SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarama/Elemenin önemi ve uygulanması
Advertisements

İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
SAĞLIKLI ŞEHİRLER HAREKETİ
Kapsamlaştırmanın önemi ve uygulanması
TÜRKİYE ve AVRUPA BİRLİĞİ İLİŞKİLERİ ÇEVRE SEKTÖRÜ Sedat KADIOĞLU Dış İlişkiler ve AB Dairesi Başkanı Tel: Faks: e-posta:
Sağlık, sağlık hizmetleri ve sağlıkla ilgili temel kavramlar
ÅRHUS ya da AARHUS Nasıl okunur Halkın şikayeti.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
AVRUPA BİRLİĞİ SEVGİ BİLDİRİCİ Doç. Dr. CENGİZ HAKAN AYDIN SPOR YÖNETİCİLİĞİ.
AB Hakkında Genel Bilgiler
İzleme - göstergeler AB Eşleştirme Projesi, Ankara 5. Ders Haftası Carin Lindqvist-Virtanen Genel Müdür Yardımcısı Sigorta Bölümü.
Yerel Yönetim Reform Programına Destek Projesi Bratislava Regional Center 1 MİB’nin temsil (lobi) rolü: Üyelerinin çıkarlarını korumak ve temsil etmek;
Finlandiya’da Sosyal Güvenlik Politikası Oluşturma
AB ÜYELİĞİNİN TÜRK VATANDAŞLARINA FAYDALARI
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
Değer biçme / Etki kestirimi ve SED’e paydaşların katılımı Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
SED’de izlem ve değerlendirmenin önemi ve uygulanması
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Karar vericileri etkilemenin önemi Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
AVRUPA BİRLİĞİ VE KAMU SAĞLIĞI. YASAL ÇERÇEVE Roma Antlaşması’nın 3. ve 152. maddelerine göre kamu sağlığı politikalarının genel amacı: Roma Antlaşması’nın.
Toplum Sağlığını Geliştirme
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
SAĞLIK.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
UNICEF Türkiye Ülke Programı
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
Raporlama ve SED’in sonuçları ile ilgili iletişim kurma Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı.
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
AVRUPA KENTSEL ŞARTI.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
HAS 5030 İş ve Sağlık İlişkisi
SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
AB DESTEKLİ BÖLGESEL KALKINMA PROGRAMLARI HİBE PROGRAMI
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
KRONİK HASTALIKLAR *Genellikle tam iyileştirilmeleri söz konusu olmayan, *Sürekli, *Yavaş ilerleyen, *Çoğu kez kalıcı sakatlıklar bırakan, *Oluşmasında.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Dr. İsmail DEMİR Eğitim Politikaları Daire Başkanı.
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Bölümü
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Toplu pazarlık gücü.
TC SAKARYA ÜNİVERSİTESİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İŞLETMENİN EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ VE İŞLETMENİN ÇEVRESİ
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
KIRSAL ALANDA YENİLİKÇİ HİZMET SUNUMU
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Hatice Şimşek Keskin***
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Gençlik Politikaları ve Hizmetler
SAĞLIĞIN SOSYAL BELİRLEYİCİLERİ
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikaları
KORELASYON KATSAYISI B. Ü. Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Dr. Ayşe Canan Yazıcı.
Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

SAĞLIK ETKİ DEĞERLENDİRMESİ (SED) NEDİR? Doç.Dr.Kayıhan Pala Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı

YA DA SAKATLIĞIN BULUNMAMASI DEĞİL, AYNI ZAMANDA BEDENSEL, S A Ğ L I K , YALNIZCA HASTALIK YA DA SAKATLIĞIN BULUNMAMASI DEĞİL, AYNI ZAMANDA BEDENSEL, RUHSAL ve SOSYAL OLARAK TAM BİR “İYİLİK DURUMU”DUR.

