Tolga Özbolat Üniversie Sanayi İşbirliği Direktörü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hollanda Gıda Vadisi Kümesi Üniversite-Sanayi İşbirliği
Advertisements

Dünyada son 40 yıl içerisinde elde edilen bilimsel bilgilerin en kısa sürede teknolojinin hizmetine sunulabilmesi için, bilim ve teknoloji entegrasyonununa.
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
-Demografik- Nüfus Analizi
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
ÜLKE SUNUMU TC BAŞBAKANLIK DTM ANKARA-TÜRKİYE 10 HAZİRAN 2008
“ Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir,
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ ______________12.
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Türk Patent Enstitüsü Tarafından Düzenlenen Eğitim Programları
İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı
Prof. Dr. İbrahim KILIÇASLAN
HOŞGELDİNİZ YA/EM Doktora Öğrencileri Kolokyumu 2002.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Mikro-İşletmelere Geçiş: Yaşanan Pratikler ve Gelecek için Stratejiler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı Kasım.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÜNİVERSİTE - SANAYİ İŞBİRLİĞİ. A R A Ç A M Ç A Temel Bilimler Ana Teknolojiler İnovasyonlar Toplumsal (İstihdam ve Yaşam Kalitesi) Ekonomik (Endüstriyel.
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
TÜRKİYE’NİN İLK, EN BÜYÜK VE EN YENİLİKÇİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ;
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜSİAD – Sabancı Üniversitesi Rekabet Forumu Ar-Ge’de İşbirlikleri Doç. Dr. Cemil Arıkan Sabancı Üniversitesi Ulusal İnovasyon Girişimi 6 Ocak 2009 İstanbul.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
Hacettepe Üniversitesi Hacettepe Teknokent A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
İstanbul Kalkınma Ajansı 2012 Yılı Mali Destek Programları
KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi Ulusal Kıyaslama Sisteminin Oluşturulması Kümelerin İzlenme ve Değerlendirme Süreci 18 Ekim 2012 – Ankara.
İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective)
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
KOBİ’lere Yönelik Destek ve Teşvik Programları
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Kayhan Erciyeş.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
YENİ İHRACAT DESTEKLERİ - Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (UR-GE) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği İhracat Genel.
“SAVUNMA SANAYİİNDE ARGE
ODTÜ TEKNOKENT Gerçekleştirilen Etkinliklerimizden Örnekler.
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI DEVLET DESTEKLERİ.
European Commission Enterprise and Industrie Avrupa İşletmeler Ağı 25 - KASIM BSN ANATOLIA.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
5. İzmir İktisat Kongresi “Küresel Yeniden Yapılanma Sürecinde Türkiye Ekonomisi” NİTELİKLİ ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ HERKESİN HAKKI Prof. Dr. Aydın Öztürk İzmir.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
Diferansiyel Denklemler
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
Teknopark İstanbul Teknopark İstanbul, Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ile İstanbul Ticaret Odası (İTO)’nın ana ortaklığında, yerli ve yabancı girişimcilerin.
Sunum transkripti:

Tolga Özbolat Üniversie Sanayi İşbirliği Direktörü

GİRİŞ Ülkelerin rekabetçiliğini, endüstrisinin rekabetçiliği belirlemektedir Endüstri ise rekabetçiliğini yenilikçi (inovatif) olabildiği sürece sağlayabilir İnovasyon sistematik araştırmanın bir sonucudur Kümelenmeler, aynı bölge içinde benzer mal ve hizmetleri üreten ve birbirleri ile rekabet ederken –yönetilen süreçlerde- uzmanlaşmalar çerçevesinde birbirleri ile işbirliği yapan şirketlerin ve kurumların oluşturduğu yapılardır. (Porter 1996)

Teknopark Üniversite Endüstri Kümeleşme, Platformlar, sinerji Uygulama-Odaklı Araştırma Üniversite Sanayi İşbirliği Ürün Odaklı AR-GE Ticari Ürün Uygulamaları Üniversite Akademisyenler Öğrenciler Mezunlar Araştırma Merkezleri Laboratuarlar Teknopark teknokent, bilim parkı, araştırma parkı, bilim şehri Endüstri Şirketler Uluslararası İşbirlikleri Teknoloji Transfer Ofisi (TTO) Teknoloji İşbirliği Ofisi Kümeleşme, Platformlar, sinerji Üniversite Sanayi İşbirliği Hizmetleri Ön Kuluçka, Kuluçka Programları Uluslararası İşbiklikleri

