendirme kampanyaları ve istihdam eğitim : GDF Etik Kuralları denetim, sertifikasyon, onaylama teşvik programları

Yapılacaklar : hükümet Aşağıdakilerin sağlanması : merkez ve lokal hizmetlerin koordinasyonunun etkili ve standart bir şekilde sağlanması sürekli, tek tip, belgelendirilmiş, yönetmelliğe uygun alan uygulamaları Endüstri ve operatörlerle birlikte kooperatif programlarının geliştirilmesi ve desteklenmesi Veterinerlerin eğitici ve danışmanlık rolünün oluşturulması Sübvansiyonlar ve AH araçların Optimize kullanımı

Bu proje aşağıdakiler için iyi bir fırsat İhracat pazarlarına erişim Kalitenin yükselmesi Gıda güvenliğinin artması Hayvan sağlığının iyileştirilmesi Çiftlik verimliliği ve gelirlerinin iyileştirilmesi

İlginiz için teşekkürler !