ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

Öğretimde Kullanılan Teknikler (3)
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
Tam Öğrenme Modeli Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
ÖĞRETİM MODELLERİ DERYA KOÇ, 2006.
Eğitimde Hedefler Hedef Alanları
TAM ÖĞRENME MODELİ.
Tam Öğrenme Modeli (Mastery Learning)
İLETİŞİM ÖĞR. GÖR. EDİP KOŞAR
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
Benjamin BLOOM ( ).
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
ÖĞRENME STİLLERİ.
Buluş Yoluyla Öğrenme.
İPUÇLARI VE KULLANIMI Hülya KAYGISIZ
ÖĞRETİM STARTEJİLERİ-2
ÖĞRETİM MODELLERİ S.59-74; 1-Carroll’in Okullarda Öğrenme Modeli 2-Bloom’un Tam Öğrenme Modeli 3-Gardner’in Öğretimde Çoklu Zeka Kuramı Kaynak;Öğretimi.
Carroll’un Okulda Öğrenme Modeli
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 1.Temel Kavramlar
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
TAM ÖĞRENME MODELİ Hazırlayan Güzide BAŞDAĞ Ankara 2003.
ÖĞRENME ÖĞRETME MODELLERİ
BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLARDA ÖĞRENME ÖĞRETME SÜRECİ
Güdülenme Dr. Şirin KARADENİZ.
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretimde Kullanılan Yaklaşımlar (Stratejiler)
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
CARROLL’UN OKULDA ÖGRENME MODELİ
Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM
Öğrenme -Öğretme Modelleri
ÖĞRENCİNİN HAZIRBULUNUŞLUĞU VE OKULDA ÖĞRENME MODELİ HANDE ÖZÇALIŞAN
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
BEDEN EĞİTİMİNDE İŞBİRLİĞİNE DAYALI(EŞLİ) ÖĞRENME YÖNTEMİ
Öğrenme Öğretme Süreci
Hazırlayan Halil ÖZBAŞ Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Genetik
CEZA NEDİR?.
Yapılandırmacı [Constructivist] Öğrenme Yaklaşımı Prof. Dr. Özcan DEMİREL ve Arş. Gör. Bünyamin YURDAKUL Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim.
Buluş Yoluyla Öğrenme Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi
SINIF YÖNETİMİ.
SINAV KAYGISI KONUSUNDA VELİLERE ÖNERİLER
ZAMANIN ETKİLİ KULLANIMI
Programlı Öğretim Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
ARCS Modeli.
ÖĞRETİM MODELLERİ Uz. NÜKET GÜNDÜZ.
Öğretim Modelleri Anlamlı (Okulda) Öğrenme, Tam Öğrenme, Çoklu Zeka, Yapılandırmacılık, Dr. Kerim Karabacak.
BASAMAKLI ÖĞRETİM MODELİ
MODELLER.
Tam Öğrenme Modeli’nin Ana Değişkenleri
EĞİTİMDE İLETİŞİM SÜRECİ
Bilgi üretme, aktarma ve anlamlandırma süreci İki yönlü bilgi akışı
ÖZEL EĞİTİMDE KAYNAŞTIRMA UYGULAMARI
Programlı Öğretim.
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLARIN AKADEMİK BAŞARISINDA AİLE VE PEKİŞTİREÇ
Yrd. Doç. Dr. Süleyman AKYÜREK
TAM ÖĞRENME MODELİ.
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
Pedagojİk Formasyon Sertifika programI ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Hafta II – 2. Bölüm Prof.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Öğrenme Psikolojisi Giriş.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Sunum transkripti:

ÖĞRENME-ÖĞRETME MODELLERİ Nezahat Leblebiciler

GRUPLA ÖĞRETİM MODELLERİ

“…Bu etkinlikler sayesinde kişilerin nasıl düşündüklerini, düşünce sistemlerinin nasıl oluştuğunu, kafalarını neye göre yorduklarını gördüm. Kısacası, bu etkinlikler, onları tanımamı sağladı…” www.erg.sabanci.univ.edu/iok

CARROLL’IN OKULDA ÖĞRENME MODELİ

Carroll, her öğrenciye ihtiyaç duyduğu zaman ve ek öğrenme olanakları sağlandığında tüm öğrencilerin belirlenen öğrenme düzeyine ulaşacağını savunmuştur.

Modelin temel öğeleri: 1- Yetenek 2- Öğretimden yararlanma 3- Sebat 4- Fırsat 5- Öğrenme Niteliği

BLOOM’UN TAM ÖĞRENME MODELİ

Bloom tarafından “okulda öğrenme modeli” olarak ifade edilen tam öğrenme modeli ek zaman ve öğrenme olanakları sağlandığında bütün öğrencilerin okulda öğretilmek istenen yeni davranışları öğrenebileceğini ileri sürer

Okulda öğrenmeyi etkileyen faktörler: Zeka Öğretmenin kişilik özellikleri Ailenin sosyo-ekonomik durumu Öğrencinin; Dersle ilgili ön öğrenmeleri İlgisi Tutumu Başarılı olabileceğine ait inancı Öğretimin özelliği ( Senemoğlu, N. 1998: 447 )

Üniteleri Duyuşsal ürünler Öğrenci Nitelikleri Öğretim Öğrenme Ürünleri Bilişsel Giriş Davranışları Öğrenme Öğrenme Düzeyi & Çeşidi Duyuşsal Giriş davranışları Ünitesi veya Öğrenme Hızı Üniteleri Duyuşsal ürünler Öğretim Hizmetinin Niteliği İpuçları Katılma Pekiştirme Dönüt ve Düzeltme ( Demirel, Ö. 2005: 122 )

TAM ÖĞRENME YÖNTEMİNİN YARARLARI ÖĞRENCİLERDE %80 İLA %90 ARASINDA BAŞARI SAĞLAR ÖGRENCİ ARAŞTIRMAYA TEŞVİK EDİLİR TAM ÖĞRENME ÖĞRENCİNİN DERSE KATILIMI SAĞLANIR ÖĞRENCİ METARYAL KULLANMAYI ÖĞRENİR Esra Şahin

Tam Öğrenme Modelinde Öğrenme Ürünlerini Etkileyen Durumlar: Öğrencinin, yeni kazandırılacak hedef davranışları öğrenebilmesi için gerekli ön öğrenmelere sahip olma derecesi belirlenmelidir (Bilişsel Giriş Davranışları) Öğretim hedefleri / öğrenme görevleri belirlenmelidir.

Her öğrencinin neyi nasıl öğreneceği planlanmalıdır. Öğrencinin, öğrenmeye istekli olması ve ihtiyaç duyması sağlanmalıdır ( Duyuşsal Giriş Özellikleri ). Öğretimin, öğrenci için anlamlı ve yeterli olması gerekir (Öğretim Hizmetinin Niteliği) ( Ülgen, G.1995:172 )

Bir Öğrenme Birimi Olarak Öğrenme Ünitesi Öğrenme ürünlerindeki eksikliklerin birikmeden giderilmesini sağlamak için, uygun bir öğrenme birimine ihtiyaç vardır. Bu öğrenme birimi hem grupla öğretime, hem de bireyselleştirilmiş öğretime olanak vermelidir. ( Senemoğlu, N. 1995: 449 )

Öğrenme birimi, bir yıl kadar uzun, bir davranış kadar da ufak, yalın olmamalıdır. Test edilebilir, anlamlı bir bütünlük içeren, öğrenme birimi olmalıdır. ( Senemoğlu, N. 1995: 450 )

Eğer bir ünitenin öğrenilmesi bir sonrakini etkiliyorsa, üniteler belirli bir sıraya göre öğretilmelidir. Eğer herhangi bir etkisi yoksa, kolaylaştırmıyorsa, üniteler istenen sıra ile öğretilebilir. Ancak bu durumda bile, üniteler kolaydan zora doğru sıralanmaktadır. ( Senemoğlu, N. 1995: 452 )

