DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C.İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
Advertisements

CEPHELER ve ANTLAŞMALAR
Cumhuriyete Nasıl Kavuştuk?
BATI CEPHESİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Güney Cephesi
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER”
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MERKEZİ SİSTEM ORTAK SINAVI
KURTULUŞTAN KURULUŞA MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ ÜN GİTTİĞİ OKULLAR
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM! Kurtuluş Savaşımız sırasında, Doğu Cephesinde Ermeniler, Güney Cephesinde Fransızlar ve Batı Cephesinde Yunanlılar ile savaşıldı.
SAKARA ZAFERİ 23 Ağustos- 13 Eylül 1921
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
KURTULUŞ SAVAŞI SÜRECİ
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük LOZAN BARIŞ ANLAŞMASI
T.C. İNKILAP TARİHİ KURTULUŞ SAVAŞI “CEPHELER” SEVR ANTLAŞMASI
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI
KÜTAHYA ESKİŞHİR MUHAREBESİ (10-24 TEMMUZ 1921)
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI - Cepheler Dönemi -
KURTULUŞ SAVAŞI Yrd. Doç. Dr. V. Sefa Fuat HEKİMOĞLU OKT
İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
T.C İnkılap Tarihi Ve Atatürkçülük
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
ATATÜRK'ÜN HAYATI KRONOLOJİK SIRALAMA
Sunum transkripti:

DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA Kütahya- Eskişehir Savaşı’nda ordumuz Sakarya Nehri’ nin doğusuna çekilmişti.

TEKÂLİF-İ MİLLİYE’ NİN SAKARYA SAVAŞI’NA ETKİSİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA TEKÂLİF-İ MİLLİYE’ NİN SAKARYA SAVAŞI’NA ETKİSİ Tekâlif-i Milliye kararları daha uygulamaya yeni başlandığı için Sakarya Savaşı’ na katkısı olmamıştır.

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI’NIN NEDENİ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA SAKARYA MEYDAN SAVAŞI’NIN NEDENİ Yunanlar Ankara’ya kadar ulaşıp TBMM’ yi ve Türk ordusunu ortadan kaldırmayı amaçlıyordu.

SAKARYA SAVAŞI’NDA ORDUNUN DURUMU T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA SAKARYA SAVAŞI’NDA ORDUNUN DURUMU Asker Ağır-Hafif Makineli Top Uçak Türk Kuvvetleri 96.326 825 196 2 Yunan Kuvvetleri 120.000 2.768 386 18

SAKARYA MEYDAN SAVAŞI 23 AĞUSTOS - 13 EYLÜL 1921 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA SAKARYA MEYDAN SAVAŞI 23 AĞUSTOS - 13 EYLÜL 1921 Sakarya Savaşı’ nda Başkomutan Mustafa Kemal, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’ dır. Sakarya Savaşı, 22 gün- 22 gece devam etti. İsmet İnönü

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA HATTI MÜDAFAA YOKTUR, SATHI MÜDAFAA VARDIR. O SATIH BÜTÜN VATANDIR. YURDUN HER KARIŞ TOPRAĞI YURTTAŞ KANI İLE SULANMADIKÇA DÜŞMANA BIRAKILAMAZ.

SAKARYA SAVAŞI’ NIN SONUÇLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA SAKARYA SAVAŞI’ NIN SONUÇLARI 1683’ den beri devam eden Türklerin geri çekilişi sona erdi. Türk ordusu taarruza geçti. İngilizlerin, Yunan ordusunun başarıya ulaşacağına güveni kalmadı. Mustafa Kemal’ e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verildi. Türklerin başarıya ulaşacağını öngören Fransa, TBMM ile Ankara Anlaşması’ nı imzaladı.

SAKARYA SAVAŞI’ NIN SONUÇLARI T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA SAKARYA SAVAŞI’ NIN SONUÇLARI Sovyet Rusya’ ya bağlı olan Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan ile Kars Anlaşması imzalandı. İtalya, Anadolu’ dan tamamen çekildi. Türk milletinin ve ordusunun kendine güveni arttı.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA 13 Ekim 1921 Kars Anlaşması TBMM ile Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan arasında imzalanmıştır. Bugünkü doğu sınırımız son şeklini almıştır. Doğu sınırımızı çizen anlaşmalar sırasıyla Gümrü, Moskova ve Kars Anlaşması’ dır.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA 20 Ekim 1921 Ankara Anlaşması TBMM ile Fransa arasında imzalandı. Anlaşmaya göre, iki taraf arasında savaş sona erecek. Fransa, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ ni boşaltacak. Hatay ve İskenderun bölgesinde özel bir yönetim kurulacak ve bölgenin resmi dili Türkçe olacak. Hatay’ ın Fransa’ ya bırakılması Misakımillî’ den verilen bir ödündür.

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA 20 Ekim 1921 Ankara Anlaşması Anadolu Selçuklu Devleti’ nin kurucusu Süleyman Şah’ ın Caber Kalesi’ nde bulunan mezarı Türk toprağı sayılacak ve Türk bayrağı dalgalanacaktır.

Ankara Anlaşması’nın Önemi T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA Ankara Anlaşması’nın Önemi İtilaf Devletleri arasındaki birlik parçalandı. İlk defa bir İtilaf Devleti, TBMM’ nin varlığını bir anlaşma imzalayarak resmen tanımıştır. Hatay dışında bugünkü Suriye sınırımız çizilmiştir.

Savaşın sonunda Mustafa Kemal’ e Mareşal rütbesi ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA ! SONUÇ Sakarya Meydan Savaşı, 23 Ağustos- 13 Eylül 1921 tarihleri arasında yapıldı. Savaşı Türk ordusu kazandı ve Yunan kuvvetleri, Sakarya Nehri’nin batısına sürüldü. Savaşın sonunda Mustafa Kemal’ e Mareşal rütbesi ve Gazi unvanı verildi.

! SONUÇ T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA 1683 Viyana Kuşatması’ ndan beri devam eden geri çekilişimiz durdu. Türk ordusu taarruza geçti. 13 Ekim 1921 de Kars Anlaşması imzalandı. Bugünkü Doğu sınırımız çizildi. 20 Ekim 1921 ‘de Ankara Anlaşması imzalandı. Hatay hariç günümüzdeki Güney sınırımız çizildi.