TOPLUMUN SAĞLIK DURUMUNU ETKİLEYEN ETMENLER SOSYO-EKONOMİK DURUM , YAŞ, CİNSİYET, EĞİTİM, ALIŞKANLIKLAR vb OLAĞANDIŞI DURUMLAR

SAĞLIĞI ETKİLEYEN BELİRLEYİCİLER

ÖRNEK : VEREM NEDENİYLE ÖLÜMLERİN AZALMASINA ETKİ EDEN ETMENLER

SAĞLIK DURUMUNU BELİRLEYEN ETMENLER : ÖNEMLİ ETMEN GELİR DAĞILIMI Gelir ve eğitim Fiziksel çevre Sosyal çevre Sağlık hizmetleri Genetik yapı

DBYÜ GİNİ DÜNYADA ORTALAMA DOĞUMDA BEKLENEN YAŞAM ÜMİDİ İLE GİNİ KATSAYISI ARASINDAKİ İLİŞKİ DBYÜ GİNİ 1962 1967 1972 1977 1982 1987 1992 1997

SED: Bir etki değerlendirme tekniği Etki değerlendirme teknikleri Entegre etki değerlendirmesi Stratejik çevre değerlendirmesi Çevre etki değerlendirmesi Sosyal etki değerlendirmesi Sağlık etki değerlendirmesi

Sağlık etki değerlendirmesi Her hangi bir politika, program ya da projenin, belli bir nüfusun sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin değerlendirilebileceği işlem, yöntem ve araçlar bütünü ve bu etkilerin nüfus içerisindeki dağılımıdır. Göteborg Konsensüs Belgesi, DSÖ, 1999

Sağlık etki değerlendirmesi “Toplumun sağlığını etkilemesi olası durumların kanıta dayalı olarak değerlendirildiği işlem, yöntem ve araçların bir karışımı”. Bir anlayış Bir süreç Bir yöntembilim Bir araç.

SED’in amacı? Sağlıkla ilgili politikaların her düzeyinde , girişimin toplumun sağlığına olası sonuçlarını kestirerek, toplumu ve karar vericileri bilgilendirmek Sağlıkla ilgili politikaların, programların olası olumsuz etkilerini azaltmak ve olumlu etkilerini artırmak için öneriler sunmak.

SED değerleri Demokrasi Sürdürülebilir kalkınma Hakkaniyet Kanıtların ahlaki kullanımı

SED ne işe yarar? Toplumun sağlığını etkilemesi olası durumla ilgili bir öneri/teklif sunabilir, Önerilen bir teklifin toplumun sağlık durumu üzerine olası olumlu ve olumsuz etkilerini kanıta dayalı olarak ortaya koyabilir

SED’i kim yapar? Ekip Kent plancıları Sağlık çalışanları Halk sağlıkçıları Sosyal çalışmacılar Politikacılar …

SED’in topluma yararı nedir? Politikalara ve karar verme süreçlerine daha yüksek düzeyde katılım olanağı Eşitsizliklerin azaltılması Daha sağlıklı bir çevrede yaşama olanağı Kaynakların akılcı kullanımı yoluyla topluma geri dönen hizmetlerdeki artış.

SED’in aşamaları Tarama/Eleme (Screening) Kapsamlaştırma (Scoping) Değer biçme/etki kestirimi (Appraisal) Raporlama (Reporting) Karar-vericileri desteklemek/etkilemek (Supporting or influencing decision-makers) İzlem ve değerlendirme (Monitoring&evaluation)

Sağlık etki değerlendirmesinde belli başlık öncelik önerileri Ekonomik politika Sosyal reform İnşaat sektörü Alkol fiyatlandırması ve sunumu Vergilendirme politikası İstihdam ve iş pazar politikaları Zirai politikalar Nakliyat Dolgu alanlarda toksik kimyasalların etkileri Hava kalitesi emisyonları Elektromanyetik alanlar Atık yönetimi Ticaret AB politika ve Direktifleri Tüketici politikası Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Ülkelerinde sağlık etki değerlendirmesi ve hükümet politika düzenlemeleri: Tutum Raporu, 2003

TEŞEKKÜRLER