TASARIM TABANLI ARAŞTIRMA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

FEN EĞİTİMİNDE İNFORMAL UYGULAMALAR (OYUN KULÜBÜ)
B İ L İ Ş İ M TEKNOLOJ İ LER İ DESTEKL İ MATEMAT İ K PROJELER İ MATHEMATICS PROJECTS SUPPORTED BY INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGIES PRESENTATION.
ARAŞTIRMA KONUSU VE SORUNUN SEÇİMİ
DERSİN AMACI: - Çeşitli öğretim teknolojilerinin özellikleri, öğretim süreçlerindeki yeri ve kullanımı, öğretim teknolojileri yoluyla kendi branşınızla.
Karşılaştırmalı Eğitim
Araştırmacı Öğretmenler Ebru Mugaloglu
Senaryolar, öğrenme hikayeleri ve aktiviteleri
Öğretim Tasarımı (Instructional Design)
İ zleme- Uzamsal Araştırma. Araştırma birimlerinin T zaman periyodunda izlenerek de ğ işkenler ile ilgili tekrarlı ölçümlerin (tekrarlı veri) elde edildi.
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Uzaktan Eğitim Kuramları
SINIF YÖNETİMİ.
Öğretim Tasarımına Giriş
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Nitel Araştırma Teknikleri
Web Tasarımı Nedir?.
DERS YAZILIMLARININ TASARIMI, DE Ğ ERLEND İ R İ LME YAKLAŞIMLARI VE SEÇ İ M İ 1.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ABET HAZIRLIKLARI Makina Mühendisliği Bölümü Lisans Eğitimi Ölçme Değerlendirme Komitesi (LEÖDK) Mühendislik Fakültesi Sunumu.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
WEB TABANLI ÖĞRENME ORTAMLARINDA ETKİLEŞİM
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
PROJE TABANLI ÖĞRENME. Proje tabanlı öğrenme, öğrenci merkezli bir öğretim modelidir.
Internet’te uzaktan eğitim dersi tasarımı nesnelci ve oluşturmacı (objectivist and constructivist) öğrenim paradigmalarının karması bir gelişim modeli.
Öğr. Gör. Dr. Şirin KARADENİZ
ARAŞTIRMA ARAŞTIRMA TÜRLERİ ARAŞTIRMADA NİTELİKLER VE TUTUMLAR.
Öğretmen-Veli İşbirliği İçin Web Tabanlı Platform Projesi
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
E Ğİ T İ MDE PROGRAM DE Ğ ERLEND İ RME Belgin TOPAL, E ğ timci Hakan AKSOY, E ğ itim Yöneticisi.
Nigel Cross İngiliz Açık Üniversitesi’nde tasarım alanında araştırmacı ve eğitimci olarak çalışmaktadır.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
AÇIK KAYNAK KOD F.Merve SARIKAYA. Açık kaynak kod, ürünün kayna ğ ına rahatça erişebilme imkanı sunan bir uygulama geliştirme yöntemidir.
Açık ve Uzaktan Öğrenmede Okul Bırakma Nedenlerinin İncelenmesi Münevver ESGİCE Atatürk Üniversitesi
KISIM 3 Bilişsel Gelişimi Arttırma
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ VE ÖĞRETİM TASARIMI
Fen, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik
Engelliler İçin Teknoloji Destekli Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 17 Mayıs 2010 Ankara ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMLERİNİN YAPILANDIRILMASI VE İŞLEYİŞİ TOPLANTISI.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
2 .BÖLÜM ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ MEB PROGRAMI Hazırlayanlar: Ahmet Ataç Gülenaz Selçuk Cihan Çakmak İhsan Yılmaz.
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
Öğretim Tasarımı ve Teknolojileri
AB H2020 GENEL BILGILENDIRME ONUR YOLAY. TEŞEKKÜR EDERIZ.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEKNOLOJİNİN KULLANIMI
Yeni Nesil Laboratuvar
Bu çalışma 114K725 no’lu TUBİTAK projesi ile desteklenmektedir.
Meral TUTULMAZ & Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU
Nitel Araştırma Desenleri (Gömülü Teori)
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
NITEL ARAŞTIRMALARDA PLANLAMA
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Öğretim Teknolojisi ve Öğretim Tasarımı
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemleri Genel Bir Değerlendirme
Yrd. Doç. Dr. Ömer Kutlu BAŞARI TESTLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Web Tasarımı Nedir?.
Nicel ve Nitel Araştırmalar
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Öz, Akran ve Grup Değerlendirmeleri
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
Sunum transkripti:

TASARIM TABANLI ARAŞTIRMA Design based research

Tasarım tabanlı araştırma nedir? Tasarım tabanlı araştırma; kuramsal temele dayanan eğitim tasarımlarının biçimlendirici olarak araştırılması ve tasarım, kuram, uygulama üçlüsünün etkileşimini bir üst noktaya taşıma ihtiyacı sonucunda çıkan bir araştırma yöntemidir.

Tasarım tabanlı araştırma ilk olarak Brown (1992) ve Collins (1992) tarafından tasarım deneyleri adıyla ortaya atılmıştır. Tasarım deneyleri; keşfetme, açımlama, doğrulama ve yayma gibi bilimsel süreçler ile araştırmacının öğretme-öğrenme etkinliklerine aktif katılımının söz konusu olduğu bir araştırma yöntemidir (Kelly, 2003)

Tasarım tabanlı araştırma Wang ve Hannafin (2005) tarafından şöyle tanımlanmıştır: tasarım tabanlı araştırma; döngüsel olarak yapılan analiz, tasarım, geliştirme ve uygulama süreçlerinin araştırmacılar ve katılımcılar ile işbirliği içinde ve gerçek uygulama ortamında yapıldığı, bağlama duyarlı tasarım ilkelerinin ve kuramlarının geliştirilmesi yönelik, eğitim uygulamalarını iyileştirme amacıyla yapılan sistematik ve esnek bir araştırma yöntemidir.

Tasarım tabanlı araştırma için alan yazında farklı isimlendirmeler kullanılagelmiştir. Farklı isimlerle ifade edilen bu yöntemler aslında birbirlerine çok benzemekle birlikte küçük farklılıklar gösterdikleri söylenebilir.

Tasarım Tabanlı Araştırmanın Türevleri Tasarım tabanlı araştırma – Design based research (Design Based Research Collective, 2003) Tasarım deneyleri - Design experiments (Collins, 1992) Tasarım araştırması - Design research (Edelson, 2001) Geliştirme araştırması - Development research (Van den Akker, 1999) Gelişimsel araştırma - Developmental research (Richey, Klein ve Nelson, 2003) Biçimlendirici araştırma - Formative research (Reigeluth ve Frick, 1999)

Tasarım tabanlı araştırmanın genel özellikleri Faydacı Tasarım tabanlı araştırma kuram ve uygulamayı ayırır. Kuramın değeri uygulamaya olan katkısıyla belirlenir (Cobb ve diğerleri, 2003). Belirli bir temeli olan Tasarım kuram temellidir ve ilgili araştırma, kuram ve uygulamaya dayalı olarak yapılır (Cobb ve diğerleri, 2003).

Bütünleyici İçeriksel Araştırmanın güvenirliğini arttırmak için karma araştırma yöntemleri kullanılmaktadır. Kullanılan araştırma yöntemi araştırmanının farklı aşamalarında ortaya çıkabilecek ihtiyaca göre değişebilir. İçeriksel Araştırma süreci, araştırmanın bulguları ve ana plan üzerinde yapılan değişikler doküman haline getirilir. Araştırma sonuçları tasarım süreciyle bağlantılıdır.

Etkileşimli, kendini tekrarlayan, esnek Tasarımcılar tasarım sürecinde yer alırlar ve katılımcılarla birlikte çalışırlar. Kendini tekrarlayan analiz, tasarım, uygulama ve yeniden tasarım süreçleri vardır. Ana plan yeteri kadar detaylandırılmaz, böylece tasarımcılar değişiklikler yapabilirler.

Tasarım Tabanlı Araştırmanın Yöntemi Genellikle tek bir ortamda uzun süreli araştırma yapmayı gerektirir. Tasarım, karar verme, analiz ve yeniden tasarım süreçlerinin yinelenen döngüsü mevcuttur. Bağlamsal müdahaleler (interventions) yapılır. Gelişimsel süreç ve çalışmanın geçtiği özgün ortam yazıya dökülür ve sonuçlarla ilişkilendirilir. Araştırmacılar ve katılımcılar arasında işbirliği vardır. Uygulamada kullanılabilecek bilginin ortaya çıkması hedeflenir.

Tasarım tabanlı araştırmanın uygulama basamakları

Kaynakça Brown, A.L. (1992). Design experiments: Theoretical and methodological challenges in creating complex interventions in classroom settings. Journal of the Learning Sciences, 2(2), 141–178. Collins, A. (1992). Towards a design science of education. E. Scanlon ve T. O’Shea (Eds.), New directions in educational technology içinde (15–22). Berlin: Springer. Kelly, A.E. (2003). The role of design in educational research. Educational Researcher, 32(1). Kuzu, A. Tasarım Tabanlı Araştırma ve Öğrenme Ortamlarının Tasarımı ve Geliştirilmesinde Kullanımı

AYSEL KAYA 1130137001 EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