ÖĞRENCİ NİTELİKLERİ Bilişsel giriş davranışları Duyuşsal giriş özellikleri

Öğrenim hizmetlerinin niteliği: Esra Şahin

İpuçları Öğrenme sürecinde öğrenciye neyi öğrenebileceğini, bunları öğrenirken ne yapacağını anlatmak için kullanılan işaretlerin tümü olarak tanımlanmaktadır.

Katılma Öğrenme bireysel bir etkinliktir. Hiç kimse bir başkası için öğrenmeyi gerçekleştiremez. Bu nedenle, öğrenmenin başlangıcından sonuna kadar, öğrenen, öğrendiği şeylere karşı sorumluluk taşımak ve öğrenme sürecine aktif olarak katılmak durumundadır.

Pekiştirme Tanım Öğrencinin gösterdiği davranıştan sonra “aferin” “çok güzel” gibi ifadeler kullanılması, öğrencilerin arkadaşlarınca takdir edilmesinin sağlanması pekiştirici görev görür.

Pekiştirme, davranışın tekrar edilme sıklığını artırma işlemidir. Olumlu pekiştireçlerin öğrenciye verilmesi, olumsuz pekiştireçlerin de ortamdan çekilmesi davranışın yapılma olasılığını artırmaktadır.

PEKİŞTİRİCİ VERİRKEN ÖĞRETMEN; ÖĞRENCİNİN İHTİYACINA UYGUN PEKİŞTİRİCİLER VERMEYE DOĞRU DAVRANIMDAN HEMEN SONRA VERMEYE ÇOK SIK KULLANMAMAYA ZAMANI BELİRSİZ BIRAKMAYA GEÇ VE GÜÇ ÖĞRENENLERİ KÜÇÜK ADIMLARLA ÖDÜLLENDİRMEYE OLUMSUZ DAVRANIŞLARI SÖNDÜRMEDE CEZADAN KAÇINMAYA DİKKAT ETMELİDİR

Dönüt-Düzeltme Öğretmen öğrencisine gönderdiği mesajların alınıp alınmadığını, anlaşılıp anlaşılmadığını yada ne kadar anlaşıldığını öğrencilerin kendisine verdiği tepkilerden anlar. Öğrenciden öğretmene verilen bu tepkilere “dönüt” denilmektedir.

Tam Öğrenme Modelinin Uygulanışında İzlenecek Adımlar

Tam Öğrenme Modelinin Sınırlılıkları

SLAV’IN ETKİLİ ÖĞRETİM MODELİ

Slavin’in etkili öğretim modeli, öğrenme düzeyini etkileyen değişkenlerin çözümlenmesi yolu ile öğrenme başarısının arttırılabileceği varsayımına dayanmaktadır.

Buna göre etkili öğretim modelinin dört temel değişkeni vardır.Bunlar: 1- Öğretimin Niteliği 2- Öğretim düzeyini uygun hale getirme 3- Teşvik etme 4- Zaman

KAYNAKÇA Kaya,A. (Ed)(2004) KPSS,Çağdaş Öğretmen Yayınları,Ankara Sünbül,M.A. (Ed)(2005) KPSS,Mikro Yayınları,Ankara Demirel, Ö. (1999). Eğitimde Program Geliştirme . Ankara: Pegem Yayıncılık Ülgen, G. (1995).Eğitim Psikolojisi . Ankara: Bilim Yayınları Senemoğlu, N. (2004). Gelişim Öğrenme ve Öğretim . Ankara: Gazi Kitapevi Aydın, A.(2003). Gelişim ve Öğrenme Psikolojisi. İstanbul: Alfa Yayıncılık. www.erg.sabanci.univ.edu/iok2004/bildiriler/BünyaminYurdakul.ppt.