Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Denetimli Serbestlik Müdürlüğü

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Denetimli Serbestlik Müdürlüğü"— Sunum transkripti:

1 Denetimli Serbestlik Müdürlüğü

2 Denetimli Serbestlik, şüpheli, sanık veya hükümlünün toplum içinde denetim ve takibinin yapıldığı, iyileştirilmesi ve topluma kazandırılması için ihtiyaç duyulan her türlü hizmet, program ve kaynakların sağlandığı alternatif bir ceza infaz sistemidir.

3 Denetimli serbestlik; Resmi Gazete’nin 20. 07
Denetimli serbestlik; Resmi Gazete’nin tarihli ve sayısı ile yürürlüğe girmiş olan 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanun çerçevesinde yürütülmektedir.

4

5 DENETİMLİ SERBESTLİK MÜDÜRLÜKLERİNE  İNFAZ İÇİN GELEN KARAR SAYILARININ DAĞILIMI

6

7 Kamu Hizmeti Cezası Tedavi ve Denetimli Serbestlik Tedbiri Eğitim Tedbiri Hapis cezasının konutta infazı Gözetim altında çalışma Bir konutta denetim ve gözetim altında bulundurulma Bir bölgede denetim ve gözetim altında bulunma Belirlenen yer veya bölgelere gitmeme Belirlenen Programlara katılma Belirli yerlere gitmekten veya belirli etkinlikleri yapmaktan yasaklanma

8

9 RİPT hazırlanırken uygulanan araştırma değerlendirme (ARDEF) formu sonucuna göre (sorulara verilen cevaplara göre) kişinin risk düzeyi belirlenir; Düşük Orta Yüksek

10 Başarılı: Kişinin kendisi için belirlenen yükümlülüklerle ilgili tüm kurallara uyması durumunda mahkemece hakkında kavuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve dosya sorunsuz bir şekilde kapatılır. Başarısız: Kişinin tüm bu kurallara uymaması tedavi ve denetimli serbestlik kararının ihlali olarak değerlendirilir ve gerektiğinde hakkında verilen tedavi ve denetimli serbestlik kararının hapis cezasına çevrilmesi talebiyle dosyası kapatılarak ilgili mahkemeye gönderilir.

11

12 Bireysel Görüşmeler Bireysel Görüşmeler;
İyileştirme çalışmalarına sanık veya hükümlüleri tanımak amacıyla, bireysel görüşme yapılması ile başlanır ve sanık veya hükümlünün grup çalışmasına hazır hale gelmesi ve gerekli görülmesi halinde iyileştirme çalışmalarına grup çalışması ile devam edilir. Bireysel görüşme, sanık veya hükümlü ile birebir ve uygun fiziki ortamda, önceden belirlenmiş bir amaç ve plan çerçevesinde yürütülür.  Bireysel görüşmeler; başlangıç, gelişme ve sonlandırma süreçlerini içeren 3 veya daha fazla oturum şeklinde yapılır.

13 Grup Çalışmaları Grup Çalışmaları: 2 Haftada bir
Sigara , Alkol ve Madde Bağımlılığı Programı (SAMBA) Öfke Kontrolü Programı Genel Suçlu Davranışı Programı Hayat İçin Değişim Programı (HAYDE)

14 Samba Programın amacı;
Alkol veya madde konusunda kişinin bilgilenmesini sağlamak Değişim motivasyonunu sağlamak Bulaşıcı hastalıklardan korunmayı sağlamak ve zarar azaltmak Yinelemeyi engelleyecek becerileri kazandırmak Öfke ve stresle başa çıkma becerisini öğretmek Etkili iletişim yöntemlerini öğretmek Kişinin alkol/madde kullanımı ile ilgili düşünce hatalarının farkına varmasını sağlamak

15 Türk Ceza Kanununun Denetimli Serbestlik ile ilgili hükümleri kısmının 191. maddesine göre,
Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu suçtan dolayı hakkında başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında beş yıl süre ile kamu davası açılmasının ertelenmesine karar verilir. Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır.

16 SAMBA; Haklarında özellikle TCK’nın 191
SAMBA; Haklarında özellikle TCK’nın 191. maddesince tedavi ve denetimli serbestlik tedbiri hükmü verilen yükümlülere yönelik olarak düzenlenmektedir. Ayrıca 5275 sayılı yasanın 105/A maddesi gereğince koşullu salıverilme tarihlerine kadar denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen yükümlüler için yapılan değerlendirme (ARDEF) sonucu kişinin alkol ve madde kullanımı ile ilgili riskinin bulunduğu anlaşılan yükümlüler de bu program kapsamında yer almaktadır. 10 Zorunlu 5 seçmeli. Genelde 13 Oturum.

17 Öfke Kontrolü Programı
Öfke Kontrol Programında, kişilere öfke kontrolünün önemine ilişkin farkındalık yaratmak, kişilerin öfke kontrolü tekniklerini geliştirmelerini sağlamak, öfkeye yol açan süreç ve kişinin kendi davranışlarını izlemesi konusunda bilinçlendirmektir. Amacı; Öfkenin aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak, öfkenin fiziksel belirtilerinin farkına varmak, problem çözme becerileri kazandırmak, grup baskısına karşı koyma, yakın ilişkilerde öfke ile baş edebilmektir. Program 10 oturumdan oluşmaktadır.

18 Genel Suçlu Davranışı Programın amacı; kişilerin genel olarak suç davranışı ile ilgili bakış açılarını ve kendi suç davranışlarına karşı tutumlarını keşfetmelerini sağlamak,kişilerin değişebileceklerine odaklanıp problemli durumlardan kurtulmalarına yardımcı olmaktır. Bu bağlamda program, Suça yönelten davranış kalıpları konusunda farkındalık kazanmasını sağlama, Kişiye sosyal etkileşim becerileri kazandırma, Empati ve mağduru anlama becerileri kazandırma, Suçun çözümü olan bir sorun olduğu, Kendi risk faktörlerini anlamasına imkan verme, Kişilerin kendi düşünme tarzlarını ve bunun suç davranışları üzerindeki rolünü keşfetmelerini sağlama alt amaçlı çalışmalardan oluşur.

19 Seminerler Etkili İletişim Kişisel gelişim ve farkındalık
Aile ve İletişim Stres Yönetimi Zaman Yönetimi Hayır Diyebilme Motivasyonun hayatımızdaki önemi Duygu düşünce ve davranış kuramı Toplumsal Kurallarla ilgili seminerler. Ayrıca işkur, hukuk bürosu vb. aracılığıyla bilgilendirme ve yönlendirme seminerleri verilmektedir.

20 Tüm faaliyetler ilgili uzmanlarca değerlendirilip 3 aylık periyodlarla raporlaştırılmaktadır.


"Denetimli Serbestlik Müdürlüğü" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları