KURUMSALLAŞMADA KARŞILAŞILAN YASAL SORUNLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
BELEDİYELERDE FAALİYET RAPORU
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Karar Tarihi : Karar No : 5189/1
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
KAMU HİZMET ENVANTERİ VE HİZMET STANDARTLARI TABLOLARININ DOLDURULMASI
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
KAMU HİZMET ENVANTERİ SEMİNERİ
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
MODELİ AÇISINDAN İNCELENMESİ
KAMU MALİ YÖNETİMİ VE KONTROL KANUNU (Gider süreci)
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi VABpro KAPASİTE GELİŞTİRME FAALİYETLERİ TEKLİF ÇAĞRISI Proje Uygulama Başkanlığı 26 Haziran.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ
ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJE ONAYI GENELGESİ
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Kamuda e-Belge Çalışmaları
PERFORMANS BÜTÇE HAZIRLIK SÜRECİ
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
Mükelleflerin İzahat Talepleri
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
Hazırlayanlar: Ahmed Özdemir Enes Sartaş Ali Caner Akyüz Atakan Cengiz
Kurulun İnceleme ve Araştırması
KESİN HESAP.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Yolsuzlukla Mücadele Konferansı düzenleyen: tepav 7-8 Temmuz 2005, Ankara Andrew N. Vorkink Türkiye Ülke Direktörü.
Harcama Yetkilileri.
 KALİTE YÖNETİM BİRİMİ  Mart ayında düzenlenen dış denetim sonucu Müdürlüğümüz çalışmalarının ISO Kalite Standartlarına uygunluğu bir kez daha.
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
Eğitim Kurumları Bilgilendirme Toplantısı Eğitim Kurumları Denetimi
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
FAALİYET RAPORLARI ve HAZIRLAMA ESASLARI
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
HARCAMA.
YENİ TÜRK TİCARET KANUNU SÜRECİNDE YOL HARİTASI Hazırlayan: Recep Aşır Temmuz 2012.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
KAMU HİZMETLERİNİN SUNUMUNDA UYULACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK Amaç MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı; etkin, verimli, hesap verebilir, vatandaş.
İLKÖĞRETİM MEVZUAT LARI VE UYGULAMADA KARŞILAŞILAN SORUNLAR.
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI
25/01/2017 tarihli değişiklikler
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
HARCAMA YETKİLİLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER.
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

KURUMSALLAŞMADA KARŞILAŞILAN YASAL SORUNLAR Celal Mert ASLAN Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanı 13 MAYIS 2010

BÜROKRASİ VE KIRTASİYECİLİK Bürokrasinin azaltılması ile kamu yönetimi yapılarının, Vatandaş taleplerine duyarlı, Katılımcılığa önem veren, Şeffaf ve hesap veren, Vatandaş memnuniyetini temel alan, Vatandaş odaklı, olması hedeflenmektedir.

BİLGİ/BELGE İSTENMESİ KONUSUNDAKİ PRENSİPLER Beyana güven prensibi Zorunlu olmadıkça işlemin son aşamasına kadar belge istenmemesi Gereksiz belgelerin istenmesinden tamamen vazgeçilmesi İdarenin kendisinde bulunan belgelerin yeniden istenmemesi Elektronik ortamda paylaşıma açık durumda olan bilgi ve belgelerin istenmemesi

İDARİ BASİTLEŞTİRMENİN TEMEL ARAÇLARI Mevzuatın azaltılması, kaldırılması, birleştirilmesi veya geliştirilmesi; Gereksiz mevzuatın kaldırılması, İkincil mevzuatın sadeleştirilmesi Mevzuata uyum sürecinin basitleştirilmesi; Gereksiz formların, denetimlerin ve bilgi talebinin önüne geçilmesi, Form doldurma için harcanan zamanın azaltılması

İDARİ BASİTLEŞTİRMENİN KURUMSAL YAPISI İdari basitleştirme için ülkelerin idari yapısı, amaçları ve öncelikleri dikkate alınarak farklı kurumsal yapılar tercih edilmektedir; İdari basitleştirmeden sorumlu bir ajans veya teşkilat oluşturulması, Daimi veya konunun mahiyetine ve önemine bağlı olarak harici kurullar oluşturulması, Çok katmanlı değerlendirme yapılmasına imkân sağlanması.

YETKİ DEVRİ Vatandaşa, özel sektöre ve kamu kurumlarına sunulan hizmetlerin, Talep edene en yakın birimlerden verilmesi, En alt düzeydeki kademeden tamamlanmasıdır. Türleri: a. Merkezden taşraya, b. Üst kademeden alt kademeye, c. Merkezi idareden yerel yönetimlere.

BAZI KAMU HİZMETLERİNDE MEVCUT DURUM NİHAİ AMAÇ İL BAKANLIK İLÇE İL BAKANLIK BAKANLIK İÇİ BİRİMLER BAKANLIK DİĞER BAKANLIKLAR ÖNERİLEN SİSTEM İLÇE İLÇE İL İL BAKANLIK BAKANLIK NİHAİ AMAÇ İLK İŞLEMİ KABUL EDENİN İŞLEMİ SONUÇLANDIRIP SON İMZAYI ATMASIDIR. 7 7

ÖNERİLER 3046 ve 3056 sayılı Kanunlarda değişiklik yapılarak “yetki devri”ne uygulanabilirlik sağlanması, Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe başvuru usulleri ile ilgili hükümler konması (Kamu hizmetiyle ilgili mevzuat hazırlanması aşamasında düzenleme tekrar ele alınacağı için istenen belgelerde ve idari kademelerde sadeleştirmeye gidilmesinde Başbakanlık tarafından denetim sağlanacaktır.)

HİZMET ENVANTERİ 11.07.2006 tarihli Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planında İdareyi Geliştirme Başkanlığına görev olarak verilmiştir. Envanter hazırlanmış ve sürdürülen yeni çalışmalarla envanterin işlevi genişletilmiştir. Kamu Hizmet Envanterinin elektronik ortama aktarılması çalışmaları devam etmektedir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile pilot çalışma yapılmıştır. 1200 hizmetin elektronik ortama aktarılması ve e-devlet kapısında yayınlanmaya hazır hale getirilmesi sağlanmıştır.

HİZMET STANDARTLARI Hizmet standartları esas olarak kamunun hizmetten yararlananlara taahhüdü niteliğindedir. Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğe göre, hizmet standartları tablosunda, Hizmetin adı, Başvuruda istenen belgeler, Hizmetin ne kadar sürede tamamlanacağı, Şikâyet mercilerine ilişkin bilgiler, yer alır.

HİZMET STANDARTLARI Hizmet Standartları Tablosu, Hizmeti doğrudan sunan birimlerce vatandaşların kolayca görebileceği panolarda, Kurumsal internet sayfalarında, E-devlet Kapısında duyurulur. İdarenin danışma masalarında istenilen belgeleri gösteren dokümanlar bulundurulur. Talep edenlere ücretsiz olarak verilir.

HİZMET STANDARTLARI

HİZMET SUNUMUNDA UYULACAK USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 31 Temmuz 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yönetmeliğin amacı, kamu hizmetlerinin, hızlı, kaliteli, basitleştirilmiş ve düşük maliyetli olarak sunulmasıdır. İdari basitleştirme konusundaki araçlara Yönetmelikte yer verilmiştir. Aynı tarihte 170 Yönetmelikte değişiklik yapılmıştır. Başvurularda istenen 421 değişik belge işlemden kaldırılmıştır. 215 hizmette noter onayı kaldırılmıştır. Sabıka kaydı kişilerden istenmeyecektir. Nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi istenmeyecektir.

GENEL İDARİ USUL KANUNU İdarenin karar alırken izlemesi gereken yöntem ve bu yöntemin yer aldığı süreçtir. Batılı ülkelerde idari usul kanunla düzenlenmiştir. Temel hak ve özgürlüklerle yakından ilgili bir konudur. İdarenin demokratikleştirilmesi olarak da ifade edilmektedir. Açıklık, katılım, gerekçe ve bilgi edinme hak ve ilkelerini içerir. AB süreciyle ilgili taahhüt edilen konulardandır.

İdarî Makama Yönelik Usul İlkeleri İdarenin Kendiliğinden ve Yeterli Araştırma Yapması İlkesi, Yetki Kurallarının Değişmezliği İlkesi, İdarenin Tarafsızlığı İlkesi, Dolaysızlık İlkesi.

Bireyin Güvenliğine Yönelik Usul İlkeleri Dinlenilme Hakkı (Yönetime Katılma Hakkı) İlkesi, Bilgi Edinme Hakkı İlkesi, Hukuki Yardım ve Temsil İlkesi, İdari İşlemlerinin Gerekçeli Olması İlkesi, İdarî İşlemelere Karşı Başvuru Yollarının ve Süresinin Gösterilmesi Gerekliliği İlkesi, Savunma Hakkı İlkesi.

İdarî İşleme Yönelik Usul İlkeleri Başvuruların Cevaplandırılmasının Gerekliliği İlkesi, İdarî İşlemin İlgililerine Bildirilmesinin Gerekliliği İlkesi, İdarî işlemin Re’sen Yürütülmesi İlkesi, İdari İşlemlerde İstikrar İlkesi, İdari İşlemlerin Geri Alınması, Değiştirilmesi ve Kaldırılması İlkesi, İdari İşlemlerin Geriye Yürümezliği İlkesi, Usulde Paralellik İlkesi.

İdari Yargı Kararlarının Uygulanmasına Yönelik Usul İlkeleri İdârî Yargı Kararlarının Uygulanmasına Yönelik Usul Hükümleri, İdarî Yargıda Savcılık Kurumunun Aktif Hale Getirilmesi ve Savcılara Yargı Kararlarının Yerine Getirilmesinde Denetim Yetkisinin Verilmesi Gerekliliği, Yargı Kararlarının, İşlem Üretme Sürecine Katılan Memurların Sicilinde Esas Alınması Gerekliliği, Yargı Kararlarının İdarî İşlemin Tesisinde Emsal Alınmasının Gerekliliği, Yargı Kararlarını Uygulayacak Kamu Görevlilerinin Sorumluluğunun Belirlenmesi.

… büyük şehirlere bağlanma mehmedim … büyük şehirlere bağlanma mehmedim. öyle bir şehre yerleş ki, küçük olsun fakat bizim olsun. sokaklarında tanımadık yüz, ensesine şamar atmayacağın kimse dolaşmasın. her ağacına elin, her karış toprağına terin değsin. ve kuytu evlerden birinde senden habersiz ölenler olmasın. Bedri Rahmi Eyüboğlu

TEŞEKKÜRLER