ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNCE SİSTEMİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN GELİŞMELER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Atatürk İlkelerinin Ortak Özellikleri
Advertisements

NAMIK KEMAL ( ).
KAZANIMLAR 14.Atatürkçü düşünce sisteminden yola çıkarak Atatürk ilke ve inkılaplarını oluşturan temel esasları belirler. 15.Atatürk ilkelerinin modern.
ABBAS AKAN ERKUL KOLEJİ
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Tarih bilimi araştırmayı ve öğretimi kolaylaştırmak amacıyla,
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK DIŞ POLİTİKASI
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
BİYOGRAFİ- OTOBİYOGRAFİ Doruk Dİlek Serhan Yüce
Uygarlık nedir? Uygarlık ve Çağdaşlık Bilgilendirme
MİSAK-I MİLLİ (28 OCAK 1920).
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
Ziya Gökalp (23 Mart Ekim 1924).
Atatürk’ün Katıldığı Savaşlar
ATATÜRK İLKELERİ.
…Tarih Kainatın Vicdanıdır...
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ’DE OSMANLI DEVLETİ’NİN GENEL DURUMU
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
Sofya Manastır İstanbul Selanik Mustafa Kemal’in hayatının ve düşüncelerinin şekillenmesinde dört şehir etkili olmuştur. Bu şehirler.
DEMOKRASİNİN SERÜVENİ
Döneme adını veren Tanzimat Fermanı’nın 1839 da ilan edilmesine rağmen Tanzimat Edebiyatı neden 1860 yılında başlar ??
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Performans Ödevi Ders : Dil ve Anlatım Konu : Makale (Makale Nedir?Makale Çeşitleri Nelerdir ? Makalenin Özellikleri) Öğrenci Bilgileri İsim: Burak.
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük TÜRK ÇAĞDAŞLAŞMASI
Ahmet Şuayip’ in Biyografisi
ATATÜRK’Ü ETKİLEYEN OLAYLAR
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
Okul Kütüphaneleri. Okul kütüphanesi, ilköğretim ile her düzey ve türdeki ortaöğretim kuruluşunda oluşan; gerek eğitimin temel ilke ve amaçları gerekse.

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ -I
MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE OSMANLI DEVLET TEŞKİLATI
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Dönemlere Ayrılma Her dönüm noktası, hem yeni bir gelişmenin başlangıç noktası, hem de bir önceki gelişmenin doruk noktası olmaktadır.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU VE YABAN
NURETTİN TOPÇU Eğitim ve Kültür Değişmeleri.
ATATÜRKÇÜLÜK.
HÜSEYİN CAHİT YALÇIN ( )
1.ÜNİTE BİR KAHRAMAN DOĞUYOR ÖZET
Osmanlıcılık Nedir? Osmanlıcılık, Meşrutiyet veya Anayasal Monarşi rejimini benimseyen ve hükümdarın yetkilerinin anayasa ve halkoyuyla seçilen meclis.
TC İNKİLAP TARİH.
EĞİTİMİN POLİTİK TEMELLERİ
NAMIK KEMAL.
MİLLİ MÜCADELE.
DEMOKRASİ NEDİR? DEMOKRASİ SOSYAL EŞİTLİKTİR. DEMOKRASİ İÇİN YAPILAN ATIFLAR Çoğunluğun yönetim şekli Fırsat eşitliği sağlamaya çalışan yönetim Sosyal.
XIX. Yy Sonu ve XX. Yy Başında Osmanlı Devletinde Fikir Hareketleri
Adnan Menderes Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi MEŞRUTİYET Halk Meclisi (Meclis-i Mebusan) Anayasa (Kanun-i Esasi) Padişah (Saltanat ve Hilafet) MEŞRUTİYET.
İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Servet-İ fünun edebİyatI
1)31 Mart Ayaklanması’nı bastıran buna bu adı mustafa kemal vermiştir. HAREKET ORDUSU.
 Osmanlının yıkılı ş ına do ğ ru devleti ve milleti kurtarmak için birtakım fikir akımları olu ş mu ş tur.  Bunlar Osmanlıcılık, İ slamcılık, Batıcılık.
GÜZ-V: ÇAĞDAŞ DÜNYANIN TEMEL KAVRAMLARI Fransız İhtilalını Hazırlayan Sebepler Ortaçağ’da Avrupa (Karanlık çağ) Siyasi yapısı: Derebeylik Sosyal yapısı:
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR / Mustafa Kemal’in Şehirleri
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Büyük Nutuk
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
ATATÜRKÇÜLÜK TANIMI HEDEFLERİ NİTELİKLERİ.
KUZEY EFTAL SESLİOKUYUCU
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
SÜLEYMAN NAZİF ( ).
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
ZIYA GÖKALP (23 MART EKIM 1924). Ziya Gökalp, özellikle Milliyetçilik ve Türkçülük üzerine kaleme aldı ğ ı eserleri ile ünlenmiştir. 18 yaşında.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Sunum transkripti:

ATATÜRK’ÜN DÜŞÜNCE SİSTEMİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLAN GELİŞMELER FRANSIZ İHTİLALİ OSMANLI DEVLETİNİN AVRUPANIN GERİSİNDE KALMASI OSMANLI TOPRAKLARININ HIZLA DARALMASI OSMANLI DEVLETİNİN DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDEMEMESİ ÖNEMLİ TÜRK VE YABANCI AYDINLARIN DÜŞÜNCELERİ

FRANSIZ İHTİLALİ FRANSIZ İHTİLALİ

Fransa İhtilâli bütün dünyaya hürriyet düşüncesini yaymıştır ve bu düşüncenin şimdi de izleri görülmektedir. Ancak o tarihten beri insanlık ilerlemiştir. Türk demokrasisi Fransa İhtilâli’nin açtığı yolu izlemiş, ancak kendisine özgü seçici niteliğiyle yükselmiştir. Çünkü, her millet inkılâbını sosyal çevresinin baskıları ve gereksinimine bağlı olan dahilinde ihtilâl ve inkılâbın oluş zamanına göre yapar. Her zaman ve  her yerde aynı olayın yinelenmesine tanık değil miyiz? Her ne kadar milletlerin ve demokrasilerin ortak çalışmaları gerek ve mümkün ise de, ortak çalışma ancak bir tek amaca, yani barışa yönelmiş ise mümkün ve yararlı olabilir. Bu noktayı anlamayanlar oluşturduğumuz eser konusunda bir düşünce ve karar belirtemezler.

OSMANLI DEVLETİNİN AVRUPANIN GERİSİNDE KALMASI OSMANLI DEVLETİ 18.YY DA AVRUPANIN GERİSİNDE KALDIĞINI KABUL ETMİŞTİR. AVRUPAYI YAKLAMAK İÇİN BATILI TARZDA YENİLİKLER YAPILSA DA İSTENİLEN SONUÇ ALINAMAMIŞTIR. BU ORTAMDA AYDINLAR AVRUPADA BENİMSENEN “MEŞRUTİYET” YÖNETİMİNİN OSMANLIDA UYGULANMASININ DEVLETİ KURTARACAĞINI SAVUNMUŞTUR. ANCAK MEŞRUTİYETE GEÇİŞ DE OSMANLIYI PARÇALANMAKTAN KURTARAMAMIŞTIR. MEŞRUTİYET KİM ZAMANINDA, NE ZAMAN İLAN EDİLDİ?

OSMANLI TOPRAKLARININ HIZLA DARALMASI OSMANLI DEVLETİ 1877-1878 YILLARINDA RUSYA İLE YAPTIĞI SAVAŞTA BALKANLARIN ÇOĞUNU KAYBETMİŞTİ. RUSYA ERMENİLERİ VE BALKANLARDA Kİ DEVLETLERİ KIŞKIRTIRKEN, İNGİLTERE DE OSMANLI TOPRAĞI OLAN MISIRI İŞGAL ETMİŞTİ. TRABLUSGARP SAVAŞI AFRİKA’DA,BALKAN SAVAŞLARI BALKANLAR’DA OSMANLININ SINIRLARININ DARALMASINA NEDEN OLMUŞTUR. AVRUPALI DEVLETLERİN OSMANLI TOPRAKLARINA SALDIRMASI NEYİN SONUCUDUR?

OSMANLI DEVLETİ’NİN DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ TAKİP EDEMEMESİ BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK GELİŞMELERİ TAKİP EDEMEMESİ KAPİTÜLASYONLAR NEDENİYLE SANAYİSİNİN GELİŞEMEMESİ DIŞ BORÇLARI ÖDEYEMEMESİ SAVAŞLARDA YENİLMESİ İYİCE ZAYIFLAMASINA NEDEN OLMUŞTUR.

