Occupational infection duo to Brucella abortus S19 among workers invoolved in vaccine production in Argentina 2008 European Society of Climical Microbiology.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU.
Advertisements

SAĞLIK PERSONELİ RİSK VE KORUNMA YÖNTEMLERİ
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Operasyon Öncesi Hazırlık
ÜÇ YIL İÇİNDE SALMONELLA ENTERİTİ TANISI İLE TAKİP EDİLEN HASTALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yard.Doç.Dr.Öznur KÜÇÜK Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Clinical evaluation of a fully automated CMV PCR assay Journal of Clinical Virology 50 (2011) 281–286.
DERVİŞ MURAT ÇELİK Veteriner Hekim BRUCELLA VE TEŞHİS METODLARI.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
Sağlık Çalışanlarında Enfeksiyon Riski
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
Geri bildirim: Sürveyansın en önemli bileşenlerinden biri 2.
Damar dışı nedenlerle bacak-ayak şişliği
BİRİNCİ BASAMAKTA KUŞ GRİBİNE YAKLAŞIM
Dr. Perver YETİZ BATMAN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Bu çalışma için herhangi bir kurumdan maddi destek alınmamıştır.
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
 TRAVMA HASTALARI ACİL SERVİSE BAŞVURULARIN BÜYÜK BİR KISMINI OLUŞTURUR  BU HASTALARA BÜYÜK BİR ÖZEN GEREKTİRİR.  FİZİK MUAYENE CİDDİ BATIN TRAVMALARINDA.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ (KKKA)
Bruselloz Bruselloz, Brucella cinsi bakterilerle oluşan, insan ve hayvanlarda belirli coğrafik bölgelerde yayılım gösteren ( endemik) bir hastalıktır.
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2010 RAPORU. Ülkemizde “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri kapsamında 2007 yılından itibaren her yıl Daire Başkanlığımızca.
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kızamık Eliminasyon Programı
Artvin Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
SAĞLIK PERSONELİNİN SAĞLIĞI
1. 2 SERUM ÖRNEKLERİNDE HDV VİREMİ BELİRLEMEDE ANTİ-HDV ENZİM İMMUNOASSAY GÖSTERGESİ Dr. Özlem Aydemir Doç. Dr. Mehmet Özdemir 3.
Akut MI hastasına yaklaşım
BRUCELLOZ.
BRUSELLOZ Dr. Can Murat BEKER.
BRUSELLOZ Akdeniz Ateşi, Malta Ateşi
Uzm.Dr. Esin KORKUT Doç.Dr. Yusuf AKCAN
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
PPD pozitifliği için kriterler.
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
VİRAL HEPATİTLERDE SEROLOJİK TANI PROBLEMLERİ
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
BRUCELLA CİNSİ BAKTERİLER BRUSELLOZ
Tüberküloz .
OLGU 8 Prof. Dr. Hidayet SARI.
Enfeksiyon Kontrol Hemşireliği Eğitimi
Danışman:Prof.Dr.Mahmut Baykan Hazırlayan:Arş.Gör.Dr.Özlem Ögüç Şanlı
DİRENÇLİ YÜZ DÖKÜNTÜSÜ
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BULAŞICI HASTALIKLAR DAİRE BAŞKANLIĞI
Bursa Sağlık Müdürlüğü
Vet. Hekim Ahmet SAFRAN Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
ROTA VİRÜS.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
HASTANE ENFEKSİYONLARI
BRUCELLA Muhammed fatih Genç 2310.
Dr. Hayati Demiraslan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE IG G2 DÜZEYLERİNDEKİ DÜŞÜKLÜK PEDIATRICS Volume 120, Number 3, September 2007 Dr. Cem BECERİR
BRUCELLA Prof. Dr. Akgün YAMAN Mikrobiyoloji AD
DİSPANSERLER
Barış ÇİÇEK1, Fulya BAYINDIR BİLMAN2, Revasiye KAYALI 3
ACİL SERVİSTE KOSTİK BİLEŞİKLER İLE ZEHİRLENMELER
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
HOŞGELDİNİZ … © Diaverum September 2018.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

Occupational infection duo to Brucella abortus S19 among workers invoolved in vaccine production in Argentina 2008 European Society of Climical Microbiology and Infectious Diseases

Brucellozis,brucellanın farklı türlerinin neden olduğu zoonotikbir hastalıktır Güney Amerika’yı da içine alan birçok bölgeyi etkilemektedir İnsanlar genellikle Brucella canis için köpek,brucella suis için domuz,brucella melitensis için koyun ve keçinin infekte doku yada sekresyonlarıyla temas ile infekte hale gelirler

İnsan brusellozisinin klinik bulguları,asemptomatik,akut hastalıktan komplike olmuş kronik hastalığa ve hatta ölüme kadar değişen çok geniş aralıktadır Attenue Brucella S19 zinciri sığır brucellozisinden korunmada çok yaygın kullanılmaktadır

Virülansları düşürülmesine rağmen bu aşılar insanlar için patojen olabilir Bu aşıların sebep olduğu infeksiyon genellikle konjüktival aralıktan,deri kesiklerinden yada nadiren infeksiyöz aerosollerden kazanılır Rev-1 aşısı ile,labaratuar çalışanlarında brusellozis salgını rapor edilmiştir Buna karşın S19 ile aşı üretim yerlerinde kazanılmış insan brusellozisi ile ilgili bir yayın yoktur

Bu çalışmanın amacı ;Arjantin’de S19 aşısı üretilen labaratuarda potansiyel B. Abortus S19 maruziyetinin klinik,epidemiyolojik ve tanısal özelliklerini analiz etmektir. S19 üretiminde çalışan 20 kişi çalışmaya alındı Çalışmaya katılanların yaş aralığı arasında erkeklerdi. Çalışmaya Şubat 99 ve Nisan 2006 arasında kesin semptomları olan ve/veya serolojik olarak pozitif olanlar dahil edildi.

Bu bireylerin klinik kayıtları geriye dönük analiz edildi. Bireyler işlerinin türü ve özellikle S19 zinciri ile temas öyküsü hakkında sorgulandı. S19 hazırlanması sırasında hasarlı deri,göz ve inhalasyon yoluyla kazara maruziyetler saptandı. Pastörize olmamış süt,peynir,infekte hayvanlarla temas gibi potasiyel maruziyetler sorgulandı.

Brucella için serolojik testler,standart tüp aglutinasyon(STA),2- mercaptoethanol(2ME),Rose Bengal(RB)ve kompleman fiksasyon(CF) testini içerir. Serolojik olarak şüpheli aktif brusellozis tanısı için aşağıdaki kriterlerden en az iki tanesinin bulunması gereklidir;

STA titresi >100 Pozitif RB sonucu Pozitif 2ME sonucu Pozitif CF sonucu

Pozitif kan örnekleri saptandı ve bakteriyolojik çalışma için referans labaratuara gönderildi. Yaş,cinsiyet,tip ve klinik semptomların süresi kaydedildi

Fizik muayene ve rutin lab. Testleri yapıldı Şüpheli osteoartikuler veya visseral tutulumu olanlara görüntüleme yöntemleri uygulandı. Klinik bulguları olmayan ama serolojik olarak brucella şüphesi olanlar da aktif infeksiyon düşündürttü

Kazayla maruziyet 9(%30)laboratuar çalışanında tespit edildi. 6 vakada perkütan,3 vakada inhalasyon ve bir vakada konjüktival yolla maruziyet saptandı. Buna rağmen 4 çalışanda daha önceden besin yoluyla brucella teması tespit edildi. Bu olgularda bu durum 6-20 yıl önce olmuştu ve mevcut klinik bulgularla ilişkisizdi.

30 hastanın dokuzunda kan kültürü yapıldı ve vakalarda sonuç negatifti. Tüm hastalarda serolojik çalışmalar yapıldı. RB ile 24,STA ile 30,(16 kişide titre 100’ün üstünde),2ME ile 29,CF ile 22 vakada pozitif sonuçlar elde edildi. 21 vakada serolojik olarak aktif brucellozis tanımlandı.

Serolojik olarak doğrulanmış 21 vakanın 15 tanesinde klinik bulgular mevcuttu. En sık bulunan klinik bulgular ateş,artralji,başağrısı,ve myalji idi. Aktif brucellalı 21 hastanın 11 tanesinde antimikrobiyal terapi uygulandı 7 hastada doksisiklin -gentamisin,3 hastada doksisiklin-rifampisin uygulandı.

Bir hamile kadın amoksisilin ile tedavi edildi. Tedavi sonunda 16 hasta asemptomatik hale gelirken 5 hastada semptomlar persistan kaldı. Aşı yapma işlerinde yer alan kişilerde b abortus s19 enfeksiyonu rapor edilmiş olsada,bu çalışmada,en iyi bilinecek şekilde,bu çalışma s19 üretim yerlerinde çalışanlardaki bu gibi enfeksiyonları tanımlamada yapılan ilk çalışmadır

Brucellozis dünya genelinde en yaygın laboratuar kaynaklı enfeksiyon olarak kabul edilse de en çok vaka brucella spp türlerinin olduğu klinik bakteriyoloji laboratuarlarından çıkar Aşı yapan personeller genellikle kaza eseri,yüze sıçrama,veya deriye temas şeklinde S19 enfeksiyonu alırken, bu çalışmada konu edilen laboratuar çalışanlarının çoğu farkına varmadan enfeksiyona maruz kaldıkları görülmektedir

Bu bulgular daha önce yapılan diagnostik bakteriyolojik laboratuvar personelleri üzerindeki çalışmaları teyid etmektedir. Buna ilave olarak bu bulgular s19 üretim fabrikalarında biyogüvenlik önlemlerinin arttırılması gerektiğini ortaya koymaktadır Epidemiyolojik bir araştırma olmayıp, bu çalışma diagnoz için belirtilen hastalar için baz alınmıştır ve diğer aşı üretim yerlerine ilişkin olarak kural kabul edilemez.

Bu çalışmada, kısıtlı sayıda yapılan testlerle alakalı olma durumu nedeniyle her vakada kan kültürleri negatif idi – yani insanlardaki s19 enfeksiyonlarında az sayıda bakteriyemi gözlenmiştir. Bununla beraber epidemiyolojik veriler brucella enfeksiyonunun en muhtemel kaynağının s19 aşısına maruz kalma olduğunu kanıtlamaktadır

Young(9) ile aynı görüşte olarak,bu çalışma B. abortis s19 enfeksiyonunun klinik brucella tablosu ortaya çıkarabileceğini göstermektedir Semtomatik hastaların %50 sinden fazlasında ateşle seyreder ve ateşe bazı patolojik bulgular eşlik eder Hastaların çoğunda antimikrobiyal tedavinin ardından klinik iyileşmeler yaşanmıştır.

Sonuç olarak; Bu çalışma ilk defa olarak s19 üretim labrotuvarlarında yer alan personellerin bu tür tarafından enfekte olabileceğini göstermiştir Bu enfeksiyonları azaltmak için mevcut önlemler iyileştirilmeli ve eğitim programları düzenlenmelidir.