Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI"— Sunum transkripti:

1 KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI

2 BRUCELLOZİS Çiftlik hayvanlarında ciddi ekonomik kayıplara yol açan en önemli zoonotik infeksiyonlardan biri. Abort ya da normal doğum sonrası ml. de 100 milyar bakteri. (ortalama 50 milyon bakteri ile infeksiyon şekillenir) Çevrede en az 2 ay ve üzerinde canlı kalır. İnfekte anadan doğan hayvanların % 10 u latent taşıyıcıdır.

3 TEMEL KONTROL STRATEJİSİ AŞILAMA
Hastalığın hiçbir ülkedeki epidemiyolojik durumu birbirine benzemez dolayısı ile her ülke kendi kontrol stratejisini belirlemelidir. Bir ülkede hastalığın prevelansı yüksek ise Veteriner hizmetleri ve alt yapısının eksik yönleri varsa, Mali kaynaklar yeterli değilse, Uzun süreli kitle aşılaması hastalığı kontrol etmenin TEK yoludur.

4 Konjuktival Antibrusella aşı uygulamaları
1 doz aşı (50µl) için Brucella abortus S X109 mikroorganizma (CFU) 1 doz aşı (40µl) için Brucella melitensis Rev X109 mikroorganizma (CFU)

5 Konjuktival Antibrusella aşı uygulamaları
 Deri altı yolla uygulama metoduna benzer bir bağışıklık şekillendirirler  güvenlidirler  sadece kranial lenf yumrularına kolonize olurlar  düşük serolojik cevap  Eradikasyon programlarında test ve kesim metodu ile uyumlu

6 Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması
Hedef türler: 3-6 aylık kuzu ve oğlaklar. Brusellosis prevelansının yüksek olduğu endemik bölgelerde tüm sürünün kitle aşılaması hastalığın kontrolünde izlenecek tek yoldur. Brusellosis ile mücadele programlarında kitle aşılaması öngörülüyor ise, her yaş ve cinsiyetteki koyun ve keçiler aşılanabilirler.

7 Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması
Endikasyonlar: B.melitensis tarafından oluşturulan bruselloza karşı koyun ve keçilerin aktif bağışıklanması amacı ile kullanılır.

8 Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması
Kontraendikasyonlar: Gebe hayvanlarda uygulandığında bazen aşı suşu infeksiyonuna bağlı abortlar görülebilir ve etkenin süt ve vajinal akıntılar ile saçımı söz konusu olabilir. Bu nedenle gebe hayvanların aşılanmaması tavsiye olunur. Ancak bu yan etkiler çiftleşmeden en az iki ay önce, laktasyonda ve gebeliğin son ayında yapılan aşılamalar ile minimize edilebilir.

9 Koyunlarda Konjuktival aşı uygulaması
Ambalaj: 50 doz liyofilize aşı ve 2 ml sulandırma sıvısı 100 doz liyofilize aşı ve 4 ml sulandırma sıvısı

10 Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması
Hedef türler: Her yaştaki dişi sığırlar. Endikasyonlar: B.abortus tarafından oluşturulan bruselloza karşı sığırların aktif bağışıklanması amacı ile kullanılır.

11 Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması
Kontraendikasyonlar: Gebe hayvanlarda, özellikle gebeliğin ilk 6 ayı içerisinde yapıldığında aşılamaya bağlı abortlar gözlenebilir. Bu nedenle gebe hayvanların aşılanmaması tavsiye olunur. Ancak hastalık çıkışlarında gebeliğin son aylarındaki hayvanlara da uygulanabilir. Aşı erkek hayvanlara uygulanmaz.

12 Sığırlarda Konjuktival aşı uygulaması
Ambalaj: 20 doz liyofilize aşı ve 1 ml sulandırma sıvısı 40 doz liyofilize aşı ve 2 ml sulandırma sıvısı

13 KONJUNKTIVAL AŞILAMA PROSEDÜRÜ
Aşıya sulandırma sıvısını katıp yavaşca homojenize edilir ve 10 dakika beklenir Kapağı geçirilir (aşı ile temastan kaçınılmalıdır) Gerek veteriner hekimler ve gerekse hayvanı tutanlar kesinlikle eldiven, maske ve gözlük giymelidir

14

15

16

17

18

19


"KONJUKTİVAL ANTİBRUCELLA AŞILAMALARI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları