Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ. AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜMRÜKLER 2023 VİZYONU 1. ARAMA KONFERANSI/ Stratejisi
Advertisements

Siyaset Bilimine Giriş
MUSTAFA YEŞİLADA
Avrupa Birliği.
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYAN HÜLYA AYTEK İ N GÜNDÜZ-A 2.SINIF.
1 IFRS’de Yorum Olanağı : IFRS için Ölüm Öpücüğü mü yoksa Başarıya Giden Yol mu? Prof. Dr. S. J. Maijoor (AFM)
ORHAN YÜCEL MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
Türkiye’nin AB’ye Giriş Süreci ve Ermeni Meselesi
AVRUPA BİRLİĞİ TÜKETİCİ POLİTİKASI
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
TARİHİ GELİŞİMİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN ÇIKMAZI
AB Düşüncesinin Temelini Batı Almanya Fransa İtalya Belçika Hollanda Lüksemburg.
ÇEVRE KOM İ SYONU 30 Kasım KOM İ SYON ÜYELER İ BA Ş KAN Muhammet SARAÇ / İ ZAYDA Ş A. Ş. ÜYELER Bora ERGENE / Ba ş kan Yard. /MÜPA Tarım ve Gıda.
AB Rekabet Politikası ve İç Pazar
Mali İstatistik Kullanım Alanları
MADDENİN DEĞİŞİMİ.
Danimarka.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
SUNUŞUN İÇERİĞİ TÜRKİYE – AB ÜYELİK SÜRECİ AVRUPA BİRLİĞİ TARİHİ
Uzaktan Eğitim Kuramları
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
halkları için barış, zenginlik ve istikrar sağlamak; kıtadaki bölünmelerin üstesinden gelmek halkların güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak dengeli.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
Türkiye’nin Avrupa Birliği Süreci
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN BALKANLAR POLİTİKASI
AVRUPA BİRLİĞİNİN ORTAK POLİTİKALARI
Mercado Comun del Sur (Güney Amerika Ortak Pazarı)
OKUL TEKNOLOJ İ PLANI. OKULUMUZ PE Ş LER İ NDEN G İ DEB İ LECEK CESARET İ N İ Z VARSA BÜTÜN RÜYALAR GERCEK OLAB İ L İ R.
YAPI(PLAN).
AVRUPA BİRLİĞİ KÜLTÜR POLİTİKASI. Avrupa Birliği ya da kısaca AB, yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
AVRUPA BİRLİĞİ EKONOMİ POLİTİKASI
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-2
Neden Ortak Bir Çevre Politikası?
Master in Advanced European and International Studies.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KÖRFEZ SAVAŞLARI ve DOĞAL KAYNAKLARIMIZ
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
Erhan ÖRÜN.  Ermeni Meselesi Nedir?  Dünya Kamuoyunca Kabulü  Avrupa Birli ğ ine Etkileri.
EKO OKULLAR PROJESİ.
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
Birle ş mi ş Avrupa ülküsü, gerçek bir siyasi projeye dönü ş üp ülkelerin hükümet politikalarında uzun vadeli bir hedef haline gelmeden önce, sadece filozoflarla.
Avrupa Birliğinin Kurumları
Özlem Keçim.
ÇEVRE VE R İ SK. SOSYOLOJ İ K B İ R KONU OLARAK ÇEVRE Çevre fiziksel bir olgu, fakat sosyolojik ara ş tırmaya do ğ rudan bir ilgi barındırır. Çevresel.
KÜRESELLEŞME VE DEĞİŞEN DÜNYA
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
TİCARİ İŞBİRLİĞİ(GATT). Genevre’de Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması (GATT) imzalandı. GATT’ın amaçlarının başında liberal ve rekabetçi bir.
2. Hafta sorusu: Lizbon Anlaşması AB’nin kurumsal yapısında nasıl bir değişikliğe neden olmuştur. AB Lizbon anlaşması sonrası Demokratik bir yapıya kavuşmuş.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
Yöneti ş im(governance),küresel le ş menin etkisi ile ortaya çıkmı ş ve birçok ülkede son yılların moda kavramı haline gelmi ş tir.
AB KURUMLARI VE KARAR ALMA YÖNTEMLERİ Avrupa Birliği Maliyesi Sakarya Üniversitesi/SBF-Maliye Yrd. Doç. Dr. Harun KILIÇASLAN.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
Güneş Yerli Operasyon Müdürü 1.
Lizbon Antlaşması Sonrası Avrupa Birliği Spor Politikası ve Hukuku
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
AVRUPA BİRLİĞİ SOSYAL POLİTİKASI
Sosyal Politikanın Tarihsel Boyutu Doç.Dr.Filiz YILDIRIM
SKY 423 Avrupa Birliği ve Sağlık Politikası
ÇEVRE KAVRAMI 1. Çevre, bugünkü anlamıyla bir çok dilde yeni bir terimdir. Yakla ş ık 50 yıl önce üretilen bu yeni sözcükler dünyanın büyük bir bölümü.
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KAMU YÖNETIMINDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR ÇERÇEVESINDE MERKEZI YÖNETIM VE TAŞRA TEŞKILATI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
100.Yıl İlkokulu /A Sınıfı K Sesi Hece Çalışması
Sunum transkripti:

Tu ğ ba Turan AVRUPA BİRLİĞİ

AVRUPA BİRLİĞİ NEDİR ? Avrupa Birli ğ i ya da kısaca AB yirmi yedi ülkeden olu ş an ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. Yakla ş ık 500 milyon nüfusuyla Avrupa Birli ğ i,dünyanın nominal gayri safi yurtiçi hasılasının %30’luk bölümünü olu ş turuyor.

1951: Avrupa Kömür ve Çelik Toplulu ğ u, altı kurucu üye tarafından kuruldu. 1957: Roma Antla ş ması ile bir ortak pazar kuruldu. 1973: Topluluk, dokuz üye ülkeye çıktı ve ortak politikalar geli ş tirildi. 1979: Avrupa Parlamentosu’na ilk do ğ rudan seçimler yapıldı. 1981: Akdeniz’i içine alan ilk geni ş leme gerçekle ş ti. 1993: Tek Pazar sonuca ula ş tı. 1993: Maastricht Antla ş ması ile Avrupa Birli ğ i kuruldu. 1995: AB büyüyerek 15 üyeye çıktı. 2002: Euro banknotları ve madeni paraları dola ş ıma sunuldu. 2004: Birli ğ e on ülke daha katıldı.

Neden Avrupa Birli ğ i ?

Avrupa Birli ğ i, tüm üye ülkeleri ba ğ layan standart yasalar aracılı ğ ıyla, insan, e ş ya, hizmet ve sermaye dola ş ımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak Pazar (tek Pazar). Geli ş tirmi ş tir.

Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından olu ş an ortak bir ticaret politikası izlenir. Birli ğ e üye ülkelerin on be ş i, avro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya ba ş lamı ş tır. Avrupa Birli ğ i, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü’nde,G8 zirvelerinde ve Birle ş mi ş Milletler'de temsil ederek dı ş politikalarda da rol oynamaktadır

Avrupa Birli ğ i, devletlerarası ve çokuluslu bir olu ş umdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anla ş ma ve fikir birli ğ i gerekir.

YÜRÜTME AVRUPA KOM İ SYONU Yasa tasarısı sunar bütçeyi hazırlar yürütmeyi denetler YASAMA B İ RL İĞİ AVRUPA KOM İ SYONU Yasa ve içi ş lerini düzenler Uluslar arası antla ş maları imzalar YASAMA AVRUPA PARLAMENTOSU Yasa ve iç i ş lerini onaylar komisyonu denetler Avrupa Birli ğ i Yönetim YARGI AVRUPA ADALET D İ VANI Temel hak ve özgürlüklerin korunmasını sa ğ lar

Avrupa Birliği Politikası Avrupa Birli ğ i'nin en çok ilgilendi ğ i iki konu Avrupa entegrasyonu ve Avrupa Birli ğ inin geni ş lemesi sürecidir. Bu sürecin destekçileri yeni üye katılımlarının, birli ğ e giren ülkelerde demokrasinin geli ş imine katkıda bulundu ğ unu savunmanın yanı sıra büyümenin ekonomiye katkılarını da ele alırlar.

Dı ş ili ş kiler Avrupa Birli ğ i'nin dı ş ili ş kileri büyük ölçüde Ortak Dı ş i ş leri ve Güvenlik Politikası'nın ı ş ı ğ ında yürütülür. Uluslararası ticaret görü ş melerinde i ş birli ğ i esası ortak bir ticaret politikası çerçevesinde birli ğ in Kömür ve Çelik Toplulu ğ u olarak temellerinin atıldı ğ ı 1957 yılında dayanır. Ortak Dı ş i ş leri ve Güvenlik Politikası'nın ise temelleri 1970 yılında olu ş turulan Avrupa Politik İş Birli ğ i kararlarında atılmı ş tır

İnsani yardım Avrupa Toplulu ğ u İ nsanî Yardım Bürosu ya da kısaca ECHO, Avrupa Birli ğ i'nden geli ş mekte olan ülkelere insanî yardım sa ğ lar yılında büronun bütçesi 671 milyon avroya ula ş mı ş ve bunun %48'lik bölümü Afrika, Karayip ve Pasifik Ülkeleri 'ne gitmi ş tir. Avrupa Birli ğ i'nin kendisinin ve üye ülkelerinin yaptı ğ ı yardımlar toplandı ğ ında, Avrupa Birli ğ i dünyadaki en büyük ba ğ ı ş çı durumuna gelmektedir

Avrupa güvenlik ve savunma politikası  Avrupa Birli ğ i'nin üyeleri kendi ülke topraklarının korunmasından kendileri sorumludur. Avrupa Birli ğ i'nin yirmi yedi üyesinin yirmi biri NATO üyesidir.  Batı Avrupa Birli ğ i, Avrupa Birli ğ i'ne ba ğ lı bir güvenlik ve savunma birimidir. Bunlar arasında kriz yönetimi ve barı ş gücü askerli ğ i gibi insanî yardım görevleri de bulunur.  Ortak Dı ş i ş leri ve Güvenlik Politikası ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın birer parçası olarak uygulanmaya ba ş lanmı ş tır.

Avrupa iklim değişikliği programı Avrupa Toplulu ğ u'nda çevreyle ilgili ilk politika 1972 yılında ba ş latıldı. O günden beri, Avrupa Toplulu ğ u asit ya ğ murları, ozon tabakasının incelmesi, hava kalitesi, gürültü kirlili ğ i, su kirlili ğ i ve atıklar gibi pek çok konuyla ilgilenmektedir. Akarsuların, göllerin, topra ğ ın ve kıyı kesimlerinin sularının 2015 yılına kadar temizlenmesini amaçlayan Su Çerçevesi Direktifleri, Avrupa Birli ğ i'nin çevresel politikalarının bir örne ğ idir. Kyoto Protokolü'nün devamı niteli ğ indeki Birle ş mi ş Milletler İ klim De ğ i ş ikli ğ i Konferansı 'n da Avrupa Birli ğ i'nin 2050 yılına kadar sera gazı salınımını yarı yarıya azaltması önerilmi ş tir.

Avrupa komisyonu Polonya’da Rospuda vadisini korumaya çalı ş maktadır.

Eğitim E ğ itim ve ara ş tırma alanında Avrupa Birli ğ i'nin görevi ulusal yönetimleri desteklemekle sınırlıdır. Bunlardan biri 1987 yılında uygulamaya konulan üniversitelerarası bir ö ğ renci de ğ i ş imi programı olan ERASMUS'tur. Son yirmi yılda 1,5 Milyon ö ğ renci de ğ i ş imi ya ş anmı ş tır.

Üye ülkeler kendi çıkarları açısından geleneksel AB çerçevesi kapsamında birlikte çalı ş manın en uygun oldu ğ unu dü ş ündükleri alanlarda Avrupa bütünle ş mesi devam edecek. Üye ülkeler ve AB arasında ve AB ile AB vatanda ş ları arasındaki ili ş kileri düzenleyen kuralların güncellenmesini içeren kurumsal süreç devam edecek.