ÖNEMLİ TÜRK VE YABANCI AYDINLARIN DÜŞÜNCELERİ NAMIK KEMAL ZİYA GÖKALP TEVFİK FİKRET JAN JAK RUSSO VOLTER

NAMIK KEMAL 21 Aralık 1840’ta Tekirdağ’da doğdu, 2 Aralık 1888’de Sakız Adası’nda öldü. Asıl adı Mehmed Kemal. Namık adını ona şair Eşref Paşa verdi. Vatan Şairi" diye de isimlendirildi. Tiyatroya özel bir önem verdi, altı oyun yazdı. Bir yurtseverlik ve kahramanlık oyunu olan Vatan Yahut Silistre, Avrupa’da da ilgi uyandırdı ve beş dile çevrildi. Döneminin hemen hemen bütün yenilik yanlısı ve ilerici gazetelerinde yazıları yayınlandı. Siyasal ve toplumsal sorunlardan edebiyat, sanat, dil ve kültür konularına dek çok çeşitli alanlarda yazdığı makalelerin sayısı 500 kadar.

ZİYA GÖKALP 23 Mart 1876’da Diyarbakır’da doğdu. 25 Ekim 1924’te İstanbul’da yaşamını yitirdi. Asıl ismi Mehmet Ziya. Düşüncesinin temelinde, Türk toplumunun kendine özgü ahlaki ve kültürel değerleriyle, Batı'dan aldığı bazı değerleri kaynaştırarak bir senteze ulaşma çabası yatıyordu. "Türkleşmek, İslamlaşmak, Muasırlaşmak" diye özetlediği bu yaklaşımın kültürel öğesi Türkçülük, ahlaki öğesi de İslamcılıktı. Uluslararası kültürün yapıcı öğesinin ulusal kültürler olduğunu savundu. Toplumsal ve siyasi görüşlerini anlattığı sayısız makale yazdı. "Türkçülük" düşüncesini sistemleştirdi.

TEVFİK FİKRET 24 Aralık 1867'de İstanbul'da doğdu. Asıl adı Mehmet Tevfik'tir. 1888'de Galatasaray Sultanisi'ni birincilikle bitirdi ve yine aynı lisede öğretmenlik yaptı. Toplumcu ve vatancı Türk şairidir. Yurt ve millet sevgilerini dile getiren şiirler yazdı. Haluk’un Defteri adlı kitabında oğlu Haluk’un kişiliğinde ,istediği neslin özelliklerini, onlara verdiği öğütleri anlattı.

JAN JAK RUSSO Jean Jacques Rousseau (28 Haziran, 1712 - 2 Temmuz, 1778) tarihleri arasında yaşamış Fransız felsefeci, yazar, politika teorisyeni. Jean Jacques Rousseau insan doğasına ilişkin çözümlemesiyle, insanın özü itibariyle iyi ol­duğuna ilişkin görüşü ve toplumsal sözleşme öğretisiyle ün kazanmış olan ünlü Fransız düşünür. Monarşiye karşı halk iradesini savunmuştur. Toplum hayatının yeniden düzenlenmesinden yanaydı. Toplumdaki fertlerin eşit olmasını istiyordu. Mutlak demokrasi taraftarıydı. Milli egemenliği savunan bir cumhuriyetçi idi.

VOLTAİRE Voltaire 21 Kasım 1694'te Paris'te doğdu. Asıl adı François-Marie Arouet'dir. Fransız devrimi ve Aydınlanma hareketine büyük katkısı olmuştur. Din ve ifade özgürlüklerinin yanı sıra, insan hakları konusundaki düşünceleri ve felsefi yazınları ile ünlenmiştir. Eserlerinde Kilise dogmaları ve döneminin Fransız müesseselerini yoğun olarak hicvetmiştir. Zamanın en etkili isimlerinden biri olarak tanınır.

ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİN OLUŞMASINDA; ATATÜRK’ÜN YAŞADIĞI DÖNEMDEKİ OLAYLARI AKICI BİR BAKIŞ AÇISIYLA DEĞERLENDİRMESİ,TARİH BİLİNCİ İLE DEĞERLENDİRMESİ ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU SİYASİ,ASKERİ, EKONOMİK VE KÜLTÜREL DURUM İLE YÖNETİMİN OLAYLAR KARŞISINDAKİ YETERSİZLİĞİ ETKİLİ OLMUŞTUR....