Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Stratejik Planlama.
Advertisements

Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 8 Temel DEA kavramları ve yöntemleri (Etkileri.
Uluslararası örnekler; İsveç Visa Paajanen,
BİLİMSEL ARAŞTIRMA SÜRECİ
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ Hedefler, Faaliyetler, Performans Kriterleri
Proje BaşlaNGICI Doç.Dr. Şirin Karadeniz.
Stratejik yönetim işletmenin dış çevresini (rakipler, pazar-piyasa, ürünler, müşteriler, aracılar, tedarikçiler) analiz eder. İşletmenin geleceği ile.
Meslek Yüksekokulu, 25 kasım 2010
STRATEJİK PLANLAMA ÖĞELERİ (Amaç ve Hedef Belirleme)
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları İçin DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 Hükümet ve Kamu Kurumları için DEA Danışma Süreci.
RİSK KAVRAMI RİSKLERİN BELİRLENMESİ
“Genel DEA Eğitimi” 6–8 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 9 Örnek Çalışmaya Cevaplar.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
Mantıksal Çerçeve Temmuz 2012.
K alkınma Planlarının Uygulanması ve İzlenmesi Devlet Planlama Teşkilatı Çalışma Grubu
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
FAALİYET, PROJE VE EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
STRATEJİK PLANLAMA SABEK A.Ş.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Düzenleyici Reform ve DEA Lydia Jørgensen Senior.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticileri için DEA Oturum 2: DEA konusunda bazı Uluslar arası Deneyimler 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 DEA’nin Kalitesinin Sağlanması.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
Avrupa Birliği Eşgüdüm Merkezi Proje Döngüsü Yönetimi
PROJE NEDİR? Proje; Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan amaçların gerçekleştirilmesine yönelik.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 7 Geleneksel Düzenleme Alternatiflerin Değerlendirilmesi.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 Düzenleyici Reform ve DEA.
HEDEF VE AMAÇ BELİRLEMEK BAHÇE MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
RİSKLERİN TESPİT EDİLMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
“Analitik Araçlar ve Veri Toplama” Çalıştayı Nisan 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Kanıtların Toplanması 1.
STRATEJİK PLAN ÇALIŞMALARI
“Genel DEA Eğitimi” 6-8 Temmuz 2009 Karen Hill, DEA Proje Ekip Lideri Oturum 5 “Problemi Tanımlamak ve Mevcut Durum Tespiti”
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Proje Başarısı. Hangi Nedenler Projeleri başarısızlığa sürükler? Mevcut durumun yetersiz analizi Projelerin hedef gruplarla ilgili olmaması Doğru stratejilerin.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması DEA’ların Şeffaflık, Konsültasyon ve İletişim Unsurlarının Artırılması Mart 2009 Oturum.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
Düzenleyici Etki Analizi’nin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
“Analitik Araçlar ve Veri Toplama” Çalıştayı 15 Temmuz 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Örnek Çalışma – Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Pilot DEA.
STRATEJİK PLANLAMA.
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması Düzenleyici Etki Analizinin Planlanması Mart Oturum Takımlar, Paydaşlar ve İletişim.
Stratejik Amaçların Özellikleri
Araştırma Yoluyla Öğretim Stratejisi
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI KAMU İDARELERİ İÇİN STRATEJİK PLANLAMA KILAVUZU GELECEĞE YÖNELİM 2 1 Mehmet ÇİÇEK Millî Eğitim Uzman Yardımcısı.
Stratejik Hedefler;  Yeterince açık ve anlaşılabilir ayrıntıda  Ölçülebilir  Zaman çerçevesi belirlenmiş  İddialı Ancak imkansız olmamalıdır! Olmalıdır.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
OKUL/KURUMDA STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ “GELECEĞE YÖNELİM” VİZYON BİLDİRİSİ MANAVGAT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Ar-Ge BİRİMİ KOORDİNATÖRÜ Mart 2012.
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölümde öncelikle, karar verme ve yöneticilerin aldıkları farklı karar türleri tanımlanmaktadır. Daha sonra, karar vermeye ilişkin.
22 Aralık 2010 Maliye Bakanlığının Planlama ve Kontrol Çemberi Rogier Tesson Thijs Leijen.
MANTIKSAL ÇERÇEVE MATRİSİNİN HAZIRLANMASI
Üniversiteler İçin Proje Yönetim Bilgi Sistemi
PROJE NEDİR ? Mehmet ŞAHİN ÇORUM. BU BİR PROJE MİDİR ?
GENEL İŞLETME İŞLETMENİN AMAÇLARI
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Durum Çalışması
PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ
Makro Uygulamada Sosyal Hizmet Uzmanının Özellikleri
Şirket Adı İş planı sunusu.
SİCİL PERFORMANS.
GAS 208 PAZARLAMANIN TEMEL İLKELERİ ve HİZMET PAZARLAMASI
Sunum transkripti:

Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 DEA’lerin İncelenmesi Problem Tanımı ve Amaçlar

DEAnin sunması gerekenler: –Tasarıları oluştururken mantıklı bir çerçeve sunmalı –Hükümet müdahalesinin gerekçesini sunmalı –Ulaşılmak istenen sonucu ve ona nasıl ulaşılacağını açıklamalı –Verilecek kararların kanıtlar temelini kurmalı –İletişim kurmak için araç olmalı DEA İncelemesine Genel Bakış

Düzenleyici için aşağıdakilerden bir çerçeve sunar: Çözülmesi gereken problemi tanımlar Ulaşılacak hedefleri göz önünde bulundurur Problemin çözümü için çeşitli opsiyonlar sunar Risk, maliyet ve faydaların analizini yapar Etkin danışma yapılmasını sağlar Uygulama ve yürürlüğü konulmasını planlar Bilgilendirilmiş karar verilmesini sağlar DEA’nin Amacı

Problem nedir? Hükümetin müdahalesine neden gerek var? Ulaşmak istediğimiz hedefler neler? O hedeflere ulaşmak için opsiyonlar nelerd? Düzenleme yapmanın dışında alternatif çözüm yolları var mı? Uyulmasını sağlamak için nasıl uygulayıp, yürürlüğe konulması gerekir? Faydalar maliyeti haklı kılıyor mu? Sorulması gereken Ana Sorular

DEA’nin incelenmesinde önemli ilk konu: Problemi tanımlayıp, açıkça betimliyor mu Konunun geçmişi hakkında bilgi sağlar: Problem neden oluştu? Verilen zarar nedir ve bunun kanıtı nedir? Problemin sayısallaştırılması örn: Emisyon kirliliği 2015 yılına kadar 10 milyon hastalığa sebep olacaktır Probleme çözüm aranmazsa, 2,5 veya 10 yıl sonra olacakları tarif eder Hükümet müdahalesine neden gerek olduğunu açıklar Problem Tanımı

Problem tanımı, konunun belirtilerinden ziyade asıl sebeplerini göstermeli Örnek: İyi problem tanımı (nedenler ve belirtiler): Güvenilir bir anketin sonucuna göre mevcut bir kanun hakkında açık bilgi olmaması ve farkındalık yaratılmaması nedeniyle yeterince uyulmadığını göstermiştir. Bu durumda yeni düzenleme yapmak yerine geniş çaplı bilgilendirme ve eğitim kampanyası daha iyi bir çözüm olabilir. Yetersiz problem tanımı (sadece belirtiler): Mevcut bir kanuna yeterince uyulmadığı bilinmektedir. Buna göre çözüm, yürürlük maliyetleri yüksek yeni bir ceza rejimi gibi görünebilir ancak gerçek sebeplere çözüm değildir. İyi Problem Tanımı

Hedefler, tasarıların başarılı veya başarısız olup olmayacağına etkili kriterlerdir Hedefler belli bir eylemden ibaret değildir – bu, probleme bulunacak en uygun çözüm opsiyonlarını değerlendirmeyi kısıtlar. Örn. Hedef sadece düzenleme yapmak olmamalı, bu problemi çözme yollarından sadece biri olmalı DEA, açık bir şekilde: –Kısa ve uzun dönemde ulaşılmak istenenleri tanımlamalı –Bu sonuçların nasıl takip edileceğini açıklamalı – önemli başarı göstergeleri nelerdir? Hedefler

Konuya Özel: tüm etkilenenler tarafından anlaşılacak ve yorumlanacak kadar açık ve net olmalı Ölçülebilir: hedefler ölçülebilir – niceliksel ve niteliksel - ölçütlerle tanımlanmalı. Böylelikle başarılı olup olunmadığı doğrulanabilir. Ulaşılabilir: hedefler hem uygulayanlar hem de bunlara tabi olanlar açısından ulaşılabilir olmalı Gerçekci: hedefler yüksek ama aynı zamanda gerçekçi şekilde konulması anlamlı bir denge kuracaktır Zaman bağlı: Belli bir zaman periyodu veya tarih belirtmeden hedefler belirsiz hale geldiği gibi, müdahalenin başarılı olup olmadığını da değerlendirmek imkansız olur. Hedefler AKILLI olmalı

Problem açıkça tanımlandıktan ve hedefler de tanımlanarak, üzerinde mutabık kalındıktan sonra, problemin çözümü için opsiyonlar tanımlanabilir. Artık DEA’nin incelenmesinin bu aşamasında DEA’nde danışmanın ne kadar etkili ve geniş bir şekilde yapıldığına bakmak gerekir. Danışma, DEA’nin ilk aşamalarından itibaren nihai DEA üzerinde resmi halka açık danışmaya kadar yapılması gereken bir süreçtir. Opsiyonlar