2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
“ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN FİNANSAL SORUNLARI” DR. M. ORHUN ÇAMURDAN
Advertisements

Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
Sağlık hizmetlerinde kamu/özel sektörün rolü
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
Devlet hastanelerinde Laparoskopi de sıkıntılarımız ve beklentilerimiz
Sayın Sağlık Bakanının katılımı ile yapılan Kocaeli İl Sağlık Koordinasyon Toplantısı- 26 Ocak 2014 Kocaeli Üniversitesi Ekibinin Görüş ve önerileri Prof.Dr.Sezer.
Prof. Dr. YUNUS SÖYLET İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ
Hasta Hakları.
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
Sağlık Hizmetleri İçinde Hastanelerin Yeri Prof. Dr. Necati Dedeoğlu.
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Sağlık Tesisleri Ek Ödeme Gelirleri 2014/Aylık-Üç Aylık ve Altı Aylık
11 Üniversite hastanelerinin organizasyonu
2. Sağlık hizmetleri.
SAĞLIK HİZMETİNİN İYİLEŞTİRİLMESİNE YÖNELİK UZMANLIK EĞİTİMİ gazanfer aksakoğlu.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
SAĞLIK TURİZMİ VE ÜNİVERSİTELER
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Temel Sağlık İstatistikleri Modülü TSİM Sunumu Mayıs 2013.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ GRUBU ÇALIŞTAY RAPORU Prof. Dr
SAĞLIK HİZMETLERİNDE ÖRGÜTLENME
23. Klinik bilgi sistemleri
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Hastane İşletmeciliği Uzmanı
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
KONULAR SEVK ZİNCİRİ NE ZAMAN VE İLK NERELERDE BAŞLADI? GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS KİMLERİ KAPSAMAKTADIR? GSS SAYILANLARDAN ALINAN PRİM ORANLARI ? KORUYUCU.
Muş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ……… Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Değerlendirmesi 2015 MUŞ.
HEMŞİRE NE YAPAR?.
TIP FAKÜLTENDE DÖNER SERMAYE OLUŞUMU VE DAĞITIMI 2003.
1 GENÇLER VE SAĞLIK Üniversite Sağlık Merkezleri 2. Sempozyumu.
TAM GÜN YASA TASARISI TIP FAKÜLTELERİNİN GÖRÜŞLERİ.
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
SAĞLIK HİZMETLERİNİN ÖRGÜTLENMESİ
NAKİT YÖNETİMİ M. GÖKHAN GÖKTEPE BURSA KHB / UZMAN.
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
Op.Dr. Hicabi GÖKDERELİ Tümsad Genel Başkanı. Sayılarla tıp merkezleri Faal tıp merkezi : Cerrahi tıp merkezi(%36) : Dahili tıp merkezi(%64)
TÜRKİYE SAĞLIK SİSTEMİ
DİYARBAKIR EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ GENEL BİLGİLER
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Sağlık hizmetleri 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
Üniversite Hastaneleri Organizasyonları
Japonya Sağlık Sistemi
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
SAĞLIK HİZMETLERİ VE PERSONEL YÖNETİMİ
SUT fiyatlarının her yıl , ÜFE veya TÜFE oranında güncellenmesi,
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
Üniversite Hastaneleri Birliği Toplantısı
MUHAMMET EMİN PİŞKİN. HASTA HAKLARI NEDİR? T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları Şubesi.
Sunum transkripti:

2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK

Üniversite Hastaneleri 1. Tedavi kurumları arasında konumu nerede? 2. Diğer eşdeğer kamu hastanelerine göre eşit olanaklara sahip mi?

Üniversite Hastaneleri Hangi Konumda? SUT’ a göre U1 sınıfındayız SUT’ a göre U1 sınıfındayız BUT’ a göre 3. basamaktayız BUT’ a göre 3. basamaktayız

Tedavi Edici Sağlık Hizmetleri Eğitim ve araştırma hastaneleri: Öğretim, eğitim ve araştırma yapılan, uzman ve yan dal uzmanların yetiştirildiği genel ve özel dal sağlık kurumlarıdır. Eğitim ve araştırma hastaneleri: Öğretim, eğitim ve araştırma yapılan, uzman ve yan dal uzmanların yetiştirildiği genel ve özel dal sağlık kurumlarıdır. (YTKİY, Madde 5-e) (YTKİY, Madde 5-e) Yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi, hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla hastanelere bağlı olarak semt poliklinikleri kurulabilir. Yataklı tedavi kurumlarındaki poliklinik hizmetlerine halkın kolay ulaşabilmesi, hastane polikliniklerindeki yığılmaların önlenmesi amacıyla hastanelere bağlı olarak semt poliklinikleri kurulabilir. (YTKİY, Madde 5) (YTKİY, Madde 5)

Basamaklandırılmış Sağlık Hizmeti Birinci basamak: Hastaların tedavilerinin evde ve ayaktan yapıldığı sağlık kuruluşlarıdır. Birinci basamak: Hastaların tedavilerinin evde ve ayaktan yapıldığı sağlık kuruluşlarıdır. İkinci basamak: Hastaların yatırılarak tanı ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanelerdir. İkinci basamak: Hastaların yatırılarak tanı ve tedavi hizmetlerinin verildiği hastanelerdir. Üçüncü basamak: En yüksek tıp teknolojilerinin uygulandığı gelişmiş tedavi merkezleridir. Üçüncü basamak: En yüksek tıp teknolojilerinin uygulandığı gelişmiş tedavi merkezleridir.

Basamaklandırılmış Sağlık Hizmeti Tedavi edici hizmetlerin basamaklar halinde ele alınmasının nedeni, basamaklar halinde ele alınmasının nedeni, bu basamaklar arasında bu basamaklar arasında bir hasta sevk sisteminin gerekliliğini bir hasta sevk sisteminin gerekliliğini vurgulamak içindir. vurgulamak içindir. Nitelikli ve düşük maliyetli hizmet

Sağlık Politikaları Dünya Türkiye Sağlık Politikaları Dünya Türkiye 1945: 1945: sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikte ağırlıklı devlet sağlık, eğitim ve sosyal güvenlikte ağırlıklı devlet 1990: 1990: dünya bankası & IMF liberal politika dünya bankası & IMF liberal politika özelleştirme özelleştirme 1923: 1923: Dr.R.Saydam & Dr.B.Uz Dr.R.Saydam & Dr.B.Uz 1961: 1961: 224 sayılı sosyalizasyon 224 sayılı sosyalizasyon 1990: 1990: GSS GSS aile hekimliği aile hekimliği sağlık bakanlığı rolü sağlık bakanlığı rolü

Sağlıkta Devrim Hürriyet Gazetesi,15.Haziran.2007 Sevk sistemi olmadan istenilen sağlık kurumuna başvuru olanağı Sağlıkta hızlı, köklü ve nitelikli değişiklik

Sağlık Anlayışı Geleneksel anlayış Geleneksel anlayış Hastalık tedavisi Hastalık tedavisi Hastaya hizmet Hastaya hizmet Belirli sorunlara ağırlık Belirli sorunlara ağırlık Uzman kullanımına ağırlık Uzman kullanımına ağırlık Hekim ağırlıklı hizmet Hekim ağırlıklı hizmet Yalnızca sağlık sektörü Yalnızca sağlık sektörü Pasif toplum Pasif toplum Çağdaş anlayış Çağdaş anlayış Sağlığın korunup geliştirilmesi Sağlığın korunup geliştirilmesi Herkese sürekli hizmet Herkese sürekli hizmet Geniş boyutlu hizmet Geniş boyutlu hizmet Genel pratisyenlere ağırlık Genel pratisyenlere ağırlık Ekip anlayışı Ekip anlayışı Sektörler arası işbirliği Sektörler arası işbirliği Toplum katılımı Toplum katılımı

Sağlıkta Devrim Çağdaş anlayış Koruyucu hekimlik Koruyucu hekimlik Hastanın gereksinimi Hastanın gereksinimi Düşük maliyet Düşük maliyet Pratisyen hekim Pratisyen hekim 1. basamakta ekip hiz. 1. basamakta ekip hiz. Geleneksel anlayış Tedavi edici hekimlik Tedavi edici hekimlik Hastanın tercihi Hastanın tercihi Yüksek maliyet Yüksek maliyet Uzman hekim Uzman hekim 1. basamakta tekil hiz. 1. basamakta tekil hiz.

Sağlıkta Devrim 3. basamağa direkt başvurma hakkı 3. basamağa direkt başvurma hakkı Sebep: Herkesin ileri tanı ve tedavi olanaklarından eşit faydalanması Sebep: Herkesin ileri tanı ve tedavi olanaklarından eşit faydalanması Sevk zinciri olmadan çok fazla başvuru Sevk zinciri olmadan çok fazla başvuru Sonuç: Gerçek ihtiyaç sahibinin ileri tanı ve tedavi olanaklarından faydalanamaması Sonuç: Gerçek ihtiyaç sahibinin ileri tanı ve tedavi olanaklarından faydalanamaması Nitelikli ve düşük maliyetli hizmet???

Sağlıkta Devrim Hastaya göre değil başvuruya sabit ödeme Hastaya göre değil başvuruya sabit ödeme Sebep: Finansmanı rahatlatmak Sebep: Finansmanı rahatlatmak Sevk zinciri olmadan ödeme  Maliyet Sevk zinciri olmadan ödeme  Maliyet Sonuç: Finansman zorluğu Sonuç: Finansman zorluğu Nitelikli ve düşük maliyetli hizmet???

Biz kaçıncı basamaktayız? 3. basamak  il dışına sevk edebilecek tek kurum olmalı 3. basamak  il dışına sevk edebilecek tek kurum olmalı 2. basamak  devlet hastanesi 2. basamak  devlet hastanesi 1. basamak  semt polikliniği 1. basamak  semt polikliniği

Üniversite Hastaneleri 1. Tedavi kurumları arasında konumu nerede? 2. Diğer eşdeğer kamu hastanelerine göre eşit olanaklara sahip mi?

Üniversite Hastaneleri Eğitim, araştırma ve uygulama yapan, Eğitim, araştırma ve uygulama yapan, En gelişmiş ve yüksek tıp teknolojisine sahip olan, En gelişmiş ve yüksek tıp teknolojisine sahip olan, En üst tedavi merkezidir. En üst tedavi merkezidir.

Üniversite & Devlet Hastanesi

Üniversite Hastanesi SUT fiyatları 2007 yılına kadar 2004 yılına göre reel olarak %32 azaldı SUT fiyatları 2007 yılına kadar 2004 yılına göre reel olarak %32 azaldı Sağlık devrimi sonucu aracı kurum yerine tıbbi malzeme ve ilaç stoğu yapıp, gün vade ile maliyeye borç veriyoruz. Sağlık devrimi sonucu aracı kurum yerine tıbbi malzeme ve ilaç stoğu yapıp, gün vade ile maliyeye borç veriyoruz. Poliklinik başvuru sayısı bir önceki yıla göre %30 arttı, ama ayaktan hasta gelir oranı değişmedi. Poliklinik başvuru sayısı bir önceki yıla göre %30 arttı, ama ayaktan hasta gelir oranı değişmedi.

Üniversite & Devlet Hastanesi Hazine payı: Hazine payı:  % & %  % & %  % & %  % & % 1 Hastane SUT Fiyatı YTL Fatura Tutarı YTL Özel Fark YTL Hazine Payı Net Gelir YTL Üniversite (% 10)0%5104,50 Devlet Eğitim (% 10)0% 1109,00 Devlet100 0% 1 99,00 Özel (% 20)% 0120,00

Üniversite & Devlet Hastanesi Cerrahi girişime ve yoğun bakımda paket uygulama: komplike olgu & daha basit olgu Cerrahi girişime ve yoğun bakımda paket uygulama: komplike olgu & daha basit olgu Araştırma fonu: Kendi gelirlerinden sağlanıyor ve SGK ödemiyor Araştırma fonu: Kendi gelirlerinden sağlanıyor ve SGK ödemiyor

Üniversite & Devlet Hastanesi Personel gereksinimi: 4B desteği yok & var Personel gereksinimi: 4B desteği yok & var Üniversite hastanelerinden her yıl ayrılan çok sayıda elemanın yerine kadrolu eleman alınamamaktadır. Üniversite hastanelerinden her yıl ayrılan çok sayıda elemanın yerine kadrolu eleman alınamamaktadır. Personel açığı ihale ile temizlik, güvenlik, veri girişi gibi hizmetlerin satın alınması ile kapatılmaktadır  %55 Personel açığı ihale ile temizlik, güvenlik, veri girişi gibi hizmetlerin satın alınması ile kapatılmaktadır  %55 Satın alınan bu gibi hizmetlerin tüm giderleri döner sermaye üzerine ciddi yük getirmektedir. Satın alınan bu gibi hizmetlerin tüm giderleri döner sermaye üzerine ciddi yük getirmektedir.

Üniversite & Devlet Hastanesi Öğretim üyesi: Sabit maaş az Öğretim üyesi: Sabit maaş az Tam gün tasarısı Tam gün tasarısı Araştırma görevlisi gereksinimi: Dağılımı üniversite aleyhine gelişiyor Araştırma görevlisi gereksinimi: Dağılımı üniversite aleyhine gelişiyor Sağlık Bakanlığı bütçesinden teknolojik alt yapı desteği: yok & var Sağlık Bakanlığı bütçesinden teknolojik alt yapı desteği: yok & var

Üniversite Hastaneleri 1. Tedavi kurumları arasında konumu nerede? 2. Diğer eşdeğer kamu hastanelerine göre eşit olanaklara sahip mi?

Üniversite Hastanelerinin Yeri Eğitim, araştırma ve uygulama yapan, en gelişmiş ve yüksek tıp teknolojisine sahip, en üst tedavi merkezidir.