Teknoparkların Katkıları bölgedeki ekonomik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi,ekonomik verimliliğin artırılması bölgedeki yatırım, yenilik ve Ar-Ge kapasitesinin artırılması bölgeye yeni istihdam alanları açılması ve beyin göçünün önlenmesi dışa bağımlılığın azalması, yabancı yatırımın artması, ülkenin teknolojik düzeyinin yükselmesi, teknolojik ürünlerin ihracatının artması ülkenin uluslararası rekabet gücünün artması ve dolayısı ile ekonomik kalkınmanın sağlanması konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

Dünya’da Teknoparklar Toplam Sayı > 4000 % 25’i 1990 – 1999 yılların arasında, % 50’si 2000 yılından sonra kurulmuştur. Firma Sektör Profilleri: % 26 Bilişim, % 20 Biyoteknoloji, %19 Elektronik, % 8 Çevre, % 6 İleri Malzeme, % 5 Kimya, % 9 Tarım ve % 7 Diğer Sektörler % 51 Hizmet, % 18 Endüstri ve % 26 Ar-Ge Firmaları % 89’u (AB standartlarına göre) KOBİ

Dünya’da Teknoparklar ABD: Silikon Vadisi (Stanford Üniv.), Route 128 (MIT), Research Triangle (DU, NCSU, UNC) İngiltere (Manchester, Cambridge SP, Surrey RP), Fransa (Sophia Antipolis), Almanya (Adlershof STP), Finlandiya (Technopolis), İsveç (Kista SC) Kore (Daedeok), Japonya (Tsukuba SC) ve Çin (Singapur, Zhongguncun), Tayvan (Hsinchu SP)

Türkiye’de Teknoparklar 1980’li yıllarda ODTÜ ile başladı 1991 yılında KOSGEB işbirliğinde ODTÜ ve İTÜ TEKMERler kuruldu 1996 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teknoparklar Yönetmeliği’ni yayınlandı 1998 yılında ODTÜ Teknokent ve TÜBİTAK MAM Türkiye’nin ilk Teknoparkları olarak onaylandı 2001 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Yasası yürürlüğe girdi 2010 yılında Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Derneği kuruldu

Türkiye’de Teknoparklar 45 Teknopark (Teknoloji Geliştirme Bölgesi) 32’si faaliyette Toplamda 1800’den fazla firma (71’i yabancı) 16.000’den fazla Personel Yürütülen Proje sayısı: yaklaşık 5000 Tamamlanan Proje Sayısı: >7500 550 Milyon USD’dan fazla İhracat 23 Kuluçka Merkezi Üniversite-KOSGEB işbirliği ile yönetiliyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Türkiye’nin ilk kampüs üniversitesi 24.500 öğrenci 16.500 lisans, 4.100 master ve 2.700 doktora 68 farklı ülkeden 1.400’ü aşkın uluslararası öğrenci 2.500 akademik personel 5 fakültede 40 lisans programı 93 master 61 doktora programı ile 5 enstitü 40 araştırma merkezi, 365 laboratuvar Uluslararası projeler AB Ç.P.: 31 devam eden, 58 tamamlanmış Diğer uluslararası projeler: 30 devam eden, 41 tamamlanmış

Türkiye’nin İlk, En Büyük ve En Yenilikçi Teknoloji Geliştirme Bölgesi ODTÜ Teknokent Türkiye’nin İlk, En Büyük ve En Yenilikçi Teknoloji Geliştirme Bölgesi

Arazi ve Konum Arazi: Planlanan Kapalı Alan: 250.000 m2 ODTÜ’ye ait Toplam 1.200.000 m2 Planlanan Kapalı Alan: 250.000 m2 (Tamamlanmış Altyapı) Toplam Kapalı Alan: 2003 – 27.000 m2 2005 – 60.000 m2 2007 – 86.000 m2 2012 – 105.000 m2 2020 – 250.000 m2

Arazi ve Konum The property ship rights of the METU-Technopolis development region belongs to METU The total land dedicated for the development of MT is about 700.000 square meters. According to Physical Master plan 200.000 square meters out of these 700.000 is for office space enlargement. Being environmentally concerned The university and the management company emphasize on low density development in a high quality landscape.

Kümeleşme için Stratejik Alanlar Öncelikli Sektörler Bilişim-Telekom Elektronik Savunma Sanayi Sağlık Tetknolojileri (Biyoteknoloji-Medikal teknolojiler) İleri Malzeme Tasarım ICT Telekom Savunma Tüketici Ürünleri Kümeleşme için Stratejik Alanlar

ODTÜ Teknokent Şirketleri 282 Şirket, (%50’si ilk defa ODTÜ Teknokent’te kuruldu) 4000 Toplam Personel 3250 Ar-Ge Personeli (~80% mühendis) Devam Eden Proje Sayısı ~ 600-700 334 Tübitak Projesi, 25 TTGV projesi, 52 AB projesi, 41 Teknogirişim, 18 Kalkınma Ajansı Projesi, 154 KOSGEB Projesi >300 fikri-sınai mülkiyet 247 Milyon $ İhracat

Üniversite-Sanayi İşbirliği 2002’den bugüne 842 ortak Ar-Ge projesi 2002’den bu yana 512 farklı akademisyen ile 1436 sözleşme 42 farklı Bölüm/Enstitü ile işbirliği 149 Akademisyen, 56 Şirket ve 29 Bölüm ile 119 Proje (2011 yılı için) 2012’de 64 yeni proje (Temmuz sonu) Ayrıca, 32 akademisyen, 32 firma işbirliğinde 37 Santez projesi

ODTÜ Teknokent’te Sosyal Yaşam 1300 kişi kapasiteli 7 adet restoran Yürüme mesafesinde spor tesisleri 5 dakika mesafede özel ve devlet hastaneleri Yerleşke içinde zengin ODTÜ kütüphanesi Yerleşke içinde çeşitli bankaların şubeleri ve ATM’leri Yerleşke içinde market, terzi, ayakkabı tamircisi, kuaför, berber, eczane, fotoğraf stüdyosu, kırtasiye, butik, kitapevi Yerleşke içinde konaklama hizmeti

ODTÜ KOSGEB Kuluçka Merkezi

İkizler Binası

Halıcı Yazılımevi

Gümüş Bloklar

Silikon Blok

Milsoft Ar-Ge Binası

Savunma Araştırma Teknolojileri Geliştirme Bölgesi SATGEB Savunma Araştırma Teknolojileri Geliştirme Bölgesi

Galyum Blok

Titanyum Blok

Türk Telekom

Mühendislik Olmadan Teknokent Olamaz! Mühendisliğin Önemi Yetişmiş İnsan Gücü Teknoloji ve Konusunda Hakimiyet İnovasyon İçin Gerekli Teknolojik Derinlik İnovasyonun Mühendisliğe Doğrudan Bağlılığı Sonuç Mühendislik Olmadan Teknokent Olamaz!

İletişim Sorunu Mühendislik Öğrencilerinin Teknopark Kavramına Uzak Olması Akademisyenlerin ve Firmaların İşbirliklerine Açık Olmaması Akademisyenlerin Pratiğe İlgi Duymaması Labaratuarlarının Etkin Kullanılamaması

Çözüm Akamisyenlere ve Öğrencilere Yönelik Bilgilendirme Faaliyetleri Teknokentlerde Yapılacak Akademisyen Faaliyetleri için Teşvikler Labaratuarların Teknokent Kullanımlarına Açılması Teknokent Firmalarının Üniversite İle İşbirliğine Özendirilmesi

Sonuç Vizyon 2023; güçlü bir ekonomi Güçlü bir ekonomi için işbirlikleri yapan uzmanlaşmış yenilikçi bir endüstri Uzmanlaşma için, üniversiteler ile sistematik Ar-Ge işbirlikleri; Ms, Phd Ve Yenilikçi teknoloji şirketlerine yatırım yapan, şirketleri destekleyen bir ekosistem...

http://www.metutech.metu.edu.tr http://twitter.com/#!/metutech tr.linkedin.com/in/metutech http://www.facebook.com/odtuteknokent Tolga Özbolat Üniversite Sanayi İşbirliği Direktörü