MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

DİYABETTE BESLENME TEDAVİSİ
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
SAĞLIKLI BESLENMEDE POSALI YİYECEKLERİN ÖNEMİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı Başkanı
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE 10 TEMEL ADIM
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
Hayat Bilgisi 2 Dengeli Beslen !.
EŞİL ÇAY EŞİL ÇAY Yeşil çayın değişik kanser risklerini azalttığı kan kolesterol seviyesini düşürdüğü, yaşlanmayı geciktirdiği tespit edilmiştir. Yeşil.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
Beslenme ve Performansa Etkisi
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
KARBONHİDRAT NEDİR...
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
AYGÜL YÜKSEL/PLANT NURSE KOLESTEROL GEBZE PLANT MEDICAL DEPARTMENT.
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
KADIN, BESLENME VE SAĞLIK
BESLENMENİN ÖNEMİ
Eslenme engeli.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
FAYDALI BESİNLER.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
TÜRK HALK EDEBİYATI TARİHİ SUNUMU AYŞE İNCE
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
Sevdiğimiz sebze ve meyveler
YÜKSEK TANSİYON (HİPERTANSİYON)
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SAĞLIKLI BESLENME Diyetisyen Eda YILDIZ.
PROJESİ.
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
Beslenmenin ABC’si Dyt. Ece Köprülü.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Kadın Sağlığı Tacettin İnandı. Kapsam Kadın sağlığı düzeyi ölçütleri Kadınlarda sık gözüken sağlık sorunları Sadece kadınlarda görülen sorunlar.
Sağlıklı Beslenme.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Harika bir fosfor kaynağı… Kolesterol düşürücü etki…
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Yeterli ve Dengeli Beslenme Sağlığımızın korunması için bir günde tüketilen yiyeceklerin dört ana besin grubunu içermesi ; Yaş, cinsiyet ve aktiviteye.
Sunum transkripti:

MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

SEBZELERSEBZELERSEBZELERSEBZELER

LİFLİ GIDALAR Sağlığımız i ç in koruyucu, sindirim sistemimiz i ç in son derece faydalı olan lif hakkında ne kadar bilgiye sahibiz. G ü nde belirli bir miktar lifli besin t ü keterek; kroner kalp hastalıkları, safra kesesi rahatsızlıkları ve bazı kanser t ü rlerine karşı doğal bir zırh elde edebiliriz. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Lifler, sebze ve meyvelerin vücut tarafından sindirilmeyen, emilen bölümüdür. Lif, geniş bir kimyasal etkiye sahiptir ve temel olarak suda çözünür ve suda çözünmez olarak iki gruba ayrılır. Her iki lif grubu da bitkilerde bulunur ve sindirim sisteminden parçalanmadan geçer. Bu ikinci yönüyle kişiyi uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. İF ER İF ER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Lifle ilgili gerçekler: 1. Suda çözünmez lif sünger gibidir ve kendinden fazla suyu içine çeker, bağırsaklarda şişerek hacim kazanır. 2. Suda çözünmez lif, yoğunlukla hububat ve meyvede, suda çözünür lif ise daha çok sebze, meyve, tohum, esmer pirinç ve yulafta bulunur. Suda çözünür lif, vücut için faydalı kimyasalların yitirilmesine engel olur. 3. Suda çözünmez lifler kabızlığı önlemek için idealdir. Beslenmede Lifli Gıdaların Önemi Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

4. Günlük lif ihtiyacı gr.'dır. Bu nedenle gün içinde sebze-meyve, kepekli ürünler ve kuru baklagillerden tüketilmesi önerilmektedir. Sebze, meyve ve tahıllarda doğal olarak bulunan lifler bağırsaktaki yararlı bakterileri uyararak, prebiyotik etki sağlamaktadır. 5. Az et, çok lifli besin diyetini uygulayan kişilerde kolon kanserine yakalanma riski düşüktür. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

6. Lifli besinler kolesterol seviyesini düşürdüğünden kalp hastalıkları riskini azaltır. 7. Vücuttaki şeker seviyesini dengelediğinden, lif şeker hastaları için de son derece faydalıdır. 8. Sindirim sisteminin sağlıklı işlemesinde önemli rol oynarlar. Sağlıklı bir diyetin vazgeçilmezidirler. 9. Lif yönünden zengin besinler ve 'tam' olarak tanımlanan tahıllar tokluk hissini artırır, bu şekilde kilo alınmasını önler. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Lifin gücünden yeterli oranda faydalanabilmek için: 1. Çeşit yönünden zengin beslenin. 2. Bol bol meyve ve sebze tüketmeye özen gösterin. 3. Lifli besinlerden yeterli faydayı sağlayabilmek için bol bol sıvı tüketin. 4. Canınız bir şeyler atıştırmak istediğinde abur cubur yerine meyve yemeyi tercih edin. 5. Meyvenin suyunu içmek yerine, bütün olarak tüketin. Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ

Mutlu bir hayat için yediklerimize özen gösterelim