Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ"— Sunum transkripti:

1 İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ

2

3 İbrahim Şinasi Kimdir? 5 Ağustos 1826’da İstanbul’da dogdu.13 Eylül 1981’de İstanbul’da yaşamını yitirdi. Topçu yüzbaşısı olan babası Mehmet Ağa 1829’da Osmanlı-Rus savaş’ında şehit oldu. Annesi onu yakınlarının desteği ile büyüttü. İlköğretimini Mahalle Sıbyan Mektebi’nde ve Fevziye Okulu’nda tamamladı.

4 Arapça , Farsça ve Fransızca öğrendi.
1849’da bilgisini artırması için devlet tarafından Paris’e gönderildi . Burada edebiyat ve dil konularında çalışmalarda bulundu. 1851’de Societe Asiatique ’e üye seçildi. 1854’te İstanbul’a döndü. Meclis’i Maarif üyeliğine atandı . Ercümen-i Daniş’te (ilimler akademisi) görev yaptı.

5 Koruyucusu sadrazam Mustafa Reşit Paşa’nın görevinden ayrılması üzerine sakalını kestiği için üyelikten çıkarıldı.Reşit Paşa yeniden sadrazam olunca,eski görevine döndü.

6 Edebi Kişiliği 1860’da Ağah Efendi ile Tercüman-ı Ahval gazetesini çıkardı. 1862’de Tasvir-i Efkar gazetesini çıkardı. 1869’da İstanbul’da bir matbaa açtı,eserlerinin basımıyla uğraşmaya başladı. Tanzimatla başlayan Batılılaşma hareketine öncülük ederek,dil,edebiyat ve düşünce yaşamının gelişmesine katkıda bulundu.

7 Fransız şairlerinden çeviriler yaptı.
Öz ve biçim yönünden tümüyle yeni şiirler yarattı. 1860’da yazdığı tek perdelik Şair Evlenmesi adlı komedi batılı anlamdaki ilk Türkçe oyundur. Anlatımdaki yeniliklerin yanı sıra tema bakımından da Türk tiyatro edebiyatının öncüsüdür.

8 ESERLERİ ŞAİR EVLENMESİ: Edebiyatımızda ilk tiyatro örneğidir. Tek perdelik bir komedidir ve yazar görücü usulü ile evliliği eleştirir. Batılı tutum ve davranışı, kılık ve kıyafetiyle pek sevilmeyen, eğitimli olmasına rağmen saf bir yapıya sahip olan şair Müştak Bey, sevdiği Kumru Hanımla Kılavuz ve yenge hanımlar aracılığıyla evlenmiştir. Nikah sonrasında kendisiyle evlendirilen kişinin Kumru Hanım’ın çirkin ve yaşlı ablası Sakine hanım olduğunu görünce önce bayılır, sonra itiraz eder. Mahallenindi işe karışmasıyla başına gelenleri kabul etme mecburiyetinde olan Müştak Bey’in imdadına arkadaşı Hikmet Bey yetişir. Hikmet Bey’in mahalle imamına verdiği rüşvetle olay çözülür ve yapılan hile sonuçsuz kalır.

9 Durub-ı Emsal-i Osmaniye: Türk edebiyatında atasözleri ve folklor ile ilgili ilk çalışmadır.
Müntehabat -ı Tasvir-i Efkar: Seçme makalelerden oluşur. Tercüman -ı Ahval Mukaddimesi: Tanzimat edebiyatındaki ilk makaledir. Tercüme-i Manzume: Fransızcadan manzum olarak Türkçeye çevirdiği bazı şiirlerini oluşturur.


"İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları